Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zapraszam chętnych, domowych historyków do współpracy.
PostNapisane: 24 czerwca 2011, o 13:43 

Piotruś skoro jesteś tak obeznany, to ja poproszę geograficzne pokazanie i udowodnienie mi bytności linii obronnej ze stycznia 45.
Oczywiście poproszę też o przebieg walk kierunki natarć i odwrotów zarówno Niemców jak i Rosjan. :)
Do dzieła :)

Obrazek

PostNapisane: 24 czerwca 2011, o 21:25 

Piotrku, ja bardzo chciałbym, faktycznie poznać dokładne plany lokalizacyjne obrony w 1945 roku. Poproszę również dokładny opis walk w Janowie, w roku 1939 oraz pomiedzy Gurczem a Gniewem w styczniu roku 1945. A, no jeszcze jak mistrz wiedzy się odezwał to proszę opisać konkretne przegrupowanie się Armii Czerwonej w roku 1945, w okolicy Ryjewa.

GSXR i po co ja w ogóle staram się stworzyć w miarę obiektywną "stronkę" gdzie mógłbym napisać kilka marnych słów jak mamy specjaliste :D . Wiesz, rozumiem że ktoś jest obeznany w danym miejscu, swojej małej "Polsce", ale żeby tak od razu historia całej Polski, o to jeszcze gdzie są zakopane tankietki z 39 roku, na podkarpaciu :shock: .

A wam pięknie dziękuję, jeżeli ktoś ma jakieś inne informacje na temat Janowa w roku 1939, to bardzo proszę.. aczkolwiek teraz nie wiem czy ta stronka ma się ukazać, gdyż głupio tak swoją marną wiedze wysyłać w tłum.. :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 czerwca 2011, o 23:30 
Jak tam sobie chcecie, ale bawienie się w historyków, zwłaszcza tej rangi jaką tu wszyscy prezentujemy na tym forum chyba nie powinno polegać ani na "odgrażaniu się", że ja to dopiero napiszę historię, albo na zlecaniu zagadek, które są już opracowane w literaturze przedmiotu.
Jak dotąd, utarło się, że albo ktoś ma do zaprezentowania swoje ustalenia z mniej znanych lektur, czy ich interpretacje, albo pyta o to, na co szuka odpowiedzi. I to warto robić.

Tu nie ma co dmuchać w trąbę, gdy podstawowe fakty z historii regionu zostały już opisane (trzeba tylko trochę żmudnie poszukać po różnych rozproszonych i często przyczynkarskich publikacjach, bardzo często obcojęzycznych). Bez metodycznego przeszukiwania archiwów nie ma co marzyć o jakichś nowych ustaleniach odnośnie przeszłości. A kogo z nas na to stać?

Jest jednak pewna ścieżka dokumentowania historii dostępna dla wszystkich, którzy mają nawet tylko jako takie rozeznanie a potrafią zadawać pytania i notować odpowiedzi na nie. Myślę tu o wyszukiwaniu żyjących pośród nas i coraz bardziej nielicznych świadkach historii.
Losy ludzi, rodzin i opisy znaczących wydarzeń są elementarnym tworzywem historii i zsumowane stanowią najbardziej wiarygodną historię. A to może zbierać każdy z nas. (Przy różnych okazjach "wciągam" w rozmowy starszych gospodarzy, którzy przeżyli w okolicach kolektywizację i np. trafiłem na barwną opowieść gościa, który za kilka słów trafił do pudła w Sztumie.)
Gdyby powstał tu jakiś zbiór relacji dotyczących np. konkretnej miejscowości, to dopiero wtedy można by zsumować kolektywny dorobek w jakimś "dziele zebranym" (np. kolejny Zeszyt Kwidzyński).
Natomiast proponowane tu pisanie zbiorowe bardzo mi przypomina moją ulubioną scenę ze znanego obrazu Repina, na którym Kozacy zaporoscy piszą list do tatarskiego sułtana.

P.S. Są liczne watki, do których można pozyskać szczegółową dokumentację do wydarzeń z 1945 roku, a tym bardziej do lat późniejszych. Choćby do spraw, o których mówi przykładowo artykuł Pomorze 1945. Wyzwolenie czy okupacja?
Cytuj:
Meldunek Delegatury Rządu na Kraj z okresu marca 1945:
"Pomorze po tej wojnie okaże się najbardziej zdewastowaną prowincją Polski. Wojska bolszewickie szaleją po wsiach i miasteczkach. Można przejść wiele osiedli i nie spotkać duszy, prócz plądrujących bolszewików. Ludność miejscową wysiedlono i umieszczono w olbrzymich obozach pracy, których jest na Pomorzu kilka. Po szosach jeżdżą lotne kolumny NKWD i aresztują każdego napotkanego przechodnia ..."
"Samorzutne władze zorganizowane przez ludność polską w Kwidzynie aresztowane przez Sowiety

Jedna rozmowa z odnalezionym wiarygodnym świadkiem będzie bardziej wartościową niż obszerne i elokwentne wypisy (popisy) z dostępnych w bibliotece lektur. Ot co. :583:

PostNapisane: 25 czerwca 2011, o 08:44 

Cytuj:
na zlecaniu zagadek, które są już opracowane w literaturze przedmiotu.

Wybacz Jurku, ale to ogólnikowe opracowania.
To tak jakby napisać, że walki o Grudziądz toczyły się w okolicy Grudziądza.
Dwa kolega sam wyskoczył z tonem mało odpowiednim do posiadanych zasobów stąd taka a nie inna reakcja.
Trzy jeżeli tak obeznany jest to ja naprawdę poproszę o dokładne dane o które prosiłem.
Cytuj:
oraz bardziej nielicznych świadkach historii.

Tak oczywiście, zważ jednak, że to nie Generalna Gubernia była i tutaj za wielu Polaków nie zostało.

Cytuj:
Natomiast proponowane tu pisanie zbiorowe bardzo mi...

Niekoniecznie, nie znasz wszak efektów.

Obrazek

PostNapisane: 25 czerwca 2011, o 08:56 
Cytuj:
teraz nie wiem czy ta stronka ma się ukazać, gdyż głupio tak swoją marną wiedze wysyłać w tłum

To ja ci powiem.Ma się ukazać.
Ja z chęcią ją odwiedzę,bo wstyd przyznać że do tej pory jakoś głębiej się w to nie zagłębiałem.
Dlatego też ,jeśli forumowi historycy(Piotruś ty nie,zajmij się problemem "kto więcej wina wypije") dysponują ciekawymi linkami , to będzie mi miło jeśli się nimi podzielą.Może być na pw.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, o 11:16 
GSXR napisał(a):
ale to ogólnikowe opracowania.

Marcin, jednak trochę tego jest. Oto kilka pozycji tak z kapelusza:

- Hubert Jarmułowicz "Działania Armii Czerwonej w rejonie Kwidzyna w styczniu 1945 roku"
- Marek Tarczyński "Walki Armii Radzieckiej o wyzwolenie północnej Warmii, Powiśla i Żuław w 1945 r."
- Kazimierz Sobczak "Wyzwolenie Elbląga, Powiśla i Żuław w 1945 r."
- Semen Borszczew "Od Newy do Łaby"
(niestety tylko po rosyjsku Борщев Семен "От Невы до Эльбы" wspomnienia dowódcy 46 dyw.piechoty działającej w rejonie Kwidzyna; książka dostępna w Bibliotece Gdańskiej)

W tych pracach jest wiele konkretów (poza opisem bohaterskiego szturmu Armii Czerwonej na Kwidzyn, co jak wiadomo nie miało miejsca, a Borszczew dodał go w II wydaniu swojej książki - http://mmedia.ozon.ru/multimedia/books_ ... 337571.jpg)

A w Archiwum Państwowym w Malborku leżą "nie przekopane" do końca raporty, sprawozdania i relacje z 1945 r.

PostNapisane: 25 czerwca 2011, o 12:09 

To ja w spokoju dokończę kilka artykułów, i zapewniam serdecznie że właśnie chciałem uniknąć jakiegoś "licytowania" czy coś takiego, właśnie lece do Janowa. A jeżeli chodzi o wiedze, to cóż.. co ja tam mogę, przy profesorach :oops: . W razie czego to wkleje linka ;) .

Opracowania o roku 1945, w naszych okolicach są mi dobrze znane, aczkolwiek często różnią się od siebie, w dość znaczny sposób.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 czerwca 2011, o 12:25 

Drogi Jerzy wycinki z tych pracy były już prezentowane przez Ciebie między innymi tutaj.
Na forum "O" też, na "pomorskim" ino nijak to się ma do rzeczywistości i tym co widać w terenie.
Niestety bukwy są mi nieznane, więc raczej nie poczytam ;)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1