Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 11:35 

krzyzak napisał(a):
Jesteś pewien?
A skąd o tym wiesz?

krzyzak, jeśli Jurek nie rozwiał Twoich wątpliwości powyżej, to służę dalszymi wyjaśnieniami.

Corzano napisał(a):
Co dobrego jest w powstaniu spalarni? Gdziekolwiek.

Corzano, to nie my wymyśliliśmy potrzebę powstania spalarni, więc nie my powinniśmy być adresatem pytania. Z dwojga złego, lepsza wydaje się lokalizacja w Szadółkach (przy założeniu, że spalarnia z różnych względów musi powstać, choć na ten temat mam odrębne zdanie).

Ostatnio edytowano 13 sierpnia 2010, o 12:21 przez Piotr_J, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 13:52 

Budslavsky napisał(a):
Kaziu, poproszę dzienniczek, muszę Ci wpisać: Lekcji nie odrabiasz, lektur nie czytasz.

Jureczku!! Coś jednak z Belfra Ci zostało. :-) :grin: ;)
Nie przypominaj mi dzienniczka. :evil:
Bo ile ja się przez te wszystkie szkolne lata, przez ten cholerny dzienniczek nacierpiałem. :568: :561: :sad:
:-D
Musze Cię rozczarować. :-P Lekcję odrobiłem , lekturę przeczytałem. :-P

Ale nic w tym artykule nie znalazłem na temat kukułczego jaja podrzucanego przez Marszałka L. Czarnobaja o którym pisze Piotruś.
Piotr_J napisał(a):
marszałek Czarnobaj podrzuca kukułcze jajo Kwidzynowi.
.
Ale tego przedtem nie przeczytałem.
http://www.dziennikbaltyc...html#material_1
Teraz już przeczytałem . I wiem
A dzienniczek gdzieś posiałem i nie dam. :583: :grin: :-D

Ostatnio edytowano 13 sierpnia 2010, o 14:11 przez krzyzak, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 14:11 
Corzano napisał(a):
Budslavsky napisał(a):
Dobra wiadomość.

Co w niej dobrego?
Nie traktuj proszę tej naszej iskry nadziei, jako radości z cudzego nieszczęścia (Gdańsk-Szadółki).
Ta jedna wypowiedź dla prasy, niczego jeszcze nie rozstrzygająca nie jest niczyim sukcesem, ani porażką.
Spalanie odpadów komunalnych, nie dość że nie rozwiązuje problemu ich lawinowego mnożenia się, to wywołuje również niebezpieczeństwa dla wszystkich.

Ta okazja jakiegoś niezłego interesu dla prywatnej firmy, która ma swój proporcjonalny do swego znaczenia w mieście udział w strategicznych jego decyzjach jeszcze nie przepadła.

Wynikający z analizy dotychczasowych enuncjacji prasowych zamysł pozbywania się, najbardziej prymitywną współczesną metodą, spalania śmieci komunalnych jest problemem społecznym, który tylko jakimś cudem (czyli wyjątkową mobilizacją mieszkańców) może być oddalony od Kwidzyna.

@Corzano, nawet nie próbuj porównywać potencjału obywatelskiego sprzeciwu wobec spalarni w Kwidzynie, z tym który dotąd "drzemał" w Trójmieście (z wyjątkiem Twego szlachetnego votum seperatum), gdy nie tak dawno zdawało się wszystkim, że w tym Kwidzynie nie zdobędą się na jakiś zorganizowany protest i problem "się rozwiąże", na dalekich peryferiach województwa kosztem tamtejszych Aborygenów, podobno dostatecznie przywykłych już do kumulujących się tam niedogodności życia.

Wspólna sprawa. Aż głupio amatorowi zastępować tu miejscowych ekologów w przypisywanej im ich misji.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 14:37 
krzyzak napisał(a):
Teraz już przeczytałem . I wiem
Jako były belfer, tylko to chciałem usłyszeć. Więc poszukiwanych przez siebie "wątpów" szukaj gdzie indziej.

A teraz polecam Ci wypracowanko: "Dlaczego to b. kwidzyński polityk robiący obecnie karierę we władzach wojewódzkich podejmował tą kontrowersyjną decyzję odnośnie spalarni w Kwidzynie na trzy miesiące przed tym, zanim zaczęto pozorować, że jakoś tam konsultuje się to z Kwidzyniakami i ukazało się to ogłoszenie: http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?t=7582&start=0

Im bardziej zwięzłe będzie określenie jego pewności siebie w powodzenie zawartego w marcu b.r. "układu" z IP , tym wyższą ocenę dostaniesz do dzienniczka. Postaraj się. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 15:44 

Budslavsky napisał(a):
"Dlaczego to b. kwidzyński polityk robiący obecnie karierę we władzach wojewódzkich podejmował tą kontrowersyjną decyzję odnośnie spalarni w Kwidzynie na trzy miesiące przed tym, zanim zaczęto pozorować, że jakoś tam konsultuje się to z Kwidzyniakami

Nie wiem :583:
Ale chętnie bym się dowiedział.
Budslavsky napisał(a):
Im bardziej zwięzłe będzie określenie jego pewności siebie w powodzenie zawartego w marcu b.r. "układu" z IP , tym wyższą ocenę dostaniesz do dzienniczka. Postaraj się. :-)

Nigdy nie miałem szczęścia do wysokich ocen i to w dzienniczku. :sad: ;)

Nie mogę określić Jego pewności siebie, bo byłoby to nie fair z mojej strony. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, o 08:48 

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 56538.html

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, o 10:04 

Paweł napisał(a):
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/polska;zaplaci;wysokie;kary;za;smieci,154,0,656538.html

Doszedł więc przerażający kontrargument. Koszty nakładane przez UE za zaśmiecanie środowiska. Ja bym się zaczął bać na poważnie...

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, o 10:15 
Ja bym tak mocno się tą UE nie przejmował. Zawsze jak władzom zabraknie argumentów to pokazują na Unię zgrzytając "To oni nam kazali". A potem wychodzi, że jesteśmy bardziej poprawni politycznie niż sam prawodawca.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, o 14:35 
Zbanowany

Ale spalarnie nie uchronią Polski przed wspominanymi karami. Polska zobowiązała się do ograniczania śmieci wyrzucanych na wysypiska a nie zmniejszanie wysypisk. Unia chciała abyśmy śmieci segregowali i odzyskiwali jak najwięcej a nie palili to czego nie chciało nam się segregować.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, o 20:29 

magzeust napisał(a):
Unia chciała abyśmy śmieci segregowali i odzyskiwali jak najwięcej a nie palili to czego nie chciało nam się segregować.

"Wina jest po naszej stronie - przystępując do Unii Europejskiej zobowiązaliśmy się, że usprawnimy gospodarkę odpadami - pisze Gazeta Wyborcza. Ale na razie się nie udało. Na przykład w tym roku tylko o 8 procent zmniejszyliśmy ilość wyrzucanych na wysypisko śmieci, a miało być o jedną czwartą.
Może być jeszcze gorzej, gdyż od 2013 roku na wysypiska trafiać ma najwyżej połowa odpadów. Natomiast druga połowa ma być przerabiana na surowce wtórne albo spalana." - www.money.pl

Niby segregujemy śmieci, bo pojemników się nam namnożyło w śmietnikach, a rezultat bardzo mierny. Widzę jednak nadzieję w spalarniach, bo w ostatnim zacytowanym zdaniu jest twierdzenie, że "druga połowa ma być przerabiana na surowce wtórne albo spalana", co by znaczyło, że jeżeli nie dajemy rady tak segregować śmieci by połowa nadawała się do recyklingu, to powinniśmy ją spalić.

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, o 22:02 
Zbanowany

Czyli skoro nie chce nam się segregować i przetwarzać to lepiej to palmy - a co ze zdrowiem przyszłych pokoleń - Ważne żeby teraz żyło się dobrze - co z następnymi pokoleniami - niech oni się martwią.

Nie dotyka mnie problem spalarni osobiście - co najwyżej kilka dni w roku - ale i tak uważam, że to pomysł co najmniej idiotyczny. Wg. mnie ani obwodnica ( choćby 3 pasmowa wokół miasta) ani te zwiększone zatrudnienie ( 10 osób?) ani nawet uniknięcie płacenia kar i reszta równie mądrych argumentów do mnie nie przemawiają. Wiem jedno - śmieci powinno się pozbywać rozumnie bez względu na koszty - odzyskiwanie surowców to chyba najlepszy z możliwych obecnie sposobów i w to powinniśmy inwestować a nie w dziesiątki śmieciarek przejeżdżających przez miasto do superczystej spalarni nie emitującej niczego poza czystym powietrzem i ton popiołu.

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2010, o 20:38 

W naszym mieście nie powinno się sprzedawać napojów alkoholowych w opakowaniach szklanych, ponieważ w sobotnio niedzielnym "wypoczynku" wiele z tych opakowań jest rozbijana przez alkoholowych konsumentów na chodnikach i jezdniach. Jeżeli samochody mają opony na tyle gruboskórne, by móc zmiażdżyć szkło, to rowery tego nie potrafią. Efekt jest taki, że ani to recykling, ani nawet najzwyklejszy poziom inteligencji, bo takiemu pijaczkowi może się zdarzyć wylądowanie na rozbitej butelce po utracie równowagi, nie koniecznie z powodu nadużycia trunków. Już lepiej, na wzór firmy Mix, nalewać ten produkt do kartonowych pojemników i problem z głowy. Z kartonem wiadomo, co zrobić, a w ostateczności i spalić łatwiej.

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2010, o 21:39 

kwidzownik napisał(a):
Już lepiej, na wzór firmy Mix, nalewać ten produkt do kartonowych pojemników i problem z głowy. Z kartonem wiadomo, co zrobić, a w ostateczności i spalić łatwiej.

Albo przywrócić do łask saturatory. :-)
Na każdej ulicy postawić saturator z alkoholem, jedna szklanka, trochę wody do opłukania i po kłopocie (opakowaniu). ;)
:-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2010, o 10:03 
krzyzak, Teskisz za tamtymi czasami ,nie......???
:grinka: :twisted: :grinka: ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2010, o 10:30 

NOWY(L) napisał(a):
krzyzak, Teskisz za tamtymi czasami ,nie......???

BARDZO!!!! :sad:

Między innymi też dlatego że:
to były moje młode lata. :roll:

Kiedyś Ty też zatęsknisz za latami swojej młodości.
Bo lata młodości są najpiękniejsze, jakie by one nie były. :razz:

Wspomnisz moje słowa i przyznasz mi rację. ;) :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1