Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 16:33 
Rachel napisał(a):
W wyborach samorządowych ?
Oczywiście :-D

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 16:33 

MACIEKZB napisał(a):
Teoretycznie jest możliwość żeby Darek głosował w Kwidzynie i to nie mając stałego zameldowania tutaj. :-D

O matko!!!! Jeszcze nam tego brakowało. :roll: :573:
:-D :-D :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 16:47 
Przyjaciel forum

Rachel, Krzyżak, MACIEKZB, obiecuję nie głosować u Was wierząc iż sami schrzanicie nadchodzące wybory.
Inaczej byłoby na mnie :grinka: :grinka: :grinka:

Ostatnio edytowano 18 lutego 2010, o 12:50 przez Darek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 16:52 

Cytuj:
krzyzak napisał/a:
A Ty z jakiej opcji będziesz startować ?

To jest oczywiste że żadna opcja nie wchodzi w rachubę. Trzeba stworzyć swój komitet wyborczy. Taka weryfikacja przyda się każdemu aktywnemu. Chyba że dla Was szczytem jest wirtualna przestrzeń.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 17:30 

A moze by tak trzymac się tematu?

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 18:36 
oki44 napisał(a):
Tak to już jest. Albo mamy komunizm, albo kapitalizm z wolnym rynkiem.
Kino Tęcza zostało zakupione przez prywatnego inwestora i miasto nie miało nic do powiedzenia. (…)
Można się tym niepokoić, ba, należy, ale nie można z tego czynić zarzutu władzom miasta.

To ani komunizm, ani kapitalizm tylko bajzel.
W tym przypadku mamy do czynienia z ożenieniem komunistycznych nawyków z pseudo kapitalistycznym tłumaczeniem bezprawia. Czy miasto rzeczywiście nie miało nic do powiedzenia?
Obowiązujące w Polsce prawo zezwala na co najmniej 50% a nawet znacznie większy upust dla nabywcy zabytkowej nieruchomości, lecz obliguje nabywcę do renowacji jej, lub do znaczących postępów w renowacji w ciągu czterech lat. Jeśli nabyty od skarbu państwa zabytek niszczeje, to prawo umożliwia nie tylko ukaranie nabywcy, ale i pozbawienie go tej własności.
Dziwnym trafem zarówno umowy kupna-sprzedaży spichlerza z 1640 roku przy ul.Batalionów Chłopskich, jak i Kina „Tęcza” zagwarantowały stosowne ulgi dla nabywców, ale już nie zawierały klauzuli o owym ustawowym obowiązku rozpoczęcia renowacji w ciągu 4 lat. Obie umowy po stronie nabywców obsługiwał ten sam prawnik.
Ciekawe by było ustalenie, któż to w tym samym czasie służył swą prawniczą wiedzą ówczesnemu burmistrzowi sprzedającemu te zabytki. W moich najgorszych snach to ta sama osoba.
Teraz jest tak, że po spichlerzu nie ma już nawet śladu, a co z kinem to widać gołym okiem.

Masz rację Marian, że „nie można z tego czynić zarzutu”, no bo się po prostu już przedawnił.
A swoją drogą, czy ktoś słyszał o jakichś wnioskach o ukaranie odpowiedzialnych za niszczenie kwidzyńskich zabytków i brak nadzoru nad nimi?
Można sobie pobiadolić, co czynię niniejszym, korzystając z Twego sympatycznego przyzwolenia:
Cytuj:
można się tym niepokoić, ba, należy …

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 18:40 

Darek napisał(a):
obiecuję nie głosować u Was

DZIĘKUJEMY!!! :roll: :580:

:-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 18:45 

Nie dziwota ze potem jeden z drugim jeździ samochodem którego na pewno nie byłby w stanie kupić z pensji...

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 19:09 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Ciekawe by było ustalenie, któż to w tym samym czasie służył swą prawniczą wiedzą ówczesnemu burmistrzowi sprzedającemu te zabytki. W moich najgorszych snach to ta sama osoba.

Jurku, Ty powinieneś jednak mieć lepszą wiedzę. Przypomnij sobie komunistyczny bajzel własnościowy.
Całą kadencję straciliśmy na porządkowaniu tego, a jeszcze nieco zostało.
Przypomnij sobie stosunki własnościowe w tamtych czasach.
Były PSS, WPHW, Herbapole, itp. itd. Ani budynek kina, ani np. spichlerz - nie należały do miasta.
Jeśli inwestor prywatny dobrze gadał z urzędnikiem wojewódzkim to miasto nie miało szans.
Przypomnij sobie ogromną walkę miasta o stadninę ogierów. Już właściwie była sprzedana w prywatne ręce. Ledwo dało się to odkręcić.
Zauważ że do dnia dzisiejszego nie udaje się kupić budynku dworcowego od PKP a np. LIDL wszedł sobie w podskokach na ich teren.
A jeśli jeszcze mi powiesz że przy tym całym ówczesnym bajzlu dobre władze by wszystkiego idealnie dopilnowały
to gratuluję Ci zdrowego podejścia do sprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 20:02 
Oki 44, Twoim zdaniem wszystko jest git, ale ja pozostaję przy swoim.
Mimo wszystko chciałbym wiedzieć, dlaczego nikt nie słyszał o jakiejś odpowiedzialności za niszczenie kwidzyńskich zabytków
i za brak nadzoru nad nimi, co jest faktem zbyt trudnym do ukrycia.
Chciałbym mieć tak żarliwego obrońcę, jakiego w Twojej osobie mają kwidzyńscy decydenci w każdej sprawie.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2010, o 21:02 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Brak juniorskich rozgrywek, małych lig.

No i jak zawsze brakuje Ci informacji, tydzień temu odbywały się mistrzostwa polski juniorów w ***** celowo nie piszę w jaką dyscyplinę ;)

Turniejów jest o wiele więcej niż Tobie się wydaje, no ale to wiesz przecież lepiej czytając lokalne gazety na wyspach i bazując na tym co przeczytasz w interenecie.

magzeust napisał(a):
Pewnie nie...

Jak już pisałem, czytasz lokalne gazety na wyspach i internet, więc pewnie stąd Twoja nie wiedza, ale czemu się tak przy niej upierasz to nie rozumiem.

Walentynki 2010 w Kwidzynie:
- Turniej Darta parami
- Turniej Kręgli parami
- działo się też coś na Miłosnej, ale nie wiem dokładnie co :roll:

tyle ja wiem i dla mnie to wystarczyło :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2010, o 00:06 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Chciałbym mieć tak żarliwego obrońcę, jakiego w Twojej osobie mają kwidzyńscy decydenci w każdej sprawie.

Figę mnie obchodzi obrona naszych decydentów, ale gdy widzę zarzuty ewidentnie błędne to je próbuję wyjaśnić.
A poza tym, organicznie nie lubię tej, tak bardzo polskiej cechy, która z taką przyjemnością zauważa źdźbło w oku sąsiada,
która nie potrafi w otaczającym nas życiu zobaczyć niczego (lub niewiele) dobrego i pożywia się jedynie wtedy gdy sąsiadowi krowa zdechnie.
Nic na to nie poradzę - ta cecha jest mi obca :(

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2010, o 01:34 
Zbanowany

MACIEKZB napisał(a):
domyślam sie, że tylko bywasz w Kwidzynie.

Cóż za dedukcja, Watsonie! :)

MACIEKZB napisał(a):
proszę zajrzyj tu dostępny na stronie KCSiR

A czy nie wspominałem o tym, że właśnie tej informacji brak, że nie każdy zagląda na forum, nie każdy ma internet. Część zapewne by się zainteresowała gdyby ta informacja była szersza.

MACIEKZB napisał(a):
bo... dla chcącego nic trudnego.

Zdaje mi się, że odpowiadasz na moje argumenty zanim doczytasz tekst do końca.

drosik napisał(a):
No i jak zawsze brakuje Ci informacji,
Nie tylko mi, nie tylko mi.

drosik napisał(a):
elowo nie piszę w jaką dyscyplinę
Rozumiem, że to hydrozagadka. Ale zauważ, że nie każdy zagląda do internetu. Poza tym - uważam, że to miasto/władza powinna wychodzić z inicjatywą do dzieci a nie ...dla chcącego nic trudnego.
Kiedyś w szkołach podstawowych były nabory do poszczególnych sekcji, trenerzy odwiedzali nas na WFie i namawiali, żeby przyjść na trening, spróbować - może się spodoba. Mam znajomych w Kwidzynie, którzy mają dzieci w wieku szkolnym - żaden z nich nie słyszał o takich naborach. To dziecko musi wyjść z inicjatywą - w innym wypadku może nawet nie zauważyć, że dana dyscyplina jest uprawiana w mieście.

drosik napisał(a):
Jak już pisałem, czytasz lokalne gazety na wyspach i internet, więc pewnie stąd Twoja nie wiedza, ale czemu się tak przy niej upierasz to nie rozumiem.

Po części pewnie masz rację - ale nie zapominaj, że kilka ładnych lat w tym mieście żyłem, więc miałem czas aby wyrobić sobie opinię. Teraz odwiedzając miasto mogę spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy i zauważam te i inne problemy. Nadal bywam gościem w Kwidzynie - i nadal jestem zmuszony jechać do kina czy teatru do Trójmiasta/Grudziądza.
Mieszkając na miejscu tez zauważałem mniej problemów, nawet dziury w drogach mi tak nie przeszkadzały - bo tak już jest i tyle. Mieszkałem już w kilku miejscach, zarówno w kraju jak i poza nim - i muszę przyznać, że - mimo całej sympatii - Kwidzyn wypadał w tych porównaniach słabo. Ktoś pisał, że ma tu mnóstwo znajomych i dlatego tak lubi to miasto - ale nie samymi znajomymi człowiek żyje - prawda? Jednemu wystarcza to co jest inny chce więcej - czy to powód aby nazywać go malkontentem i w ten sposób odmawiać mu prawa do dyskusji?

MACIEKZB napisał(a):
Czyli dla tych, którym marzy się przejęcie władzy? Pepsi chyba trochę zdemaskowałaś swoje intencje tworząc ten wątek :-D

Ale jest w tym coś złego? Jeśli ktoś zachowuje się jak marionetka obecnych władz, przytakując im i popierając we wszystkim - źle. Jeśli ktoś buduje sobie własny obóz - chcąc wprowadzić coś nowego - też źle. Jeśli ktoś uważa, że stać nas na lepszych włodarzy - to jest na pewno zawistnym polaczkiem etc... Szkoda słów.
Czyli pozostajemy przy bierności - tak jest najłatwiej.

pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2010, o 07:20 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Teraz odwiedzając miasto mogę spojrzeć na to wszystko

Przede wszystkim to patrzysz na to po łebkach i z innym portfelem, no i nie odmawiam Ci dyskusji, ani tym bardziej nie nazywam Ciebie malkontentem.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2010, o 08:15 
oki44 napisał(a):
Figę mnie obchodzi obrona naszych decydentów, ale gdy widzę zarzuty ewidentnie błędne to je próbuję wyjaśnić.
A poza tym, organicznie nie lubię tej, tak bardzo polskiej cechy, która z taką przyjemnością zauważa źdźbło w oku sąsiada,
która nie potrafi w otaczającym nas życiu zobaczyć niczego (lub niewiele) dobrego i pożywia się jedynie wtedy gdy sąsiadowi krowa zdechnie.
Nic na to nie poradzę - ta cecha jest mi obca :(
Oj Marian, Marian.
Stary dziad ze mnie, lecz mimo tego żałosnego stanu jednak ciągle się uczę i z wdzięcznością przyjmuję dobre rady. Na tę okoliczność , wczoraj nawet dałem sobie posypać łeb popiołem.
By wreszcie zrewidować swoje „zarzuty ewidentnie błędne” natężyłem się więc bardzo optymistycznie i oto zamiast źdźbła w oku sąsiada ujrzałem nietknięty spichlerz na ul. Batalionów odtworzony na koszt jego właściciela. Także „Tęczę” wokół której uwijali się na rusztowaniach robotnicy. A w „Pulsie” wyczytałem, że dzieje się tak, ponieważ Zarząd miasta ze swą konserwatorską służbą przypomniał o swych obowiązkach i skorzystał wreszcie ze swych uprawnień goniąc posiadaczy zabytku stosownymi paragrafami ustawy o ich ochronie, w których jest mowa o przymusowym wywłaszczeniu. Jeśli w realu fakty są inne, to tym gorzej dla tych faktów.

To jest niezła rada, by zamykać oczy na nie zawsze pozytywne sprawy w otaczającej nas rzeczywistości , a skupiać uwagę jedynie na sukcesach, zwłaszcza urzędniczych.
Z taką postawą zapewne łatwiej jest w życiu, jak i skuteczniej toczą się wszystkie sprawy.
Spodziewam się, że wzorem dawnych tablic: „ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA”, w miejscach agonii kwidzyńskich zabytków wkrótce zawisną tablice z „ZAKAZEM PATRZENIA” .
Będzie ogólnie przyjemniej, a krowy naszych sąsiadów będą cieszyły się zdrowiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1