Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Amerykańskie święto-kwidzyńskie dzieci
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 00:04 

Czy do was też pukały dzisiaj dzieci poprzebierane za jakieś stworki?? Dla mnie święto halloween wygląda fajnie w amerykańskim filmie (niekoniecznie z Michael Myers ;D)

Ostatnio edytowano 1 listopada 2009, o 01:06 przez Szymki, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 00:34 
Ja dzisiaj po drodze do sklepu widziałem dwójkę szkrabów z jakimiś maskami na twarzach i koszyczkami... Jakoś denerwuje mnie takie wprowadzanie na siłę amerykańskich świąt w nasze realia.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 01:46 
Zbanowany

Ale Halloween to nie jest święto amerykańskie! To święto celtyckie, zaadaptowane na potrzeby nowej religii przybyłej z Rzymu. W całych tych przebierankach chodzi o odpędzanie duchów z domostwa. Dzieci odwiedzające domy żądają "wykupu" - w innym wypadku duchy pozostaną w domu na kolejny rok. U mnie w domu dzisiaj drzwi nie zamykały się przez dobre 3 godziny, wszystkie dzieciaki z osiedla karnie stawiły się w drzwiach zgodnie z tradycją.:)
Teraz to święto prawdę mówiąc ogranicza się przedstawienia w lokalnej szkole, przedszkolu, śpiewających gromadach odwiedzających każdy dom i imprezy dorosłych przebierańców w pubach lub domach (czasowo) bezdzietnych sąsiadów. Tradycyjne ognisko (musi być możliwie jak największe) to już prawdę mówiąc jedynie formalność w asyście straży pożarnej jako zakończenie dnia. U nas było co prawda jeszcze kilku zapaleńców z gitarami i piszczałkami śpiewających i tańczących wokół ognia ku uciesze najmłodszych, ale średnia wieku grajków to okolice wieku emerytalnego - wokalistki na szczęście nie miały więcej niż 12 lat, więc święto i tradycje nadal żyją. . Jeśli już ktoś z rodziców włączał się w taniec to raczej jako osoba towarzysząca małym wróżkom etc. - szczególnie tym najmłodszym które dopiero poznają tajniki poruszania się na dwóch nogach.

Podsumowując - bardzo udany wieczór, bardzo fajna tradycja - czy pasuje do kwidzyńskich realiów - nie wiem, nie miałem przyjemności zobaczyć, ale wiem jedno, że świąt i różnych tradycji nie powinno się kopiować z amerykańskich filmów. :)

Happy Halloween.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 09:23 
ja w ogóle nie poczułem tego Halloween. W Pubie nie byłem, szkołę mam już za sobą, a na ulicy żadnych stworków nie było widać. Nie rozumiem zbulwersowania katolików, głównie chrześcijan, którzy są przeciwni temu "świętu". Bo ma korzenie pogańskie? i co z tego? czy my czcimy szatana? szerzymy zło? opluwamy Boga? Co prawda Świętem tego dnia Halloween bym nie nazwał(bo ni jak się ma do Święta Zmarłych), ale jak najbardziej mi odpowiada taka forma "zabawy" i oby z roku na rok było to bardziej widoczne w naszym kraju.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 09:36 

Tak, chodziły jakieś dwa stworki, które od mojej sąsiadki usłyszały niemiłe "a dajcie już spokój" i trzaśnięcie drzwiami.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 10:25 
Przyjaciel forum

Troszkę czasu minie i minie miłość do hameryki i będzie tak jak z dziadkiem mrozem, który nadal pozostał Świętym Mikołajem :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 11:27 
Widziałem wczoraj grupkę dzieciaków przebranych za czarownice z miotłami w reku :D ale takimi zwykłymi jakie mamy w domu hehe śmiesznie to wyglądało. Ogólnie to nie odczułem, że jakieś święto jest.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 13:43 

casan napisał(a):
Ja dzisiaj po drodze do sklepu widziałem dwójkę szkrabów z jakimiś maskami na twarzach i koszyczkami... Jakoś denerwuje mnie takie wprowadzanie na siłę amerykańskich świąt w nasze realia.

Ja osobiście żaluję, że nie miałam okazji poznać bliżej tego obyczaju, bo wydaje mi się, że jest to fajna zabawa dla dzieci, która uczy je kreatywności i jednocześnie zbliża do kultury innych krajow .. wiadomo, że dzieci najlepiej uczą się przez zabawę :-) - nie widzę w tym nic zlego. Jak ktoś nie wie za dużo o tym obyczaju, to może mieć problemy z jego zaakceptowaniem. Tylko, żeby się wypowiedzieć trzeba coś wiedzieć na dany temat ...
Chciałam dodać, ze nasza bożonarodzeniowa choinka jest np. zwyczajem niemieckim... I co? Też jest be? :cool:
Halloween ma jakiś urok, a nawet sens, choć może wydawać się to takie sztuczne i pozorne .. bo, nie ma to jak zapach palonych zniczy, widoku chryzantem i spotkań przy grobach :-)
My już jesteśmy zamerykanizowani i nie wydaje mi się, aby móc zatrzymać patykiem tej Wisły...stety/niestety... :-) :-) :-)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 13:54 
Przyjaciel forum

flower887,
Cytuj:
My już jesteśmy zamerykanizowani

Proszę mów za siebie :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:07 
Co do moich skojarzeń z amerykanizacją to amerykańskie zwyczaje najgorzej odbijają się na dzieciakach z domów, w których rodziców nie stać żeby kupić dzieciom nowe Nike za 300 złotych czy w ogóle jakiś drogi ciuch.Jak ja wychodziłem z podstawówki (2000) to już takie głupie zwyczaje w szkole zaczynały wchodzić.No i pózniej podziały na tych wygranych i "looserów".Oby dało się za3mać taki bieg zdarzeń i zaprzestać wprowadzania takich podziałów.Odbiegłem od tematu jak,prawie, zawsze :-D .Napisałem jednak coś mądrego :-) - to tak na usprawiedliwienie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:24 

DarekK napisał(a):
o do moich skojarzeń z amerykanizacją to amerykańskie zwyczaje najgorzej odbijają się na dzieciakach z domów, w których rodziców nie stać żeby kupić dzieciom nowe Nike za 300 złotych czy w ogóle jakiś drogi ciuch.Jak ja wychodziłem z podstawówki (2000) to już takie głupie zwyczaje w szkole zaczynały wchodzić
- to nie zwyczaje tylko moda.... w czasach mojego LO przedmiotem pożądania były tzw. "czeszki" malowane pastą do zębów, żeby biel zachowały (zresztą okazuje się, że te tenisówki znów są w obrocie ;-) )

DarekK napisał(a):
Oby dało się za3mać taki bieg zdarzeń i zaprzestać wprowadzania takich podziałów
- chyba przerabialiśmy już "każdemu po równo" i jakoś tak nie bardzo nam to wyszło

A tak swoją drogą jak można mieć pretensję do nastolatków, że chcą modnych ciuchów, jak rodzice maluchom kupują wózki po kilka tysięcy zł?.. Przecież bardziej takiemu maluchowi wszytsko jedno w czym jeździ niż nastolatkowi w czym chodzi :-D

Ostatnio edytowano 1 listopada 2009, o 14:35 przez agniesz-ka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:28 
Agniesz-ka chodzi mi o to, że te idotyczne podziały przyszły z Usa i dzieciaki z Polski myślą, że tak musi być bo jest fajnie i tworzą podziały na "lepszych" i "gorszych".O to mi chodzi,a nie o mode :-D .Moda była, jest i będzie ale to nie powód to szydzenia z kogoś, ponieważ nie stać go na oryginalne buty.No proszę Cię...Zle mnie chyba zrozumiałaś.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:39 

DarekK napisał(a):
że te idotyczne podziały przyszły z Usa
- poważnie tak uważasz?... podziały były, są i będą. Dzieciaki są okrutne i szczere do bólu. I zawsze był podział na tych lepszych i gorszych - czyli bogatszych i biedniejszych - zdolniejszych i uczących się gorzej - ładniejszych i brzydszych.

DarekK napisał(a):
to nie powód to szydzenia z kogoś, ponieważ nie stać go na oryginalne buty
- a to nie jest wina amerykanizacji - tylko nauczenia szacunku do innego człowieka...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:42 
Nie jest to wina USA, ale styl jaki jest pokazywany chociażby w amerykańskich filmach dla młodzieży strasznie nakręca taką sytuacje.Takie jest moje zdanie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2009, o 14:43 
Przyjaciel forum

DarekK napisał(a):
chodzi mi o to, że te idotyczne podziały przyszły z Usa

Moim zdaniem z Kremla, ale to przerabialiśmy poprzednio :grinka: :grinka: :grinka:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1