Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PARADA 11 LISTOPAD W GDAŃSKU DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI
PostNapisane: 8 listopada 2011, o 23:33 

Lilith napisał(a):
Ktoś może mi powiedzieć co Nowy miał na myśli? Bo z tego niedoinformowania nie zasnę. :P

Termin
11 listopada · 10:00 - 12:00
Kwidzyn, Poland
Stworzone przez:
Piotr Andryskowski, Mariusz Trębiński, Damian Skonieczny
Więcej informacji
Mamy zaszczyt zaprosić na obchody Święta Niepodległości, które odbędą się w Kwidzynie 11 listopada. Planowany jest pochód od pomnika Józefa Piłsudskiego na deptaku do Skweru Kombatantów przy ulicy Warszawskiej oraz złożenie tam wieńca. Zbiórka o godzinie 10. Pokażmy, że pamiętamy o narodzinach suwerennej Polski!

To tak we w skrócie. A co do czterokołowych zabytków - w naszym kraju spora część aut się kwalifikuje już tylko do muzeum...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 listopada 2011, o 23:36 

Również wybieram się na marsz kwidzyński, wraz z kibicami Rodła Kwidzyn. Solidny wieniec zamówiony, trzeba pokazać że nie tylko "Ci" sami świętują, oczywiście szacunek im za to.

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 09:06 
Zestawiłem dwa ogłoszenia:
Cytuj:
Termin
Kwidzyn, Poland
Stworzone przez:
Więcej informacji
Mamy zaszczyt zaprosić na obchody Święta Niepodległości, które odbędą się w Kwidzynie 11 listopada. Planowany jest pochód od pomnika Józefa Piłsudskiego na deptaku do Skweru Kombatantów przy ulicy Warszawskiej oraz złożenie tam wieńca. Zbiórka o godzinie 10. Pokażmy, że pamiętamy o narodzinach suwerennej Polski!
Cytuj:
Starosta Kwidzyński zaprasza mieszkańców Powiatu Kwidzyńskiego do udziału w obchodach 93. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w dniu 11 listopada br.
Godz. 10:00
• rozpoczęcie uroczystości na Skwerze Kombatantów
• Apel Poległych
• złożenie kwiatów na Grobie Nieznanego Żołnierza
przemarsz pod pomnik Józefa Piłsudskiego
Godz. 10:35
• złożenie kwiatów pod pomnikiem Józefa Piłsudskiego
• przemarsz do Katedry p.w. Św. Jana Ewangelisty
Godz. 11:00
• msza Św. za Ojczyznę
Wynika z tego, że Kwidzyn "nie od macochy" i jak w stolicy też będzie miał swoją kontrmanifestację pod prąd. W tym samym czasie, jedna będzie szła od Kombatantów do Józefa, a druga od Józefa do Kombatantów. Kwidzyńska blokada Święta Niepodległości nastąpi pewnie przy Poczcie 11.11.11 o godz.11:11.

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 09:12 
Przyjaciel forum

Cytuj:
W tym samym czasie, jedna będzie szła od Kombatantów do Józefa, a druga od Józefa do Kombatantów

Zapytałem o to na "fejsie" ale nikt nie potwierdził, że to właśnie tak się odbędzie.

Cytuj:
Kwidzyńska blokada Święta Niepodległości nastąpi

Oby nie!

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 09:16 
Cytuj:
Kwidzyńska blokada Święta Niepodległości nastąpi pewnie przy Poczcie 11.11.11 o godz.11:11.
Oj nie! O tej porze i jedni i drudzy, według planu, powinni być już po pierwszej zdrowaśce w Katedrze ;)

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 09:29 
MACIEKZB napisał(a):
Cytuj:
O tej porze i jedni i drudzy, według planu, powinni być już po pierwszej zdrowaśce w Katedrze ;)
Wg planu, ale gdyby doszło do spotkania (wątpię), to obchody przeciągnęłyby się trochę i co bardziej patriotyczni o godz. 11:11 mogliby być pod opieką dr Górskiego.

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 09:54 
Budslavsky napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
Cytuj:
O tej porze i jedni i drudzy, według planu, powinni być już po pierwszej zdrowaśce w Katedrze ;)
Wg planu, ale gdyby doszło do spotkania (wątpię), to obchody przeciągnęłyby się trochę i co bardziej patriotyczni o godz. 11:11 mogliby być pod opieką dr Górskiego.
Jeśli tak wszyscy, z obu stron, awiszują się swoim patriotyzmem to jednak powinni się pomodlić a nie spotykać u dr Górskiego... wogóle odradzam tam wizyt :P

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 15:36 
Lilith napisał(a):
NOWY(L), nie mam fejsa i nigdy nie będę miała, więc wysyłaniem linka nie utrudniaj mi życia.

A co mnie to obchodzi.
Nie jesteś sama na tym forum kobieto.

Panie Jurku coś się panu pomieszało chyba.
O jakiej kontrze Pan pisze?
Toć to są dwie manifestacje ludzi DUMNYCH z tego święta.A że oddzielne ,to inna sprawa.
Nie ma tu raczej mowy o żadnej kontrze.

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 15:44 

MACIEKZB napisał(a):
Lilith napisał(a):
NOWY(L), nie mam fejsa i nigdy nie będę miała, więc wysyłaniem linka nie utrudniaj mi życia.
Ufff... już myślałem, że zostałem się jedyny bez fejsa :D

Ale offtop, ja też nie mam :lol: :P

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 20:16 

jasio napisał(a):
Również brałem udział w paradach w Gdańsku swoimi Syrenkami. W tym roku odpuszczam z różnych powodów. A może oprócz maszerujących mażoretek,orkiestry i paru mieszkańców znalazło by się paru chętnych do małej parady zabytkowymi samochodami których jest parę w mieście i okolicach. Ja chętnie przeparadowałbym którąś ze swoich Syrenek. Może kolega wojtaskw pojechał by też swoim Garbuskiem którego widuję od czasu do czasu na ulicach? Co wy na to? Czytają to jacyś posiadacze "staruszków"

artwil1 napisał(a):
Lilith napisał(a):
Ktoś może mi powiedzieć co Nowy miał na myśli? Bo z tego niedoinformowania nie zasnę. :P

Termin
Kwidzyn, Poland
Stworzone przez:
Więcej informacji

To tak we w skrócie. A co do czterokołowych zabytków - w naszym kraju spora część aut się kwalifikuje już tylko do muzeum...

"jasio" głową muru nie przebijesz !!! w kwidzynie to jest pochód ! a nie " Parada " !!!

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 20:36 
NOWY(L) napisał(a):
Panie Jurku coś się panu pomieszało chyba.O jakiej kontrze Pan pisze?

Obrazek

Pomnik Piłsudskiego w Kwidzynie był moim autorskim pomysłem, a jego realizacja rzeźbiarska dziełem w połowie rodzinnym (viewtopic.php?f=22&t=1593&hilit=pomnik+Pi%C5%82sudskiego). Decydująca była tu wola Burmistrza Krzysztofiaka, któremu część Rady Miejskiej „stawiała opór” w tej sprawie.
Piłsudski jak wiemy aniołkiem nie był, ani demokratą, ale Polacy zbyt wiele mu zawdzięczają w sprawie swej niepodległości, by mieli o nim nie pamiętać, nawet w Kwidzynie.

Od 11.11.2002 roku utrwaliła się tradycja polegająca na uroczystości na Placu Kombatantów, a następnie przemarszu pod popiersie Piłsudskiego przed Biblioteką. Udział w tym może wziąć każdy, kto tylko zechce i ma taką potrzebę. I tu zrodziło się moje zdziwienie, że ktoś chce robić w tym samym czasie odrębne obchody święta, choć dotąd w tych jednych miejskich biorą udział instytucje, organizacje i partie polityczne wszelkiej maści występujące w mieście i w powiecie. Dołączyć się może każdy, więc o co tu chodzi z odrębnym pochodem „pod prąd”.

Z wielkim uznaniem należałoby powitać różne inicjatywy obywatelskie wzbogacające to święto (jak choćby np. Rock Niepodległości, rekonstrukcje historyczne itp. co w innych zakątkach kraju dzieje się z niezależnej i twórczej inicjatywy młodych i starszych.
Moim zdaniem „konkurencyjny” pochód nie jest ani oryginalnym, ani dobrym pomysłem.

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 21:07 
Cytuj:
tu zrodziło się moje zdziwienie, że ktoś chce robić w tym samym czasie odrębne obchody święta,

vs
Cytuj:
Udział w tym może wziąć każdy, kto tylko zechce i ma taką potrzebę.

Zaraz.To jak .VIP-y z miasta mają monopol na świętowanie,i albo z nimi albo wcale :?:

Cytuj:
należałoby powitać różne inicjatywy obywatelskie wzbogacające to święto

Co roku formuła obchodów się powtarza.I nie wzbudza ona aplauzu.
Młodzi się w końcu ruszyli i postanowili coś zrobić,też sie nie podoba.
To może w końcu siedźmy z dupą przed telewizorem i nic nie róbmy :?:

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 21:18 
Cytuj:
Młodzi się w końcu ruszyli i postanowili coś zrobić,też sie nie podoba.
Młodzi jeszcze nic nie zrobili bo nie widziałem nigdy młodych na tej uroczystości z własnej, nie przymuszonej woli abyłem prawie na wszystkich uroczystościach po '90 roku a od 2002 r także przy popiersiu Piłsudskiego. To nie jest impreza dla VIP-ów. Na uroczystość może przyjśc każdy. Z tych "młodych, którzy w końcu ruszyli" pewnie nikt jeszcze nie był na tej uroczystości więc nie powinni się na ten temat wypowiadać. Gdybyś był na tej uroczystości to zaobaczyłbyś aplauz... w oczach kombatantów, których niestety co roku jest co raz mniej. Im się to należy!

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 21:27 
NOWY(L) napisał(a):
Młodzi się w końcu ruszyli i postanowili coś zrobić,też sie nie podoba.To może w końcu siedźmy z dupą przed telewizorem i nic nie róbmy :?:

Nie odnoszę tego do Ciebie, ale oczekując jutrzejszych wydarzeń w Warszawie myślę, że tak właśnie byłoby najlepiej.
A o wspominanym przez Ciebie udziale młodych w Święcie lepiej będzie rozmawiać po Święcie.

PostNapisane: 10 listopada 2011, o 21:34 
Cytuj:
Gdybyś był na tej uroczystości to zaobaczyłbyś aplauz... w oczach kombatantów, których niestety co roku jest co raz mniej. Im się to należy!

Ty ale nie musisz mi tłumaczyć,że kombatanci się cieszą z tego ,że ktoś pamięta o tym co zrobili.
Przykład?Może nie widziałeś........

Budslavsky napisał(a):
Nie odnoszę tego do Ciebie, ale oczekując jutrzejszych wydarzeń w Warszawie myślę, że tak właśnie byłoby najlepiej.

No chyba Panu nie muszę tłumaczyć,kto nakręca panikę przed Marszem Niepodległości.......
Budslavsky napisał(a):
A o wspominanym przez Ciebie udziale młodych w Święcie lepiej będzie rozmawiać po Święcie.

Tu ma pan rację.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1