Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 576 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: trudna sytuacja w Jabilu
PostNapisane: 13 kwietnia 2011, o 18:13 
Przyjaciel forum

rzeszowianka2 napisał(a):
... niech wprost powiedzą o co chodzi ...

Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi = kasa.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 kwietnia 2011, o 23:36 
Przyjaciel forum

rzeszowianka2 napisał(a):
Hmmm... trochę mnie źle zrozumieliście - nie mam nic do ludzi z budynku B, nie mam też umowy na stałę i tak na serio to mam to w dupie czy bedę pracowała na cały etat czy tez na 3/4 ,tylko wkurza mnie takie robienie z ludzi durnia i zamydlanie oczy - niech wprost powiedzą o co chodzi ...

-- 13 kwietnia 2011, o 17:30 --

A kolega Hubson chyba zapomniał, że żyjemy w demokratycznym Państwie i każdy ma prawo do wyrażania własnego zdania i teksty typu: "Mam nadzieje że następnym razem pomyślisz za nim napiszesz. No chyba że sprawia Ci to trudności..." zachowa dla siebie !!!

Rzeszowianko2!

Wybacz, ale pozwolę sobie wskazać uprzejmie, że temat wątku brzmi: Trudna sytuacja w Jabilu", i naprawdę do meritum tegoż tematu nie należy rozpatrywanie i analizowanie tego, co Ty masz w dolno-tylnej partii ciała, więc może skoncentruj się na temacie i spróbuj przeanalizować problem wszystkich osób tam pracujących, osób mających rodziny na utrzymaniu, dla których (w większości przypadków) nie byłoby zatrudnienia w Kwidzynie, gdyby mieli stracić pracę, poszliby "na bruk", czyli po zasiłek dla bezrobotnych.

Oczywiste jest, że każdy wolałby mieć stałe zatrudnienie i na cały etat, ale w sytuacji podbramkowej każdy rozsądnie myślący (a zarazem nie majacy takiego zawodu, że z biegu dostanie pracę w innym zakładzie) i mający na utrzymaniu dzieci woli przez te kilka miesięcy popracować w mniejszym wymiarze czasu pracy niż nie pracować wcale, co jest oczywiste.

Z Twoich postów, bo we wcześniejszym piszesz też, że:

cyt. A dla mnie te aneksy na 3/4 etatu to tylko pic na wodę, żeby zaoszczędzić na wypłaty dla tych z budynku B ,z których większość cały miesiąc siedzi na IP

można wnioskować, że, wybacz, ale raczej nie tylko nie rozumiesz istoty problemu, ale nawet nie próbujesz zrozumieć.

Ps. A życie w demokratycznym państwie nie oznacza, że nasze Forum to Hyde Park, tutaj wskazane jest wyrażanie własnego zdania w sposób jasny i skonkretyzowany, bez uwłaczania innym, czy to Forumowiczom, czy też koleżeństwu z pracy; i bez słów powszechnie uważanych za nieeleganckie (vide: owa dolno-tylna część ciała).

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, o 07:57 

Prawda jest taka, że firma ma złą kondycję finansową, ale nie będzie to sytuacja długotrwała. Jeśli chodzi o koncern Jabila to fabryka w Kwidzynie jest ponoć najlepsza. 3/4 etatu trwa do końca lipca. W sierpniu kończy się masa umów i zobaczymy co wtedy będzie. Ja nie liczę na przedłużenie gdyż nie mogą dać mi już umowy na czas określony... Na pewno nikt nie chciałby żyć w ciągłej niepewności o pracę, a co za tym idzie, o to czy będzie miał z czego wyżywić rodzinę.

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, o 10:02 
Cytuj:
Prawda jest taka, że firma ma złą kondycję finansową

Masz na to jakieś dowody,czy to kolejna "plotka z palarni"
Cytuj:
3/4 etatu trwa do końca lipca. W sierpniu kończy się masa umów i zobaczymy co wtedy będzie

3/4 etatu zostało wprowadzone po to,żeby ewentualnie teraz nie zwalniać osób którym kończą się umowy w sierpniu.Zakład raz się sparzył na zwolnieniach grupowych.
Cytuj:
Ja nie liczę na przedłużenie gdyż nie mogą dać mi już umowy na czas określony

A dlaczego nie?Chciałbym ci przypomnieć,że obowiązuje dalej pakiet antykryzysowy,w którym 3 umowa nie musi być umową na czas nieokreślony.No chyba że w Twoim przypadku jest inaczej.

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, o 11:12 

Mój były mąż pracuje w Biznesie, nie mówię ze sytuacja jest tragiczna, ale nie jest za ciekawa. Jednakże jak wcześniej mówiłam nie będzie to trwało wiecznie... Wystarczy spojrzeć ile % powierzchni np. na Miłosnej jest użytkowana... a Jabil musi utrzymywać wszystko a to kosztuje.... A co do ustawy antykryzysowej...

Zgodnie z ust. 1 wskazanego artykułu „okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę na czas określony, a także łączny okres zatrudnienia na podstawie kolejnych umów o pracę na czas określony między tymi samymi stronami stosunku pracy, nie może przekraczać 24 miesięcy.” Dodatkowo wydłużony został okres przerwy jaki musi wystąpić pomiędzy umowami aby umowa o pracę nie została uznana za kolejną. Zgodnie bowiem z art. 13 ust. 2 ustawy antykryzysowej „za kolejną umowę na czas określony, w rozumieniu ust. 1, uważa się umowę zawartą przed upływem 3 miesięcy od rozwiązania lub wygaśnięcia poprzedniej umowy zawartej na czas określony.”

Tak, wiec nie mogę dostać kolejnej na czas określony

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, o 20:38 

Ja i tak nic nie rozumie z ich całej polityki ostatnio zwolnili sporo osób z zakładu B w poniedziałek dzwonili do mojego kolegi z manpowera ze ma zrobic badania i czekac na ich tel wiec o co tu chodzi?

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, o 20:42 
Cytuj:
wiec o co tu chodzi?
O pieniądze 8)

PostNapisane: 14 kwietnia 2011, o 20:49 

Kochana "ustawa antykryzysowa", która swoim istnieniem pogłębiła kryzys i pozbawiła pracy setki ludzi z byle powodu... z aprobatą rządu i zgodnie z prawem:) A przedsiębiorcy zacierają rączki, bo "na Twoje miejsce jest 100 innych"... godzisz się na głodowe warunki albo zostajesz bez pracy...

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 18:35 

DO DOKSZYCKAJA:

[[wymoderowano]]

pracuje gdzie pracuje,ale uwazam,ze w Jabilu i tak nie ma sie do ludzi za grosz szacunku, jezdzi sie po nich jak po szmatach ,a kumoterstwu konca nie widac... wiec nie umoralniaj mnie kolego/kolezanko,bo nie masz do tego prawa!

PostNapisane: 15 kwietnia 2011, o 20:11 
Cytuj:
pracuje gdzie pracuje,ale uwazam,ze w Jabilu i tak nie ma sie do ludzi za grosz szacunku, jezdzi sie po nich jak po szmatach ,a kumoterstwu konca nie widac

A ja mam prawo się z Tobą nie zgodzić. Pracuje tam od ładnych paru lat i nie mogę narzekać. Ile ludzi tyle opinii a praca jak to praca. Szanuj szefa swego bo możesz mieć gorszego.

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 07:16 

Pewnie,że masz prawo - moje zdanie jest takie (też nie pracuje tam krótko) i wiele juz widzialam i przezylam wiec nie mam zamiaru pisac samych superlatyw tylko dlatego,ze tam pracuje - pozdrowienia dla PiotrJ

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 10:23 

Widzę, że w fabryce A coś się ruszyło. Wczoraj anulowali wszystkim osobom z mojego działu wypowiedzenia.

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 12:27 
Z twojego działu czyli z jakiego?

PostNapisane: 16 kwietnia 2011, o 16:17 

Z działu Technicznego

PostNapisane: 17 kwietnia 2011, o 20:54 

Byście czytali czasem everiq'a to byście kojarzyli dlaczego sytuacja na zakładzie A mogła ulec zmianie...

http://www.evertiq.pl/news/5021

Obrazek

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 576 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1