kwidzownik napisał(a):
Nie zwalczam bowiem jednych wersetów drugimi, ale pragnę pomijanymi przez twój kościół wersetami pokazać, że trynitariańska dogmatyka, unikając ich, wprowadza swych zwolenników w błąd.
Mój Kościół nie pomija, ani tym bardziej nie unika cytowanych przez Ciebie wersetów. Każdy z nich można bowiem wyjaśnić logicznie z punktu widzenia trynitariańskiego, co staram się tu robić. To co Ty nazywasz lekko "bzdurą" jest istotą ewangelii.
(25) To bowiem, co jest głupstwem u Boga, przewyższa mądrością ludzi, a co jest słabe u Boga, przewyższa mocą ludzi. 1Kor1:25
Próbujesz wywrócić do góry nogami jasną i prostą interpretację 1 rozdziału Listu do Hebrajczyków, bo nie pasuje ona do 1P1:3, który zacytuję na podstawie Biblii Warszawskiej. Chcę tutaj przypomnieć Ci, że kiedyś na tym forum obiecywałeś posługiwać się tylko tym tłumaczeniem. Niezorientowanym wyjaśnię, że większość tłumaczeń w tym BT i BW mówią o zmartwychwstaniu Jezusa, a nie o wskrzeszeniu umarłych (ale o tym kiedy indziej).
(3) Błogosławiony niech będzie Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, który według wielkiego miłosierdzia swego odrodził nas ku nadziei żywej przez zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa,Piszesz o tym fragmencie:
Cytuj:
... bo bzdurą byłoby twierdzenie, że Bóg Ojciec zwraca się do syna per Boże. To przecież Ojciec jest Bogiem dla Syna, a nie odwrotnie.
Ale przecież KK też twierdzi, że Ojciec jest Bogiem dla Syna, ale to nie wyklucza tego, że również Syn jest Bogiem dla Ojca.
Tak zwraca się Ojciec do Syna w Hebr 1:8
(8) lecz do Syna: Tron twój, o Boże, na wieki wieków, Berłem sprawiedliwym berło Królestwa twego. Jezus jest Bogiem i Ojciec tez jest Bogiem. Są dwiema Istotami, lecz mają tą samą Boską naturę. Jak więc Syn miałby się zwracać do Ojca? Człowieku? Aniele? Obaj mają Boską naturę, więc mówią do siebie nawzajem Boże. Ty i ja jesteśmy ludźmi i nie będziesz widział niczego dziwnego w tym, ze zwrócę się do Ciebie "człowieku".
Zresztą o niezrozumieniu trynitariańskiej koncepcji Boga świadczą też Twoje inne wypowiedzi:
Cytuj:
Dociekliwym wyjaśnia się (a właściwie ściemnia) filozoficznymi wywodami, że nie ma się czym przejmować, bo i tak jest jednym z Bogów Boga w „Trójcy” jedynego.
... Nigdy w nauce wielbienia Boga Jehowy nie było uzasadniania pokrewieństwem cielesnym, więzi i równości duchowej. Trynitariańska nauka o substancji kładzie jednak główny nacisk na tę zależność, by zrównać Bóstwo Jehowy, Ojca, ze swym Synem – Logosem.
Kościół Katolicki nigdy nie głosił wielu Bogów, tylko Boga Trójjedynego. Nigdy też nie posługiwał się argumentem pokrewieństwa dla udowodnienia jedności duchowej.
Katechizm Katolicki głosi, że są trzy Osoby, które posiadają wspólne Bóstwo:
Cytuj:
Nierozumną byłaby wtenczas nauka, gdyby powiedziano iż trzy osoby są jedną osobą, lub trzy istoty jedną istotą. Byłoby to sprzecznością samą w sobie, wewnętrzną. Kościół jednak mówi,trzy są osoby, a jedna tylko istota.Katolicki Katechizm Ludowy
Wróćmy jednak do egzegezy 1 rozdziału Listu do Hebrajczyków. Kwidzownik pisze o ósmym wersecie, że:
Cytuj:
Jak już dowodziłem, apostoł Paweł posłużył się cytatem z Psalmu 45, w którym śpiewacy wtórują jego strofy w imieniu narodu izraelskiego na cześć króla, oddając chwałę Bogu. To psalmista tak się wypowiada o królu, a nie Bóg o jednorodzonym Synu. Cofnij się do jednego z poprzednich postów, to zobaczysz, że tak można to jedynie rozumieć, a nie inaczej.
Problem najprawdopodobniej został przewidziany przez autora listu do Hebrajczyków, który wyjaśnia to nam już w pierwszym wersecie tegoż listu:
(1) Wielokrotnie i wieloma sposobami przemawiał Bóg dawnymi czasy do ojców przez proroków;Już na samym początku widać, kto to w rzeczywistości mówił i w jaki sposób to mówił. Autor tego listu nie pozostawia cienia wątpliwości: Te słowa psalmów są słowami Boga, który wypowiadał ustami proroków! Jak najbardziej słuszne jest założenie, że to właśnie Bóg Ojciec mówił przez usta króla Dawida. Jak najbardziej można powiedzieć, że słowa psalmów są wypowiadane przez Boga Ojca, co jest już zaakcentowane na samym początku.
Cytuj:
Dodam jeszcze, że przetłumaczenie słów z ósmego wersetu tego psalmu, gdzie jest: „... dlatego Bóg, twój Bóg namaścił cię ...” w Liście do Hebrajczyków, na: „... namaścił cię Boże, Bóg twój...”, jest wyraźnym przestępstwem łamiącym zakaz ingerowania w treść Słowa Bożego, z podstępnej chęci zmieniania jego sensu.
Więc wsadź do więzienia wszystkich tłumaczy BT,BW,BG,Biblii Poznańskiej i wielu innych.
Cytuj:
Nie mam przecież takiego poparcia u ludzi, bym tak robił, jak to zrobił KK z Dekretem Apostolskim i wszyscy uważali, że tak trzeba. Poczyniono z tym Dekretem, jak z niepotrzebnym przedmiotem, bo nie pasuje do reguł współczesnego świata. Naprawdę, własne życie jest ważniejsze od woli Stwórcy? Czyżby przykład Abrahama, w sytuacji składającego ofiarę Bogu z Izaaka, to tylko relikt przeszłości? Lub Boga Ojca, z Jezusa Chrystusa, na okup za życie ludzkości?
KK czyli apostołowie i Duch Św. ten dekret ustanowili i Oni wspólnie jego postanowienia odnośnie krwi i pokarmów nieczystych odrzucili.Duch wieje kędy chce i nie nam poprawiać jego postanowienia.Jesli chodzi o Abrahama i Izaaka to coś Ci się poplątało. Bóg nie jest potworem czekającym na ofiary z ludzi:
(12) Anioł powiedział mu: Nie podnoś ręki na chłopca i nie czyń mu nic złego! Teraz poznałem, że boisz się Boga, bo nie odmówiłeś Mi nawet twego jedynego syna. Rodz22:12
Po to zaś swojego Syna złożył w ofierze abyśmy my nie musieli składać żadnych ofiar.
Cytuj:
Od narodzin z Marii Pan Jezus jest człowieczym Synem Bożym, a po podniesieniu go przez Boga Ojca z martwych otrzymał władzę nad stworzeniem, a więc i duchowymi stworzeniami też. To w tym sensie stał się wyższy od aniołów. Przedtem, jako anioł, takiej władzy nie miał. To z tego powodu odsyłał postępki i knowania Diabła do osądu Jehowy (Pana) Boga. (Judy 1:9) Juda ów przykład zacytował z jakichś zapisków z czasu po śmierci Mojżesza. Nazwał Michała archaniołem, bo z tamtego czasu, dawny Michał anioł, a w czasach Judy, Jezus Chrystus, miał władzę nad aniołami. Był nad nimi pierwszy. Jest sens. No, oczywiście.
Jak widać sensu nie ma bo raz piszesz, że władzę otrzymał po zmartwychwstaniu, a kilka zdań dalej piszesz, że miał tą władzę w czasach Mojżesza.Tymczasem Jezus jako stwórca wszystkiego posiada tą władzę od zawsze:
(1) Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. (2) Ono było na początku u Boga. (3) Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało. J1:1-3
To mówi Pierwszy i Ostatni, który był martwy, a ożył Ap2:8
(10) Oraz: Tyś, Panie, na początku osadził ziemię, dziełem też rąk Twoich są niebiosa. (11) One przeminą, ale Ty zostaniesz i wszystko jak szata się zestarzeje, (12) i jak płaszcz je zwiniesz, jak odzienie, i odmienią się. Ty zaś jesteś Ten sam, a Twoje lata się nie skończą.Heb1:10-12
Cytuj:
Malachiasz pisze o aniele przymierza (Mal.3:1) Czy jest to posłany od Ojca, Jezus Chrystus z zawartym Nowym Przymierzem, czy anioł Jehowy z zawartym w imieniu Boga Jehowy Przymierzem Prawa, ale anioł. Wymienione? Wymienione!
Słowo "anioł" może i jest wymienione. Ale z tego fragmentu nijak nie wynika, że Jezus to Anioł Michał.
Cytuj:
Nic nie ma o Jezusie, bo jeszcze go nie było
Jak to nie było.Przeczytaj powyższe fragmenty jeszcze raz.Oraz to z Heb13:8:
(8) Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam także na wieki. Cytuj:
Nieuważnie czytając Księgę Daniela, lub wcale jej nie czytając, a cytaty kopiując z jakiegoś opracowania, pomyliłeś anioła Gabriela z aniołem Michałem. Posłańcem od Boga, do Daniela był anioł Gabriel.
Nie wiem kto tu nieuważnie czytał Daniela. Owszem, Gabriel był posłany do Daniela, ale po to aby mu wyjaśnił wizję barana i kozła:
(16) i usłyszałem głos ludzki nad rzeką Ulaj, który wołał tymi słowami: Gabrielu, wyjaśnij mu widzenie! Dan8:16.
To jest zupełnie inna wizja niż wizja wielkiej wojny , męża w białych szatach-Chrystusa i Michała, który stał obok niego;
(21) Wszakże oznajmięć to, co jest wyrażono w piśmie prawdy; ale i jednego niemasz, któryby mężnie stał przy mnie w tych rzeczach, oprócz Michała, książęcia waszego. BG Dan10:21
Czyli jeśli walczą obok siebie to nie mogą być tą samą osobą.