Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śmieci
PostNapisane: 1 października 2011, o 20:16 

Kropka!
Proszę o potwierdzenie: na pewno kartony po mleku do pojemników na papier? Kilka razy pytałem się lokalnych ekologów i za każdym razem jedna odpowiedź: kartony po mleku do plastików z uwagi na nakrętki, zamknięcia z tworzywa. No chyba że są to kartony bez wylewki. Staram się segregować odpady, ale jak to robić wobec sprzecznych informacji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2011, o 21:00 

Kropka!
Proszę o o rzeczową i praktyczną odpowiedż na proste pytanie:
jak wkładać albo nawet wrzucać do jednego pojemnika na szkło opakowania szklane bezbarwne, zielone , brązowe i innego koloru, aby uniknąć dominanty jednego koloru przez hutę szkła . Czy firma opróżniająca pojemniki ze szkłem jest też tak uczulona na kolor niepotłuczonego szkła ? Bardzo w to wątpię.

PostNapisane: 1 października 2011, o 23:37 

ptomson napisał(a):
Proszę o potwierdzenie: na pewno kartony po mleku do pojemników na papier?

Są to opakowania wielomateriałowe , gdzie głównym składnikiem w około 75 - 80 % jest papier , wykorzystywany jest również polietylen oraz folia aluminiowa , które również podlegają dalszemu przetwarzaniu.
Kartony do płynnej żywności poddawane są recyklingowi i jest on prowadzony w taki sam sposób i na tych samych urządzeniach , na jakich recyklingowi podlega makulatura , w tym inne opakowania papierowe.

Ja osobiście wyrzucam do makulatury , ale odpowiem Ci w ten sposób , że tak na dobrą sprawę czy wrzucisz ten karton do pojemnika zółtego czy też niebieskiego na 100 % zostanie on i tak oddzielony od pozostałych odpadów we wstępnym sortowaniu ręcznym.

-- 2 października 2011, o 00:55 --

MIMAK napisał(a):
jak wkładać albo nawet wrzucać do jednego pojemnika na szkło opakowania szklane bezbarwne, zielone , brązowe i innego koloru, aby uniknąć dominanty jednego koloru przez hutę szkła . Czy firma opróżniająca pojemniki ze szkłem jest też tak uczulona na kolor niepotłuczonego szkła ? Bardzo w to wątpię.

Dla huty najcenniejszym surowcem wtórnym jest szkło białe , które powinno być wyrzucane do białego pojemnika . Niestety nie wiem dlaczego , ale w naszym mieście nie spotkałam się z tym kolorem pojemników , więc siłą rzeczy nie mamy jak segregować szkła na kolory. Wiem , że od teorii do praktyki jest baaardzo długa droga i właśnie nad tym najbardziej ubolewam... W Naszym kraju jeszcze wiele pozostaje do życzenia .

-- 2 października 2011, o 00:59 --

ptomson , oczywiście jeśli będziesz wyrzucał karton do makulatury , to koniecznie odkręć nakrętkę i wyrzuć ją do żółtego pojemnika :grin:

PostNapisane: 2 października 2011, o 09:36 

Dzięki za wyjaśnienie. A nakrętki i tak odkładam dzieciakom do szkoły, na cele dobroczynne.

PostNapisane: 23 października 2011, o 00:55 

W Naszym codziennym życiu również używamy baterii , które są odpadami bardzo niebezpiecznymi . Zawierają one metale ciężkie ( ołów, kadm, nikiel, cynk i rtęć ) i szkodliwe substancje ( lit i mangan ) . Wszystkie są silnie toksyczne .

Dzięki recyklingowi można z baterii odzyskiwać cenne metale i ponownie je używać . Baterie odnawialne , popularnie zwane akumulatorkami są lepsze , ponieważ można ich używać wielokrotnie poprzez ładowanie .

Baterii nie należy wyrzucać do pojemników z jakimikolwiek innymi odpadami :!: , są do tego przeznaczone oddzielne pojemniki na baterie - między innymi takie jak pokazane na zdjęciu poniżej.

Do pojemników tych można wrzucać wszystkie rodzaje baterii , różniące się zarówno pod względem:

- kształtu ( cylindryczne , prostokątne , płytkowe )
- wielkości ( R06, R03, R0, R4, R6, R10, R12, R14, R17, R20, R26, R40, R44, R51 ... itp. )
- składu chemicznego ( cynkowo - węglowe , cynkowo - manganowe , niklowo-kadmowe , niklowo-wodorkowe , litowe ,
litowo-jonowe

Zapewne nie wszyscy wiedzą gdzie są takie pojemniki zlokalizowane w Naszym mieście , dlatego chciałabym przeprowadzić taką akcję ( myślę , że przydatną ) zlokalizowania takich punktów . Mieszkamy w różnych częściach miasta dlatego nie powinno sprawić to problemu :D :D :D .

Więc zacznę pierwsza :grin:

W mojej okolicy taki pojemnik znajduje się np. w sklepie Polomarket

Załączniki:
pojemnik na baterie.jpg
pojemnik na baterie.jpg [ 7.39 KiB | Przeglądane 5227 razy ]
zuzyte_baterie.gif
zuzyte_baterie.gif [ 7.96 KiB | Przeglądane 5227 razy ]

PostNapisane: 23 października 2011, o 06:04 
Zasadniczo to w każdym punkcie sprzedaży jest także punkt odbioru zużytych baterii.

PostNapisane: 23 października 2011, o 07:29 

MACIEKZB i tu się właśnie mylisz :P :D

Zużyte baterie można oddać do sklepu o powierzchni powyżej 25 m2 i hurtowni , jeśli prowadzą sprzedaż takich produktów , bez konieczności kupienia nowej baterii .

Więc wcale nie każdy sprzedawca musi Ci przyjąć ten odpad . Poza tym niby jak mam ocenić " na oko " czy powierzchnia sklepu jest większa niż 25 m2 :twisted: :?: Dlatego też dobrze byłoby się zorientować ile tych punktów w Kwidzynie mamy :roll:

Pojemniki znajdują się również w szkołach , przedszkolach , Starostwie Powiatowym i w Urzędzie Miasta .

A Wy gdzie jeszcze widzieliście ? Będzie to również pewnego rodzaju test na spostrzegawczość :D :D :D :570: :570: :570:

PostNapisane: 23 października 2011, o 07:58 

Kropka napisał(a):

A Wy gdzie jeszcze widzieliście ? Będzie to również pewnego rodzaju test na spostrzegawczość :D :D :D :570: :570: :570:

Lidl

PostNapisane: 23 października 2011, o 09:17 
Przyjaciel forum

Kropka napisał(a):
... A Wy gdzie jeszcze widzieliście ? Będzie to również pewnego rodzaju test na spostrzegawczość...

Biedronka.

PostNapisane: 23 października 2011, o 10:01 
Brico, Kaufland, BMS, Carrefour, Mediaexpert...

PostNapisane: 23 października 2011, o 10:38 

biuro technicznych w wodociągach Kwidzyn :-)

PostNapisane: 23 października 2011, o 10:51 

Jakiś czas temu zniknęły na moim osiedlu pojemniki na odpady sortowane. Mieszkańcy dostali worki z kalendarzem odbioru przez PUS. Oczywiście tylko na plastik i papier. A co mam robić ze szkłem? Zbieram bo na razie mi nie przeszkadza, ale jak długo nie będę miał gdzie się go pozbyć?
A baterie odkładam w domu do pudełka - niedawno była akcja wymiany zużytych na torby (na pikniku nad Liwą) - może się powtórzy ;)

PostNapisane: 23 października 2011, o 16:31 

artwil1 napisał(a):
Jakiś czas temu zniknęły na moim osiedlu pojemniki na odpady sortowane. Mieszkańcy dostali worki z kalendarzem odbioru przez PUS. Oczywiście tylko na plastik i papier. A co mam robić ze szkłem?

Najprostszym rozwiązaniem jest zapytać zarządy gdzie udostępnił mieszkańcom kontenery do segregacji szkła , a jeśli takowe nie są nigdzie dostępne , to zbierz wszelakie szkło i zanieś do swojego zarządcy i niech się martwi :D :D :D

Segregacja odpadów jest obowiązkowa :!: .

Każdy właściciel nieruchomości czy to wspólnota mieszkaniowa , spółdzielnia mieszkaniowa , właściciel domku jednorodzinnego mają obowiązek ustawienia w ogólnodostępnym miejscu pojemników do segregowania odpadów .

Jeżeli w pobliżu swojego miejsca zamieszkania nie znajdziesz pojemników do selektywnej zbiórki odpadów, zgłoś to koniecznie administratorowi budynku . Natomiast w przypadku domków jednorodzinnych za organizację selektywnej zbiórki odpadów odpowiada właściciel nieruchomości .

PostNapisane: 24 października 2011, o 08:19 

Cytuj:
właściciel domku jednorodzinnego mają obowiązek ustawienia w ogólnodostępnym miejscu pojemników do segregowania odpadów .

Wskażesz przepis? Bo chyba trochę nad interpretujesz.

Segregacja tak, ale dlaczego niby mam wystawiać te pojemniki?

-- poniedziałek, 24 października 2011, 09:20 --

artwil1, spakuj swoje szkło i wrzuć do dowolnego pojemnika na szkło na terenie miasta. Jest ich kilkadziesiąt, albo i więcej.

PostNapisane: 24 października 2011, o 08:41 
Cytuj:
Każdy właściciel nieruchomości czy to wspólnota mieszkaniowa , spółdzielnia mieszkaniowa , właściciel domku jednorodzinnego mają obowiązek ustawienia w ogólnodostępnym miejscu pojemników do segregowania odpadów .
Też mi się tu coś niezgadza. Obowiązek odbioru posegregowanych odpadów a więc, ogólnej gospodarki odpadami posegregowanymi, ma gmina i to ona ustawia pojemniki. Każdy mieszkaniec miasta, niezależnie na czyim terenie są takie pojemniki ustawione, może wrzucać tam posegregowane odpady. Nikt z zarządców nieruchomości(wspólnoty, spółdzielnie i inne) nie ponosi kosztów opróżniania tych pojemników i ustawiania ich. Natomiast obowiązkiem segregacji jest obarczony każdy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1