Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 17:36 

KrzaQ napisał(a):
Szkoda, że nasi handlowcy nie są równie niezawodni. Ja lubię robić zakupy poza miastem. Wiem, że to boli. Jadąc do Grudziądza, Gdańska czy Bydgoszczy znajduję wszystko, czego potrzebuję w szerokim asortymencie i pod jednym dachem z żarciem włącznie. Jeden Kopernik wiosny nie uczynił, choć się bardzo stara. Niestety, wypadają z niego kolejne boxy, co jest świetnym odzwierciedleniem trendów wśród kupujących.

Siedem, mam pewien pomysł, który sprzedam Ci publicznie, bo sam zastanawiałem się dlaczego tak jest, a nigdy nie miałem środków żeby coś takiego zrobić. Mając sponsorów, którzy też pewnie chętnie by się tego dowiedzieli możesz zorganizować pewną akcję.
Zbliżają się święta. Ludzie zaczną jeździć na zakupy. Zbierz 5-10 ankieterów i ustaw ich jednego dnia na parkingu przed grudziądzkim kauflandem lub carrefour'em. Niech wyłapują osoby wsiadające lub wysiadające do/z samochodów z rejestracją GKW. Niech zadają tylko 2 pytania "Dlaczego tu a nie u nas?" i "Jak często?" Aha, no i może jeszcze, dla oszacowania ile kasy ucieka naszym handlowcom, niech pytają o to ile (mniej więcej) wydali kasy. Może to otworzy oczy naszym sklepikarzom.

Dzięki takiej akcji znajdziesz potwierdzenie tego, że nie masz do czynienia tylko z niezadowolonymi ludźmi na tym forum a wyjazdy na zakupy za miasto to nasza codzienność.
Super pomysł , dzięki za podpowiedź. Wiesz co? Zrobimy to, dziękuję za super sposób na przedstawienie tego zjawiska bezpośrednio tym, którzy właśnie zostali złapani "na gorącym uczynku" . Zdziwią się pewnie, cóż nikt im nie zabroni robić tam zakupów, ale pewnie się zastanowią. No i przede wszystkim nasi handlowcy otworzą oczy, jak dużo tracą, bo pewnie baaaaaaaaaardzo dużo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 18:43 

Gdzie robią zakupy nasi handlowcy?

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 19:22 
Przyjaciel forum

Właśnie mam zamówioną NavRoad Q1 z Automapą, dysk Samsung 1,5 TB i Windows 7 w kwidzyńskim Komputroniku.
Gdybym chciał to zamówić w necie to zaoszczędził bym pewnie z 50-80 zł. Ale to oszczędność pozorna.
Będąc stałym klientem jakiegoś sklepu, ma się wiele bonusów, których w necie nie uświadczysz :D
Produkty spożywcze kupuję w połowie w Carrefour'rze a w połowie w lokalnym PSS-owskim sklepiku.

Acha, wiosną chciałem zakupić (i zakupiłem w Koperniku) koszulkę i szorty z logo Volvo Ocean Race - Pumy.
Pomyślałem sobie - małe miasto, w Trójmieście będą mieli większą kolekcję, tam dobiorę coś jeszcze.
Objechałem z 8 stoisk Pumy w Trójmieście i nie było tej kolekcji w ogóle. Spytałem - dlaczego?
- za droga, nie sprzeda się... Ot, to by były takie moje doświadczenia w powyższym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 20:05 

warzek napisał(a):
Gdzie robią zakupy nasi handlowcy?

Podejrzewam, że tak samo jak "nie handlowcy" oni też są konsumentami i widzą pólki w sklepach kwidzyńskich. To jest problem, który ma nie jedną płaszczyznę. W naszym newsie na stronie www.kupujwkwidzynie.pl jest tekst "Jadę kupić do Grudziądza, bo w Kwidzynie tego nie ma” – często można usłyszeć takie zdanie. A dlaczego w Kwidzynie nie ma? Ponieważ kwidzyński przedsiębiorca nie sprowadzi do swojego sklepu towaru, po który wszyscy i tak wyjadą do innego miasta. Koniec. Koło się zamyka." to dotyczy każdego.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 20:35 
Przyjaciel forum

oki44,
właśnie wpadłeś w 98 % popierających akcje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, o 21:24 
Przyjaciel forum

Bo mam powody :-D :-D :-D
Każdą uczciwie potraktowaną akcję należy zaczynać od siebie :-D

Oczywiście, nie wszystkie towary można kupić u nas.
EOSa 50 i akcesoria do niego przybyły z dobrego sklepu z netu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 06:21 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Każdą uczciwie potraktowaną akcję należy zaczynać od siebie :-D

Oki44 NA PREZYDENTA :!: :!: :!: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 06:25 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Będąc stałym klientem jakiegoś sklepu, ma się wiele bonusów, których w necie nie uświadczysz
Produkty spożywcze kupuję w połowie w Carrefour'rze a w połowie w lokalnym PSS-owskim sklepiku.

Ale jakie to ma znaczenie, jak często z tymi bonusami, upustami za być stałym klientem wychodzi drożej niż w necie?
Sam osobiście, kupowałem trchę AGD w necie i mimo szczerych chęci nikt w mieście nie był w stanie mi zaproponować takich cen. Bardzo chciałem ten sprzęt kupić na miejscu ze względy na pewne obawy co do późniejszych problemów z gwarancją itp.. Niestety się nie udało. Trzeba było kupować w necie. Największa różnica wyniosła prawie 500 zł. przy sprzęcie za około 1600-1700 zł. (najniższa cena w lokalnym sklepie po wszelkich rabatach).
Musiałbym być chyba nienormalny żeby to kupić na miejscu.
Poza tym moje odczucia w stosunku do tej akcji są takie, że znowu ktoś próbuje nas nabić w przysłowiową butelkę. Wszyscy wiemy, że kwidzyńskie ceny dość mocno odbiegają od średniej a próbuje się nas "przekręcić" śmiesznymi 5 góra 10% rabatami i to w niektórych przypadkach pod warunkiem płatności gotówką :-D .

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 06:51 

Jednym z powodów mojego ostatniego wyjazdu była chęć zakupu flakonika perfum damskich pewnej znanej i niestety nie taniej firmy. Uznałem, że zakup na aukcjach internetowych jest zbyt ryzykowny, bo można naciąć się na podróbkę. Byłem przekonany, że nigdzie w Kwidzynie nie znajdę tego, czego szukam, skoro skoro nie znalazłem tego w tak znanej sieci sklepów z kosmetykami jak Rossman. Okazało się jednak, że jest w mieście sklep, jeden z najstarszych w branży chemicznej, który ma to, czego szukałem. Nie wiem jeszcze w jakiej cenie, bo nie byłem tam od lat, odkąd zacząłem kupować proszki do prania w supermarketach :). Dobrym przykładem jest też to, co powiedział Oki44 z tą Pumą. Po prostu często nawet nie wiemy, że to, czego szukamy jest w zasięgu ręki.

Są też inne, smutne przykłady. Szukałem kiedyś piłki do nogi. Miała to być piłka na halę, rozmiar 4 tak zwany "niski kozioł". Mamy w mieście jeden sklep z artykułami sportowymi. Poszedłem więc, ale nie było ani jednej piłki do futsalu. Zamówiłem. Niestety, w ciągu 3 tygodni nie udało się jej sprowadzić. Taki drobiazg za 30 zł, na którym sprzedawca zarobił by pewnie z 7,50. Nie warto było się przejmować :)
W większych miastach półki sklepów z obuwiem sportowym wprost uginają się od dodatkowych "gadżetów" takich jak właśnie piłki czy nawet rakiety tenisowe. W Kwidzynie znaleźć można co najwyżej pojedyncze, wypłowiałe egzemplarze.

siedem napisał(a):
dziękuję za super sposób na przedstawienie tego zjawiska bezpośrednio tym, którzy właśnie zostali złapani "na gorącym uczynku" .

Ty nie masz nikogo łapać na gorącym uczynku. Chyba nie o to ma chodzić w takiej akcji? Podejdź do tego jak do zwykłej analizy - nie wytykaj nikogo palcami, bo jedyne co w ten sposób możesz uzyskać to to, że nikt nie będzie chciał z Tobą gadać.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 08:47 

KrzaQ napisał(a):
Ty nie masz nikogo łapać na gorącym uczynku. Chyba nie o to ma chodzić w takiej akcji? Podejdź do tego jak do zwykłej analizy - nie wytykaj nikogo palcami, bo jedyne co w ten sposób możesz uzyskać to to, że nikt nie będzie chciał z Tobą gadać.

METAFORA TAKA

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 09:53 

Jedną z bardzo istotnych spraw (szczególnie u młodzieży) jest fakt że wolą robić zakupy poza granicami naszego miasta w znanych firmowych sklepach , które oferują typową na topie młodzieżową odzież i problem się pojawia w chwili że nikt się nie podejmie otwarcia takiego sklepu w Kwidzynie , bo nie dość że trzeba płacić za dzierżawę lokalu to jeszcze za "METR" wystawionych ciuchów , a to jest jedynie opłacalne w dużych miastach , także nie jestem nawet zdziwiony tym że nikt nie ma chęci kupowania w Kwidzynkowie.
Ja sam osobiście w Kwidzynie jakiś ciuch kupiłem 2 lata temu i była to koszulka , także wole zabrać 3 osoby ze sobą zalać paliwo (na głowę wyjdzie max 20zł) i jechać w stronę Gdańska "Matarnia , Fashion House ostatecznie Galeria Bałtycka" i kto jeździ dość często wie że ceny ciuchów a szczególnie jak się trafi promocja są makabrycznie małe.
Ile to razy w na promocji choćby w "Matarni" widziałem koszulki (firmowe) za 15zł a tydzień później w jednym z Kwidzynskich sklepów ta sama koszulka z etykietą "PROMOCJA" cenowo kosztuje 35 zł (to jeden z bardzo wielu przypadków).
Także nie dość że mam taniej to jeszcze mam w czym wybierać , bo wychodząc na miasto mijając niezliczone banki i butiki z szybkimi kredytami , samych sklepów z ciekawymi ciuchami jest praktycznie "ZERO"
Więc jeśli chodzi o ciuchy to taka akcja "Kupuj w Kwidzynie" nie ma dla mnie najmniejszego sensu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 10:49 
Przyjaciel forum

stardust napisał(a):
Ile to razy w na promocji choćby w "Matarni" widziałem koszulki (firmowe) za 15zł a tydzień później w jednym z Kwidzyńskich
sklepów ta sama koszulka z etykietą "PROMOCJA" cenowo kosztuje 35 zł (to jeden z bardzo wielu przypadków).

Stardust, nikt zapewne nie zaprzeczy ze w Matarni można trafić ciekawy, dużo tańszy towar.
Tylko - na litość, znaj proporcje i nie podawaj go jako przykładu. Matarnia to zbiór sklepów Outlet Centre,
które funkcjonują na zasadzie sprzedaży resztek serii fabrycznych z obniżką 30-70%. Zasadę tą wymyślono w Stanach,
choć sieć do Polski przyszła bodajże z Hiszpanii.
Takie centrum jest jedno w kilku miastach w Polsce, nie kupisz w nim towaru z bieżącej linii i mody, choć może to być świetny towar.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 11:47 
Przyjaciel forum

oki44 napisał(a):
Matarnia to zbiór sklepów Outlet Centre,

Fashion House jest Outlet-owe, to tylko tak dla ścisłości.

oki44 napisał(a):
Takie centrum jest jedno w kilku miastach w Polsce, nie kupisz w nim towaru z bieżącej linii i mody, choć może to być świetny towar.

W Kwidzynie obawiam się, że też możesz mieć z tym kłopot.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 12:16 

reflexes napisał(a):
oki44 napisał(a):
Matarnia to zbiór sklepów Outlet Centre,

Fashion House jest Outlet-owe, to tylko tak dla ścisłości.

oki44 napisał(a):

W Kwidzynie obawiam się, że też możesz mieć z tym kłopot.

Właśnie też miałem pisać że Outlet to Fashion House a nie Matarnia , no i Kwidzynskie sklepy nawet nie stały koło napisu "Moda" :wink: 'wypowiadam się tylko w kwestii młodzieżowej mody' może dla nie których są to mocne słowa , ale dość często robię zakupy w sklepach odzieżowych i może nie kupuję w Kwidzynie to raz na miesiąc z nudów robię spacer po mieście z nadzieją że coś się zmieni , w większości pomysły są dobre ale wykonanie i cała reszta jest całkowicie do kitu

No i patrząc na to ile widzę Kwidzyniaków w weekendy po wypłacie choćby w trójmieście , nie sądzę abym się mylił i jeszcze raz podkreślam że się nie dziwie że ich tam widzę.
Jak by tu był miód już dawno otworzył bym sklep z firmową odzieżą np. na deptaku , ale w pewne bagno nie będę się pakował

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 14:01 
Przyjaciel forum

Fakt, pomyliłem Matarnię z Fashion House. Bywam tam ze dwa razy w roku, to i mi się poplątało.
Ale co do bieżącej kolekcji w Kwidzynie - patrz mój post o Volvo Ocean Race - Pumy.
Może to wyjątkowy zbieg okoliczności ale tylko w Koperniku dostałem bieżącą kolekcję.
W Trójmieście jej nie znalazłem. Dla wyjaśnienia: Volvo Ocean Race to oceaniczne regaty
które rozpoczęły się jesienią zeszłego roku i skończyły pod koniec tego lata. Puma sponsorowała jeden jacht i stąd ta kolekcja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1