Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 14:20 

KrzaQ napisał(a):
Mamy w mieście jeden sklep z artykułami sportowymi

Dla ścisłości mamy już drugi sklep sportowy na Brat. Narodów tzw. w podwórku. Choć też nie wiem ile utrzyma się na rynku. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 15:35 

he he. bylem tam ostatnio przypadkiem.
mowie sobie jak juz jestem to wezme jakis ciuch na rower, oczywiscie nie bylo ani jednej rzeczy z kategorii rowerowej. wiecej juz tam nie pojde. a wracajac do pierwszego sklepu to w kategorii wind stoper mieli tylko 2 marnej jakosci kurteczki. wybor jak cholera. i jak tu u nas w miescie zostawiac pieniadze mamy jak nic nie ma, chyba na sile.

kategoria obuwie:
gdzie u nas mozna kupic dobre buty z firm: the north face, salomon, himountain
odpowiedz jest prosta - nigdzie.
dlatego mysle ze "super akcja" miejscowych handlowcow typu - 5,10% nic nie da.
ludzie i tak beda jezdzic w inne miejsca gdzie maja wybor w towarach + korzystniejsze ceny
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 20:35 

lakoc napisał(a):
the north face, salomon, himountain

spoko spoko, to już specjalistyczny sprzęt... choć chyba pospolitego Alpinusa też nie znajdziemy. Tylko pytanie, dla kogo te marki? To tak jak w przypadku miłośników snowboard'u, windsurfing'u czy nurkowania. Zajęcie jest niszowe. W kilkudziesięciotysięcznym mieście znajdziesz kilkunastu, może 20-30 miłośników potrzebujących takiego czegoś. Znam parę osób o "szerokich kontaktach", które sprzęt do białego szaleństwa kupują w Stanach, bo w Europie jest niedostępny. Wszystko jest dla ludzi a dostępność sprzętu w naszym mieście jest odwrotnie proporcjonalna do naszych potrzeb. Jeśli już mamy WIELKIE oczekiwania to sprzętu szukamy w WIELKIM świecie.

W w tej akcji chyba nie chodzi o to, żeby doprowadzić do tego, że w Kwidzynie kupisz prom komiczny, bo może komuś zachce się opuścić naszą planetę.

ps. przypomniało mi się, jak jakieś "dziesiąt" lat temu w sklepie sportowym na Targowej (Elba, PiS, aktualnie Apteka) stała łódź motorowa. Chyba tam spróchniała, bo nikt jej nie kupił do końca istnienia sklepu. Dziś można by się przyczepić, że nie ma w Kwidzynie ani jednego sklepu, w którym można by kupić choć silnik do takiej łodzi, choć malutką część, szeklę jakąś...

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 20:52 

KrzaQ napisał(a):
przypomniało mi się, jak jakieś "dziesiąt" lat temu w sklepie sportowym na Targowej (Elba, PiS, aktualnie Apteka) stała łódź motorowa. Chyba tam spróchniała, bo nikt jej nie kupił do końca istnienia sklepu.

Nie wiem o czym mówisz.
Pamiętam! Wszystko co było w tym sklepie, było sprzedawane prawie na pniu, przyjeżdżali ludzie z całej polski i stali nocami w kolejkach, towar sprzedawany był z samochodu.
W tamtych latach to był jeden ze sklepów najlepiej zaopatrzony w Polsce. :-) :-D
KrzaQ, Nie wiem skąd masz takie informacje.
A łódź motorowa to może makietą była. :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 21:14 

KrzaQ napisał(a):
lakoc napisał(a):
the north face, salomon, himountain

spoko spoko, to już specjalistyczny sprzęt... choć chyba pospolitego Alpinusa też nie znajdziemy. Tylko pytanie, dla kogo te marki?

nie wiem czy specjalistyczne czy nie bo wsrod moich znajomkow ze stolicy buty tych marek sa uzywane do codziennego uzytku. u mnie zreszta tez. dlaczego mam chodzic w jakis tandetnych nike czy rbk skoro te marki ktore podalem sa w podobnych cenach a sa o niebo lepsze (przynajmniej dla mnie).
dlatego daje przyklad ze nie ma sensu robienia zakupow u nas bo i tak sie nie znajdzie nic dobrego, sa u nas 2 czy 3 sklepy z marnym wyborem obuwia firmowego + kosmiczna marza sprzedawcy. uwazam ze ci co kupuja to biora to co jest bo nie moga albo nie chca jechac nigdzie dalej. albo po prostu sa patriotami w wspieraniu naszego lokalnego handlu :) ja na pewno nie jestem, nie stac mnie na to.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 21:34 
Zbanowany

lakoc, fakt że trudno oczekiwać na takim małym rynku jakim jest kwidzyński specjalistycznego sprzętu dla kilku klientów w roku. Chyba, że to sklep internetowy - bo to zmienia postać rzeczy, ale nie wiedzieć czemu nawet "kwidzyńskie allegro" jest droższe od konkurencji z innych miast. A wracając do cen w mieście - nawet popularne marki i produkty są u nas dużo droższe niż choćby w sąsiednim Grudziądzu i to jest największy problem w tym przypadku.

A jeśli chodzi o tak zachwalany chwilę wcześniej sklep Pumy w "Koperniku" - widziałem tam w zdaje mi się, że zeszłym roku Adidasy Torrent`y V - męskie rozmiar 48 - kosztowały, bagatela - ponad 400 zł i muszę przyznać, że byłem pełen podziwu. Dlaczego? ja te buty sprowadzałem sobie z Kanady - zapłaciłem 45$+30$ przesyłka. Dlaczego z Kanady i dlaczego tak drogo? Firma Adidas ( jak wiele innych sportowych marek) dzieli rynek na regiony i nie chciała mi tych butów sprzedać, więc musiałem zamawiać przez znajomego z amerykańskim adresem. Dlaczego nie chcieli sprzedać? Ten model w Europie (nie wiedzieć czemu) można dostać jedynie w wersji damskiej (kolory, krój, rozmiary). Poprzednie "serie" - do 3 - jeśli mnie pamięć nie myli - były dostępne też męskie, później firma postanowiła, że mężczyźni w Europie będą biegać po kortach w innych modelach, a kobiety niech zostaną przy sprawdzonym Torren`cie. Odgórna polityka firmy i można ją obejść jedynie na 3 znane mi sposoby:
1. Legalnie zakupić oryginalny towar - gwarancja jakości i inne drobiazgi - wybierając się USA/Kanady, lub poprosić znajomego na miejscu.
2. Allegro - ale nie mamy pewności co faktycznie kupujemy w tym przypadku.
3. Sklep w Kwidzynie! A czy on jest z Kalifornii, Manhattanu (ewentualnie "manhatanu") czy innego "stadionu"... prawie nie ma różnicy. :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 21:39 

lakoc napisał(a):
wsrod moich znajomkow ze stolicy buty tych marek sa uzywane do codziennego uzytku

No widzisz lakoc, to co dla Ciebie i Twoich kolegów ze stolicy jest normą, dla mnie jest specjalistycznym sprzętem. Tak samo może być w wielu innych przypadkach. Dla nas "małomiasteczkowych" normą są marki dostępne w wybrakowanym CCC lub chińskim Pepco :) Żartuję oczywiście, ale ja, mało wymagający, też nie znajduję w Kwidzynie niczego, za co można by zapłacić ciężko zarobione złotówki. Z tą różnicą, że mi jest obojętne, jakie znaczki noszą moje ciuchy.

Założę się, że większości migrujących po zakupy do sąsiednich miast jest to prawie tak samo obojętne. Jadą, nie po to żeby kupić coś konkretnej marki, tylko po to, żeby połazić po sklepach, bo na pewno znajdą coś dobrego i tańszego niż w Kwidzynie. W większości przypadków, jadąc nawet nie wiedzą z czym wrócą.

Osoby szukające specyficznych konkretów z góry skazane są na zakupy w Warszawie, Berlinie, Paryżu... Nowym Yorku.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 21:46 
Dzisiaj byłem w Grudziądzu na zakupach. W Galerii Grudziądzkiej wyprzedaż Adidasa, Reeboka, Pumy i Nike. Wszystko o 50% taniej... :-)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, o 21:54 
Zbanowany

KrzaQ napisał(a):
Osoby szukające specyficznych konkretów z góry skazane są na zakupy w Warszawie, Berlinie, Paryżu... Nowym Yorku.
Niekoniecznie, kiedyś był w Grudziądzu mały sklep sportowy - nie wiem czy nadal istnieje, bo dawno tam nie zaglądałem, a nazwy to już w ogóle sobie nie przypomnę, ale wchodziłeś do tego sklepu i mówiłeś, że potrzebujesz dobrych butów - załóżmy do tenisa - od razu na ladzie leżało kilka modeli różnych firm, sprzedawca potrafił doradzić, dość fachowo wyjaśnić różnice pomiędzy poszczególnymi modelami i markami, a często nawet proponował - wstrzymaj się kilka dni, za tydzień, góra dwa przywiozę Ci takie i takie, spróbujesz, przymierzysz inne i wtedy zdecydujesz które będą dla Ciebie najlepsze. Ceny miał także bardzo przystępne, mimo że zamawiał kilka modeli z których sprzedawał danemu klientowi jeden - często nawet który już wcześniej miał na stanie. Ale można tam było spotkać ludzi z Grudziądza, Kwidzyna, Świecia - nawet Jabłonowa, Chojnic czy Torunia - bo często się okazywało, że ceny i wybór mimo wielkości rynku były lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, o 10:18 
Przyjaciel forum

KrzaQ napisał(a):
ps. przypomniało mi się, jak jakieś "dziesiąt" lat temu w sklepie sportowym na Targowej (Elba, PiS, aktualnie Apteka) stała łódź motorowa. Chyba tam spróchniała, bo nikt jej nie kupił do końca istnienia sklepu. Dziś można by się przyczepić, że nie ma w Kwidzynie ani jednego sklepu, w którym można by kupić choć silnik do takiej łodzi, choć malutką część, szeklę jakąś...

Tu trafiłeś kulą w płot. Sklep sportowy na Targowej przez parę lat był nie kwestionowanym najlepszym sklepem w Polsce.
Jurek Richter zaopatrywał w sprzęt pływający wszystkie największe zakłady w kraju - kopalnie, huty.
Nie było tego widać, bo towar w większości szedł stocznia - nabywca, ale faktury księgował Jurek.
Pomagałem mu czasem w rozładunku, gdy w nocy przychodziło wahadło sprzętu.
Na temat działań handlowych Jurka Richtera można by książkę napisać.

Ostatnio edytowano 10 października 2009, o 10:35 przez oki44, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, o 13:23 

oki44 napisał(a):
Tu trafiłeś kulą w płot. Sklep sportowy na Targowej przez parę lat był nie kwestionowanym najlepszym sklepem w Polsce.

Tatuś-Sternik motorowodny prowadzał mnie tam za rączkę . :)

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, o 13:32 

Kupowałam tam gry planszowe i rakietki do badmintona :-)
I jak przez mgłę pamiętam tam łódkę, o której wspomniał Krzaq.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2009, o 13:50 

Rachel napisał(a):
I jak przez mgłę pamiętam tam łódkę, o której wspomniał Krzaq.

Tam zawsze stały łódki. Bo w tym sklepie handlowano między innymi łódkami, ale nie przypominam sobie jednej i tej samej cały czas która stała aż spróchniała.
Z tego co pamiętam Richter nie raz specjalnie (sztucznie) wstrzymywał sprzedaż łódek motorowych, wędkarskich, pontonów, desek surfingowych, kajaków itd...
A to z tego powodu, że robił z nich, (chociaż przez jakiś czas) piękną i fajną wystawę sklepową która przyciągała ciekawskich klientów, a także zwykłych spacerowiczów, którzy przychodzili jak do galerii. Bo tam naprawdę były piękne i ciekawe rzeczy :grin: :-D

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, o 08:04 

Szanowni koledzy i koleżanki, nikt nie zamierza zrobić z Kwidzyna centrum hurtowej sprzedaży, to jest niemożliwe. Chcemy tylko i aż, zwrócić uwagę Kwidzyniaków na to zjawisko i wspólnie coś zdziałać. Zawsze się znajdzie, tańsze miasto, tańszy kraj, tańszy kontynent. W tej akcji nie chodzi o to abyśmy kupowali bo nas ktoś "zachęci 5 czy 10 % rabatem. Chodzi o to, abyśmy solidarnie zwrócili uwagę naszym handlowcom, że jest "coś nie tak" z handlem w tym mieście. A tak jak pisałem już wcześniej o tej sytuacji medal ma dwie strony. Wina takiego stanu rzeczy, jest gdzieś po środku. Pozdrawiam Wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, o 14:04 

Szkoda, że nie ma tu wypowiedzi handlowców, którzy rzuciliby tu trochę światła na tę drugą stronę medalu. Rozumiem dlaczego asortyment mają tak ubogi, ale dlaczego to co sprzedają musi być tak drogie? Dlaczego marże są tak wygórowane?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1