Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dni Kwidzyna 2011
PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 09:12 

jarekm napisał(a):
chester napisał(a):
Tylko, że w większości imprezy plenerowe w Kwidzynie są obsługiwane przez firmy wynajęte przez KCK.

To nadal nie zwalnia odpowiedzialności organizatora za nagłośnienie imprezy.
chester napisał(a):
To gwiazdy stawiają warunki nagłośnienia, oświetlenia itd.

Wiesz... jakoś ciężko uwierzyć mi, że kolesie z Drone lub ich akustycy (jeśli takowi byli) kazali tak nagóśnić wokal "prowadzący" i jedną z gitar. Słucham płyt Drone i szczególnie w częściach, gdzie wokalista śpiewa "czystym" głosem, nagłośnienie wokalu jest baaaardzo istotne, bo są to bardzo melodyjne partie w utworach, które prezentowane były również na stadionie.

jarekm... masz racje, ale scena to nie studio... na płytach nagrania są składane i dopieszczane do maximum... na scenie wszystko wygląda inaczej... po pierwsze wytęp na żywo ( prawdopodobnie ;) )... po drugie dźwięk rozchodzi się inaczej w zależności, w którym miejscu placu przed sceną się znajduje słuchacz... Kwidzyński stadion nie jest dostosowany akustycznie do koncertów, a więc radzą sobie jak potrafią :D Do tego wstępnie sprzęt nagłaśniający jest rozstawiany i regulowany raczej przy pustym placu... później namioty handlowe, tłum ludzi i gwar otoczenia może totalnie zepsuć efekt...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 14:27 

Byłam wczoraj i jak sie okazalo kino 5d kosztuje 10 zl a nie 15. Trwa 12 min.

-- 19 czerwca 2011, o 14:00 --

Ale Happysad dał czadu wczoraj. Stałam pod samą sceną ludzie wariowali, te basy i wgl. Dudniło mi potem 2 h w uszach. Wrażenia extra. Warto było stac 1 h przed koncertem. Chciałabym żeby byli także w przyszłym roku.

PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 17:23 

Strzyziujr napisał(a):
jarekm napisał(a):
chester napisał(a):
Tylko, że w większości imprezy plenerowe w Kwidzynie są obsługiwane przez firmy wynajęte przez KCK.

To nadal nie zwalnia odpowiedzialności organizatora za nagłośnienie imprezy.
chester napisał(a):
To gwiazdy stawiają warunki nagłośnienia, oświetlenia itd.

Wiesz... jakoś ciężko uwierzyć mi, że kolesie z Drone lub ich akustycy (jeśli takowi byli) kazali tak nagóśnić wokal "prowadzący" i jedną z gitar. Słucham płyt Drone i szczególnie w częściach, gdzie wokalista śpiewa "czystym" głosem, nagłośnienie wokalu jest baaaardzo istotne, bo są to bardzo melodyjne partie w utworach, które prezentowane były również na stadionie.

jarekm... masz racje, ale scena to nie studio... na płytach nagrania są składane i dopieszczane do maximum... na scenie wszystko wygląda inaczej... po pierwsze wytęp na żywo ( prawdopodobnie ;) )... po drugie dźwięk rozchodzi się inaczej w zależności, w którym miejscu placu przed sceną się znajduje słuchacz... Kwidzyński stadion nie jest dostosowany akustycznie do koncertów, a więc radzą sobie jak potrafią :D Do tego wstępnie sprzęt nagłaśniający jest rozstawiany i regulowany raczej przy pustym placu... później namioty handlowe, tłum ludzi i gwar otoczenia może totalnie zepsuć efekt...

Jarekm tylko, że Drone nie jest jeszcze gwiazdą. Nagłośnienie dostosowują się do zespołu, który najwięcej wymaga. Myślę, że w tym roku Hey stawiał największe warunki a reszta się dopasowała.

PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 21:08 

Strzyziujr napisał(a):
jarekm... masz racje, ale scena to nie studio... na płytach nagrania są składane i dopieszczane do maximum... na scenie wszystko wygląda inaczej... po pierwsze wytęp na żywo ( prawdopodobnie ;) )... po drugie dźwięk rozchodzi się inaczej w zależności, w którym miejscu placu przed sceną się znajduje słuchacz...

Co do różnicy w efekcie studyjnym a tym uzyskiwanym "na żywo" nie musisz mi tłumaczyć ;)... bo trochę się na tym znam. To nie zespół dyktuje jakość nagłośnienia, tylko ich, bądź wynajęci, akustycy. Zespół dba wyłącznie o tzw. "odgłosy", żeby słyszeć co w danej chwili robi na scenie. Reszta, to robota własnej, bądź wynajętej przez organizatora, ekipy. Bywałem na wielu koncertach, w halach przystosowanych do koncertów, ale również w miejscach do tego kompletnie nieprzystosowanych. I tak, co do metalowego grania... to np. koncert Made Of Hate (nota bene poprzedzający występ Iron Maiden) na stadionie Gwardii w Warszawie (niszczejący i porośnięty drzewami stadion) akustycznie totalnie nie nadający się do koncertów, a tam akustycy zrobili co do nich należy i dali radę (tak na marginesie to w ekipie technicznej obsługującej ten koncert był nasz ziomek z Kwidzyna). Jakość muzyki Made Of Hate powalająca, o Iron Maiden nie wspomnę (bo nie wypada mi w tym miejscu przytaczać wykonawców tego formatu)... Więc z tą lokalizacją i innymi aspektami, o których piszesz, to nie do końca tak... nie? ;-).

chester napisał(a):
Jarekm tylko, że Drone nie jest jeszcze gwiazdą. Nagłośnienie dostosowują się do zespołu, który najwięcej wymaga.

A ja myślę, że Drone to bardzo dojrzała kapelka, bo wystarczy obejrzeć chociażby "migawki" z ich występu z 2006 z Wacken Festival lub inne materiały na YouTube. Podkreślałem już wcześniej, że jeżeli nie znacie, bądź nie znamy, danego wykonawcy, nie znaczy, że nie jest on gwiazdą. Dla mnie taka Lady Gaga też nie jest gwiazdą (zreszt nią nigdy nie była i nie będzie), ale to nie znaczy, że w pewnych kręgach nią nie jest. W swoich poprzednich postach zasygnalizowałem (zresztą nie tylko ja) jak niedocenioną gwiazdę w postaci Drone gościło nasze miasto. Wyraziłem również szacunek dla organizatorów za to co mogłem zobaczyć w piątkowy wieczór. To nie jest wyłącznie moje, jakże dojrzałe, zdanie :-D.
Reasumując... Drone to jedyna gwiazda, w pełni słowa tego znaczeniu, tegorocznego święta naszego miasta.. ale to oczywiście wyłącznie moja subiektywna ocena.

PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 22:17 

jarekm napisał(a):
Drone to jedyna gwiazda, w pełni słowa tego znaczeniu, tegorocznego święta naszego miasta.. ale to oczywiście wyłącznie moja subiektywna ocena.

Też tak uważam, choć z drugiej strony, gdyby nie to, że akurat sam ten zespół jest z Celle, partnerskiego miasta Kwidzyna, zapewne nie zagościłby u nas w ogóle na imprezie.

PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 22:27 

Jak tam impreza się zakończyła bardzo spektakularnie :?: :D :D :D
Ładnie lunęło :D

Obrazek

PostNapisane: 19 czerwca 2011, o 22:33 

Krótki pokaz fajerwerek a po nim piękny ulewny deszcz :grinka: :573:

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 06:41 

Pokaz fajerwerek był bardzo fajny :)

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 11:08 

mimo że w tym roku niemoglam być na 'dniach', wczoraj pod wieczór wybralam sie tylko na kino 5D... fajne wrażenia, podobało mi sie :)

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 11:44 

Czuliście zapach i ciepło podczas seansu Asylum 5D? Jestem ciekaw, bo może tylko ja tego nie "odebrałem" :D .

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 11:55 
Wysłuchałem opinii o organizacji tegorocznych Dni Kwidzyna i Dni Elblaga, które odbywały się w tym samym czasie. Mój syn zaliczył jedne i drugie. Jego zdaniem (skądinąd elblążanina) Kwidzyn bije Elbląg w tej dyscyplinie na głowę, choć możliwości tego drugiego są znacznie większe.
Obrazek
ObrazekObrazek

Konrad jest „nadwornym” fotografem wybrzeżowych jazzmanów, wiec i w Kwidzynie nie odpuścił sobie fotoreportażu z występu Zakopawer :arrow: https://picasaweb.google.com/K.Kosacz/Z ... I3t57fA-AE

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 12:32 
Budslavsky napisał(a):
Wysłuchałem opinii o organizacji tegorocznych Dni Kwidzyna i Dni Elblaga, które odbywały się w tym samym czasie. Mój syn zaliczył jedne i drugie. Jego zdaniem (skądinąd elblążanina) Kwidzyn bije Elbląg w tej dyscyplinie na głowę, choć możliwości tego drugiego są znacznie większe.
A czym, jeśli można zapytać, różniły się te dwie imprezy? Podobno równolegle były obchodzone święta miast sąsiedzkich: Malborka i Grudziądza. Ciekawe jak było tam a może był jakiś forumowicz?

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 12:40 
MACIEKZB napisał(a):
A czym, jeśli można zapytać, różniły się te dwie imprezy?
O konkrety przepytam go przy okazji.

PostNapisane: 20 czerwca 2011, o 20:53 

Bardzo fajne są te zdjęcia Konrada. Ostatnie z ochroną w tle - rewelacja.

PostNapisane: 1 lipca 2011, o 19:56 
Przyjaciel forum

Darmowe odbitki z plenerowego studio tylko do dnia 04.07.2011, więc prędko prędko Ci którzy jeszcze nie byli :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1