Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Msza Święta ku pamięci ofiar...
PostNapisane: 4 kwietnia 2011, o 08:49 
Przyjaciel forum

MIMAK napisał(a):
Prawdopodobnie jest to "skrót myślowy" aparatu partyjnego PiS. :D

Dyskutował bym tylko przymiotnikiem myślowy :D :D :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 kwietnia 2011, o 21:44 

Wstyd !
Miasto nie potrafi uhonorować pani Tomaszewskiej, rodowitej mieszkanki miasta, a odsłania jakąś kiczowata tablice panu prezydentowi, który jedyne co ma wspólnego z naszym miastem to tylko mocno podejrzanego zięcia...

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, o 02:16 
Zbanowany

Kasiekg napisał(a):
który jedyne co ma wspólnego z naszym miastem to tylko mocno podejrzanego zięcia...

Był jeszcze jeden mały "drobiazg" o którym najwidoczniej zapomniałaś - był prezydentem państwa w którym leży to miasto - a co za tym idzie - także jego obywateli. Idąc tym tropem - odpowiedz mi - Jaki związek miał z Kwidzynem F. Chopin, który nie dość, że ulicę to jeszcze pomnik dostał? Idąc dalej - dlaczego patronem Katedry Kwidzyńskiej jest Św. Jan Ewangelista a nie np. bł. Dorota czy jeden z niedawno odnalezionych mistrzów? Co ów Apostoł miał wspólnego z naszym miastem?? Proponowałbym czasem spojrzeć troszkę szerzej niż przez pryzmat propagandy bieżącej walki politycznej i wtedy zastanowić się nad słowami takimi jak wstyd...

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, o 07:25 
Przyjaciel forum

magzeust napisał(a):
Kasiekg napisał(a):
- był prezydentem państwa w którym leży to miasto - .

Najważniejsze, że był :D

Nie wszyscy w naszej Ojczyźnie kochali i szanowali spieprzajdziada :razz:

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, o 07:34 
Cytuj:
Najważniejsze, że był

Faktycznie.Powód do zadowolenia.Ja rozumie że nie byłeś jego zwolennikiem,ale bez przesady.
Cytuj:
Nie wszyscy w naszej Ojczyźnie kochali i szanowali spieprzajdziada

No cóż ,w niedzielę będziesz mógł zaobserwować ,że jednak "parę" osób go szanowało i popierało.....

PostNapisane: 5 kwietnia 2011, o 07:38 
Przyjaciel forum

NOWY(L) napisał(a):
Cytuj:
,że jednak "parę" osób go szanowało i popierało.....

W to nie wątpię, wielu z nas lubi być poniżanymi i lekceważonymi. Tak już mamy :cry:

PostNapisane: 6 kwietnia 2011, o 18:22 

Z opisu wychodzi, że tablica jest od mieszkańców powiatu kwidzyńskiego - jakby było przeprowadzone referendum w tej sprawie to większośc by się na to nie zgodziła. Widac też było na mszy niedzielnej, że dużo osób nie chciało oglądac tej szopki. Były tylko osoby, którym nie wypadało nie byc.
Dla śmietanki PISowskiej liczy się tylko medialne pokazanie, że do wyborów pamiętają o takich tragicznych wydarzeniach.
p.s. Kwidzyńska kablówka im dłużej na rynku lokalnym tym gorsza jakośc wyświetlanego obrazu. Zamyślona mina M. Kaczyńskiej pokazywana kilkanaście razy z jednego ujęcia. Fonia bez komentarza.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, o 09:33 

magzeust napisał(a):
Kasiekg napisał(a):
który jedyne co ma wspólnego z naszym miastem to tylko mocno podejrzanego zięcia...

Był jeszcze jeden mały "drobiazg" o którym najwidoczniej zapomniałaś - był prezydentem państwa w którym leży to miasto - a co za tym idzie - także jego obywateli.

Z tego co kojarzę, to owo państwo miało kilku prezydentów. O przepraszam, oni jeszcze żyją, może dlatego "nawet" ronda się nie doczekali.

magzeust napisał(a):
Idąc tym tropem - odpowiedz mi - Jaki związek miał z Kwidzynem F. Chopin, który nie dość, że ulicę to jeszcze pomnik dostał?

No tak, nie ma różnicy między wybitnym kompozytorem, a panem prezydentem, który wybitnie zginął w katastrofie.

magzeust napisał(a):
Idąc dalej - dlaczego patronem Katedry Kwidzyńskiej jest Św. Jan Ewangelista a nie np. bł. Dorota czy jeden z niedawno odnalezionych mistrzów? Co ów Apostoł miał wspólnego z naszym miastem??

Z miastem nic, ale z obiektem sakralnym, który reprezentuje wiarę owego apostoła to raczej sporo.

magzeust napisał(a):
Proponowałbym czasem spojrzeć troszkę szerzej niż przez pryzmat propagandy bieżącej walki politycznej i wtedy zastanowić się nad słowami takimi jak wstyd...

Oczywiście jak zwykle zwolennicy tablic "na każdym budynku, w każdym mieście i na każdej ulicy" nie rozumieją meritum sprawy.
Tego, że większość miast, których obywatele zginęli w owej katastrofie w jakiś sposób uczcili ich pamięć. Obywatelka naszego miasta miała jedynie artykuł w którymś tam kurierze. I TO JEST WSTYD, że miasto nie potrafi uczcić pamięci własnej obywatelki, funduje tablice i nawet słowem o niej nie wspomina.

Tak jak powiedział poprzednik. Tablica podpisana "obywatele powiatu kwidzyńskiego" powinien być dopisek, których nikt o zdanie nie pytał.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, o 09:49 

Cytuj:
Idąc dalej - dlaczego patronem Katedry Kwidzyńskiej jest Św. Jan Ewangelista a nie np. bł. Dorota

Ponieważ, kiedy budowano katedrę, to Dorota była zwykłą śmiertelniczką, a błogosławioną została dopiero w 1976 roku.

Cytuj:
iasto nie potrafi uczcić pamięci własnej obywatelki, funduje tablice i nawet słowem o niej nie wspomina.

To nie miasto ufundowało tablicę, tylko PiS, Solidarność i inni.

PostNapisane: 11 kwietnia 2011, o 12:21 
Zbanowany

Kasiekg napisał(a):
Z tego co kojarzę, to owo państwo miało kilku prezydentów. O przepraszam, oni jeszcze żyją, może dlatego "nawet" ronda się nie doczekali.

Nie licząc zmarłego Kaczyńskiego - prezydentów "owo państwo" ma trzech - wszyscy żyją, jeden urzęduje. ( Wg. formalistów był jeszcze jeden bandyta w ciemnych okularach - ale zdarza mi się o nim zapomnieć.) Całkiem możliwe, że póki żyją to nawet ronda się nie doczekają i mam nadzieję, że szybko to jeszcze nie nastąpi. Czy naprawdę tak ciężko zrozumieć, że nie co dzień ginie urzędujący prezydent i ludzie mają prawo zechcieć uczcić jego pamięć? Lech Wałęsa za życia doczekał się podziękowania w postaci lotniska - nie przypominam sobie aby tak gwałtownie protestowano w tej sprawie jak w sprawie upamiętnienia tej tragedii.

Kasiekg napisał(a):
No tak, nie ma różnicy między wybitnym kompozytorem, a panem prezydentem, który wybitnie zginął w katastrofie.

A potrafisz sobie wyobrazić, że są ludzie wg których był on "wybitnym prezydentem" i choćby z tego powodu zechcieli go upamiętnić? Nie wiem czy zginą "wybitnie" czy jak zwykły obywatel - ale wiem jedno - kpienie ze śmierci jest argumentem panów spod "budki z piwem" i nie mam zamiaru z takimi "wybitnymi" argumentami polemizować.

Kasiekg napisał(a):
Z miastem nic, ale z obiektem sakralnym, który reprezentuje wiarę owego apostoła to raczej sporo.

Kasiekg napisał(a):
Oczywiście jak zwykle zwolennicy tablic "na każdym budynku, w każdym mieście i na każdej ulicy" nie rozumieją meritum sprawy.

Jako zwolennik tablic na każdym budynku - choć ja określiłbym to inaczej - widocznie nie rozumiem meritum sprawy... Wyjaśnij proszę.

Kasiekg napisał(a):
Tego, że większość miast, których obywatele zginęli w owej katastrofie w jakiś sposób uczcili ich pamięć. Obywatelka naszego miasta miała jedynie artykuł w którymś tam kurierze. I TO JEST WSTYD, że miasto nie potrafi uczcić pamięci własnej obywatelki, funduje tablice i nawet słowem o niej nie wspomina.

Wstyd! Zgodzę się - ale kto powinien się wstydzić? Ludzie którzy upamiętnili prezydenta czy ludzie którzy krzyczą o braku upamiętnienia swojej obywatelki i nic w tym kierunku nie robią? Może zamiast krzyczeć o wstydzie warto by spróbować ruszyć sprawę i postarać się o odpowiednią tablice upamiętniającą? Czy lepiej zadawać kretyńskie pytania
Cytuj:
Czy nie widzisz różnicy między "wybitnym politykiem" a panią "która jedynie wybitnie zginęła"

- uwaga nie na miejscu? Też tak uważam, ale zanim się oburzysz i zaczniesz pisać o braku szacunku wróć do swojego poprzedniego postu.

Kaczyński z miastem miał jedynie tyle wspólnego, że był prezydentem jego obywateli, reprezentował ich i był pierwszą osoba w państwie do którego to miasto należy od ponad 60 lat - faktycznie - niewiele. Ja jako Kwidzyniak też chciałbym rondo czy ulicę Lecha Kaczyńskiego, nawet tablicę wspominającą o okolicznościach jego śmierci i nie uważam tego za jakąś manifestację poparcia dla PiS. W każdym razie ja (jako obywatel) wolałem być reprezentowany "na grobach" przez "kaczora" niż pijanego Kwaśniewskiego i dlatego jakoś nie widzę nic niestosownego w tego typu tablicach. Wiem także, że jeśli nie będzie tablic, ulic czy skwerów nazywanych tym czy innym imieniem to za kilka lat dzieciaki będą przekonane, że prezydent z Błasikiem porwali po pijaku samolot, zrobili sobie rundkę nad Smoleńskiem i się nie udało. Dzisiaj czytamy w gazetach o "polskich obozach koncentracyjnych", IIWŚ rozpętali "źli naziści" - bo Niemcy to przecież jedynie ofiary wypędzeń. W Smoleńskiej tablicy wycięto fragment mówiący o celu wizyty a Nałęcz z Gronkiewicz-Waltz dbając o czystość chodników wyrzucają znicze w rocznicę tragedii stawiają barierki i kordon policji przygotowanej jak na mecz Lech-Legia, wokół pałacu - uniemożliwiając ludziom zapalenia znicza. faktycznie - Wstyd to pierwsze słowo które przychodzi mi do głowy. Kto organizuje cały ten cyrk i jakim cudem znajduje on poparcie u "zwykłych ludzi" - faktycznie nie potrafię zrozumieć meritum.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, o 10:43 

Ostatni mój post do Ciebie to jest, ponieważ zaczynasz używać słów wskazujących na agresje skierowaną do mnie. Ja nie używam słów takich jak ty "kretyńskie" "argumenty jak "spod budki z piwem" starałam się ciebie szanować, ale widzę, że to było jednostronne. Mój zwrot "wybitnie zginął" oznaczał tylko tyle, że L. Kaczyński obecnie jest prezentowany jako "prezydent Polski L. Kaczyński, który zginął wraz ze swoja małżonką w katastrofie 10 kwietnia 2010" nie jako Były Prezydent Warszawy, nie jak Profesor UG. Tylko jako ten, który zginął.

magzeust napisał(a):
Nie licząc zmarłego Kaczyńskiego - prezydentów "owo państwo" ma trzech - wszyscy żyją, jeden urzęduje. ( Wg. formalistów był jeszcze jeden bandyta w ciemnych okularach - ale zdarza mi się o nim zapomnieć.)

Nie chce obalać twojej teorii, ale było ich więcej. Pięciu na początku XX wieku (pan G. Narutowicz zamordowany w czasie sprawowania urzędu), kilku na uchodźstwie, między innymi pan Kaczorowski, który również zginął w owej katastrofie. Co do P. Jaruzelskiego bo jak mniemam masz go na myśli, to nic mu jeszcze nie udowodniono, a dopóki mu nie udowodnią, to jest niewinny. Więc nie obrażaj ludzi. Niektórzy są święcie przekonani, że L.K. wymusił na pilocie lądowanie (nie mówię, że ja), a nikt go od Bandytów nie wyzywa.

magzeust napisał(a):

Kaczyński z miastem miał jedynie tyle wspólnego, że był prezydentem jego obywateli, reprezentował ich i był pierwszą osoba w państwie do którego to miasto należy od ponad 60 lat - faktycznie - niewiele. Ja jako Kwidzyniak też chciałbym rondo czy ulicę Lecha Kaczyńskiego, nawet tablicę wspominającą o okolicznościach jego śmierci i nie uważam tego za jakąś manifestację poparcia dla PiS. W każdym razie ja (jako obywatel) wolałem być reprezentowany "na grobach" przez "kaczora" niż pijanego Kwaśniewskiego i dlatego jakoś nie widzę nic niestosownego w tego typu tablicach. Wiem także, że jeśli nie będzie tablic, ulic czy skwerów nazywanych tym czy innym imieniem to za kilka lat dzieciaki będą przekonane, że prezydent z Błasikiem porwali po pijaku samolot, zrobili sobie rundkę nad Smoleńskiem i się nie udało. Dzisiaj czytamy w gazetach o "polskich obozach koncentracyjnych", IIWŚ rozpętali "źli naziści" - bo Niemcy to przecież jedynie ofiary wypędzeń. W Smoleńskiej tablicy wycięto fragment mówiący o celu wizyty a Nałęcz z Gronkiewicz-Waltz dbając o czystość chodników wyrzucają znicze w rocznicę tragedii stawiają barierki i kordon policji przygotowanej jak na mecz Lech-Legia, wokół pałacu - uniemożliwiając ludziom zapalenia znicza. faktycznie - Wstyd to pierwsze słowo które przychodzi mi do głowy. Kto organizuje cały ten cyrk i jakim cudem znajduje on poparcie u "zwykłych ludzi" - faktycznie nie potrafię zrozumieć meritum.

Szanowny forumowiczu czy ja chociaż raz wspomniałam o PiS ? Cz chociaż raz powiedziałam, że tablice są manifestacja poparcia PiS?

Ok Ty wolałeś być reprezentowany przez uciekającego przed Sarkozy'm "Kaczora", ja wolałam pijanego Kwaśniewskiego. Sposób w jaki L.K. znokautował Tuska w wyborach 2005 przy pomocy Kurskiego, (bo słowo pan w stosunku do tej osoby mi przez gardło nie przejdzie) spowodował, że Ś.p Lech Kaczyński był prezydentem mojego Kraju, ale nie moim. Ja jako Kwidzynianka nie chce rond im. Kaczyńskiego i nie chce ulicy Lecha i Marii Kaczyńskich.

Mamy inne pojęcie wstydu jak zauważyłam. Dla Ciebie wstydem jest stawianie barierek pod Pałacem, dla mnie wstydem jest to co się tam dzieje (wyzywanie policji od ZOMO i Gestapo, bicie małymi krzyżami po głowie itp.) zorientowałeś się ile przez agresje ludzi (mówię o przeciwnikach i zwolennikach, żeby zaraz nie było) nasze państwo kosztowała "AKCJA KRZYŻ" ? Zorientowałeś się ile kosztuje wyczyszczenie placu z wosku, bo ludzie zapalają takie ilości zniczy, że to ręce opadają, ? i Dlaczego ? właśnie przez ten cyrku, który już dawno przestał być tragedią i żałobą, ale dla większości społeczeństwa stało się zwykłą szopką. Wyprzedzę twe stwierdzenie, że wypowiadam się za społeczeństwo, zacytowałam w tym miejscu pana Urbana, który robił badania na ten temat.
Wstydem jest, że rodziny osób, które zginęły w przeładowanym żuku jadącym na jabłka, bo bieda w domu dostały po 2-3 tysiące, a rodziny polityków po 250 tyś. Żeby nie było tylko o pieniądzach zdajesz sobie sprawę jak ucierpiał wizerunek kościoła ? I państwa ? Ja sobie zdaje sprawę, że zarówno jedno jak i drugie było w sytuacji patowej.
Wstydem jest, że państwo zapłaciło za wszystkie pogrzeby, a mimo to pogrzebowe zostało wypłacone.
i PRZEDE WSZYSTKIM wstydem jest podział jaki zapanował w kraju na "równych i równiejszych" i "prawdziwych polaków i zdrajców"
Dla mnie wstydem jest wrzucanie wszystkich do jednego worka. Możesz mnie w tym momencie spacyfikować, ale uważam, że Niemiec, który spędził wojnę z całą rodziną w obozach koncentracyjnych, za niepopieranie Hitlera jest ofiarą wojny i JEGO państwo powinno się mu zrekompensować.

Nie wiem czemu miałabym się oburzyć. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Nie każdy ma prawo je podzielać. Dla ciebie L. Kaczyński był wybitnym politykiem. Dla mnie był sprawującym urząd. Nie najlepiej moim zdaniem.

Tym średnio przyjemnym aspektem żegnam, zanim się dowiem z forum, że jestem materialistka i "zdrajcą narodu"

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, o 11:45 

Kasiekg, w pełni podzielam Twoje zdanie.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, o 15:13 

Kasiekg również podzielam Twoje zdanie . Dodałbym tylko że Jarosław Kaczyński wraz z PISem delikatnie mówiąc zakłócił wczoraj powagę rocznicy katastrofy lotniczej pod Smoleńskiem. Tak zwani obrońcy krzyża to zwykły margines społeczny.

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, o 15:23 
Zbanowany

Kasiekg napisał(a):
"prezydent Polski L. Kaczyński, który zginął wraz ze swoja małżonką w katastrofie 10 kwietnia 2010" nie jako Były Prezydent Warszawy, nie jak Profesor UG. Tylko jako ten, który zginął.

Czy mi się tylko wydaje czy on leciał tam jako Prezydent RP a nie Warszawy, czy pracownik naukowy uniwersytetu? Leciał tam na wycieczkę z kolegami z pracy jako były prezydent Warszawy czy reprezentował państwo i jego obywateli? Niby drobiazg ale ile zmienia...

Kasiekg napisał(a):
Nie chce obalać twojej teorii, ale było ich więcej. Pięciu na początku XX wieku(...)

A na początku ubiegłego wieku to przypadkiem nie była II RP? Ciężko obalić tą "teorię" bo różnica między II RP a III RP jest dość zasadnicza i nie tylko licząc prezydentów. Skoro formalnie II RP skończyła się z oddaniem insygniów Wałęsie (przez ostatniego prezydenta II RP - Kaczorowskiego) - to jak można ich wliczać jako prezydentów , skoro zajmowali to stanowisko jeszcze przed powstaniem państwa którego prezydentem podobno byli? Jest różnica między ciągłością władzy a państwem.

Kasiekg napisał(a):
Co do P. Jaruzelskiego bo jak mniemam masz go na myśli, to nic mu jeszcze nie udowodniono, a dopóki mu nie udowodnią, to jest niewinny. Więc nie obrażaj ludzi. Niektórzy są święcie przekonani, że L.K. wymusił na pilocie lądowanie (nie mówię, że ja), a nikt go od Bandytów nie wyzywa.

Fakt, Kaczyński był nazywany, chamem, głupkiem, alkoholikiem etc - Generał Wojtek jest krystalicznie czysty i niewinny. Dlaczego taki drobiazg jak wprowadzanie, umacnianie i współrządzenie bandyckim, totalitarnym państwem - ograniczającym suwerenność narodu może uprawniać go do nazywania bandytą? Niewinny - póki sądy nie orzekną inaczej - co się nigdy nie stanie i nie dlatego, że świadków czy dowodów brak. Ostatnio Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok stwierdzający, że postawienie Polski w stan wojenny było złamaniem nawet ówczesnej (bandyckiej) konstytucji. Kto wprowadzał ten stan? Kto dowodził wtedy państwem? Nadal nie jest bandytą?

Kasiekg napisał(a):
a dopóki mu nie udowodnią, to jest niewinny.

O.J. Simpson też był niewinny bo sąd mu niczego nie udowodnił? Za dużo seriali kryminalnych...

Kasiekg napisał(a):
Ok Ty wolałeś być reprezentowany przez uciekającego przed Sarkozy'm "Kaczora", ja wolałam pijanego Kwaśniewskiego. Sposób w jaki L.K. znokautował Tuska w wyborach 2005 przy pomocy Kurskiego, (bo słowo pan w stosunku do tej osoby mi przez gardło nie przejdzie) spowodował, że Ś.p Lech Kaczyński był prezydentem mojego Kraju, ale nie moim.

Konstytucja III RP ( to te państwo w którym żyjesz ) mówi chyba dość wyraźnie, ze prezydent reprezentuje wszystkich Polaków! Bez względu na to czy głosowali na niego czy jego konkurenta. Śmieszy mnie ten argument z Kurskim - czy chciałaś zasugerować, że Polacy to lemingi które nie mają własnych poglądów i przemyśleń i głosują pod wpływem chwili i telewizyjnych przekazów? Lis kiedyś zarzucił Kurskiemu pewne bardzo pasujące do obecnej sytuacji słowa i widzę, że pomijając formę - wiele w tym było racji. Ocena i porównanie Kaczyński-Kwaśniewski to zupełnie inny temat. Temat rzeka ( rzeka wódki ? )- którego nawet nie chce mi się tu poruszać. Przypomnę jeden dość znaczący cytat i na tym poprzestanę:

Cytuj:
Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę strzegł niezłomnie godności Narodu, niepodległości i bezpieczeństwa Państwa, a dobro Ojczyzny oraz pomyślność obywateli będą dla mnie zawsze najwyższym nakazem.
Tak mi dopomóż Bóg.

Mała rzecz, ale jak sobie pomyślę o filipińskich przypadłościach prezydenta to trochę w oczy koli...

Kasiekg napisał(a):
Ja jako Kwidzynianka nie chce rond im. Kaczyńskiego i nie chce ulicy Lecha i Marii Kaczyńskich.

i masz do tego pełne prawo - mniej więcej takie same jak 50% + 1 głos którzy wybrali Kaczyńskiego na prezydenta - oni mają dodatkowo większą legitymację to tego "aby chcieć".

Kasiekg napisał(a):
Mamy inne pojęcie wstydu jak zauważyłam. Dla Ciebie wstydem jest stawianie barierek pod Pałacem, dla mnie wstydem jest to co się tam dzieje (wyzywanie policji od ZOMO i Gestapo, bicie małymi krzyżami po głowie itp.)

Faktycznie - powinni od razu wysłać na nich wojsko i byłoby bez problemu - w końcu co oni sobie myślą, znicze, kwiaty na chodniku przed miejscem pracy składać? Bandyci...

Kasiekg napisał(a):
Zorientowałeś się ile kosztuje wyczyszczenie placu z wosku, bo ludzie zapalają takie ilości zniczy, że to ręce opadają, ?

Nie, nie orientowałem się i jakoś nie bardzo miałem nawet ochotę. Wiem jedno - znicz w naszej kulturze coś oznacza i skoro nikomu nie przeszkadzają znicze w Krakowie w miejscu w którym w bandyckiej awanturze zabijają się "kibice" przeciwnych drużyn, skoro nikt o zdrowych zmysłach nie gasi i nie wyrzuca zniczy stawianych na rondach i skwerach Jana Pawła II - nikt nie stawia tam barierek i nie wysyła 200 milicjantów w obronie czystości chodnika to mogliby też pozwolić uczcić pamięć o byłym prezydencie. Czy te wysokie koszty tak bolą ze względu na osobę której stawia się znicze czy tylko Gronkiewicz-Waltz należycie dba o jakość chodników?

Kasiekg napisał(a):
Wyprzedzę twe stwierdzenie, że wypowiadam się za społeczeństwo, zacytowałam w tym miejscu pana Urbana, który robił badania na ten temat.

No, skoro to towarzysz Urban zrobił (na pewno rzetelne) badania - to jaki mam powód aby mu nie wierzyć? Czy kiedykolwiek nas okłamał? Człowiek kryształ, żywy pomnik niezależnego dziennikarstwa. Chyba będę musiał przewartościować swoje poglądy i poważnie zastanowić się nad ostatnimi 30 latami swoje życia...

Kasiekg napisał(a):
Wstydem jest, że rodziny osób, które zginęły w przeładowanym żuku jadącym na jabłka, bo bieda w domu dostały po 2-3 tysiące, a rodziny polityków po 250 tyś.

Trywializując - czy każdy wariat i pirat drogowy łamiący prawo i zasady zdrowego rozsądku powinien być traktowany tak samo jak rodzina człowieka który zginął podczas państwowej delegacji?

Kasiekg napisał(a):
Żeby nie było tylko o pieniądzach zdajesz sobie sprawę jak ucierpiał wizerunek kościoła ? I państwa ? Ja sobie zdaje sprawę, że zarówno jedno jak i drugie było w sytuacji patowej.

A przez co tak ucierpiał tak wizerunek kościoła i państwa? Co takiego strasznego się wydarzyło? Wydaje mi się, że kościół i państwo ma większe problemy niż tablica pamiątkowa w Kwidzyńskiej katedrze czy rocznicowe obchody zeszłorocznej tragedii. Jeśli już czyjś wizerunek ucierpiał to ludzi którzy tak zapalczywie próbują zabić pamięć narodu...

Kasiekg napisał(a):
Możesz mnie w tym momencie spacyfikować, ale uważam, że Niemiec, który spędził wojnę z całą rodziną w obozach koncentracyjnych, za niepopieranie Hitlera jest ofiarą wojny i JEGO państwo powinno się mu zrekompensować.
Dlatego, że było kilka procent przeciw powinniśmy teraz rehabilitować cały naród? Wystarczy już, niewinnych Austriaków.

Kasiekg napisał(a):
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Nie każdy ma prawo je podzielać. Dla ciebie L. Kaczyński był wybitnym politykiem. Dla mnie był sprawującym urząd. Nie najlepiej moim zdaniem.

Każdy ma prawo mieć swoje własne zdanie - dobre stwierdzenie. Ja nie uważałem Kaczyńskiego za jakiegoś super wybitnego polityka, ale nie oburzam się i nie podnoszę krzyku gdy ktoś tak sądzi i zechce to zamanifestować. Uważam nawet, że pomijając już całą jego działalność - powinien być zapamiętany choćby i z tego względu, że zginął będąc prezydentem i wykonując swoje obowiązki.

Kasiekg napisał(a):
Tym średnio przyjemnym aspektem żegnam, zanim się dowiem z forum, że jestem materialistka i "zdrajcą narodu"

bliższe były by określenia : tuba propagandowa żydo-komuno-masonerii. ;)

MIMAK napisał(a):
Tak zwani obrońcy krzyża to zwykły margines społeczny.

Dobre, po drugiej stronie całej tej awantury byli szanowani obywatele zwalczający patologiczne zachowania... Kto tej hołocie w ogóle pozwolił się odzywać? Czemu policja nie wykonuje swoich obowiązków i nie zakaże manifestować takich kretyńskich poglądów. Z takimi się nie dyskutuje.... Pamiętamy?

PostNapisane: 12 kwietnia 2011, o 17:18 

Odechciało mi sie czytać ostatniego posta; a u was murzynów biją .

— Oscar Wilde

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1