Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DZWON
PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 20:48 

reflexes, na Sportowej dają ognia... Jak spałam u chłopaka, budziłam się dosłownie co chwilę.
Jakaś katorga okropna.
makovy, ciekawa ideologia. Hehe. Może zatroszcz się o swoje sumienie. Moje jest w całkiem
dobrym stanie, a dzwony w nocy mnie budzą.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 20:50 
Przyjaciel forum

Lilith napisał(a):
Jak spałam u chłopaka, budziłam się dosłownie co chwilę.

Ależ szczęściarz :)

Co do tytułowego dzwonu, to mi zupełnie nie przeszkadzam, a mieszkam raptem dwie ulicy dalej.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 20:53 

drosik, oj bo ja mam do kościoła jakieś 3 km, do tego nie mamy dzwonu.
także chciałam się pochwalić :D hehe.
No i szczęściarz-masz rację :razz:
Tylko gdybyś mieszkał jakieś 20 m od kościoła, myślę, że troszkę by Cię irytował ten dzwon... ku chwale Pana.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 20:55 
Przyjaciel forum

Po oknem mam agregat naszego sezonowego lodowiska i też mi to nie przeszkadzało jak działał.
Chyba czas się wybrać do laryngologa.

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 21:00 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Co do tytułowego dzwonu, to mi zupełnie nie przeszkadzam, a mieszkam raptem dwie ulicy dalej.

Mi w sumie też, bo mieszkam w linii prostej jakieś 200-300 metrów od najbliższego kościoła. Jednakże sama praktyka futrowania ludzie na siłę świętością i pobożnością irytuje a zarazem śmieszy mnie bardzo. Myślę, że zarządca przybytku na sportowej powinien sobie w końcu uświadomić, że efekty są przeciwne do zamierzonych.

Ostatnio edytowano 10 stycznia 2012, o 21:05 przez reflexes, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 21:03 
To jakiś dzwon widmo bo ja tam żadnego dwonu nie widziałem :razz: :D

Załączniki:
IMG_1478.JPG
IMG_1478.JPG [ 219.41 KiB | Przeglądane 8273 razy ]

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 22:40 

Teraz wygląda mniej więcej tak:

Sory za jakość zdjęcia. Robione chińskim aparatem.

Załączniki:
Zdjęcie0104.jpg
Zdjęcie0104.jpg [ 30.53 KiB | Przeglądane 8246 razy ]

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 22:54 

a głośniki też z tego kościoła są wyprowadzone na zewnątrz? Swego czasu Parafia pw. Miłosierdzia Bożego każdą mszę udostępniała mieszkańcom ul. Wybickiego, chodź nie wiem czy teraz też. Co do dzwonu to mieszkam ok. 1 km od tego kościoła, a i tak czasem (szczególnie latem) słychać jego dźwięk...

PostNapisane: 10 stycznia 2012, o 23:01 
Przyjaciel forum

MACIEKZB, ściągnij filtr antydzwonowy :D

Załączniki:
DSCF6011.JPG
DSCF6011.JPG [ 138.86 KiB | Przeglądane 8235 razy ]
DSCF6019.JPG
DSCF6019.JPG [ 113.32 KiB | Przeglądane 8235 razy ]
DSCF6017.JPG
DSCF6017.JPG [ 95.1 KiB | Przeglądane 8235 razy ]

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 01:17 
Problem hałasu dzwonów jest wbrew pozorom bardzo irytujący i powszechny.
Nie mniej jednak, ludzie z zasady uciekają z tematem do podziemia, bo boją się księży i pokłosia zadarcia z nimi ...
Ciągle nam się wydaje, że są oni ponad prawem ziemskim.
A przecież dzwony nie muszą przypominać o kościele komukolwiek...
Ten kto chce, znajdzie drogę i czas...wszak żyjemy już w dobie zegarów od dawna !!!
Faktem bezsprzecznym jest, że "donośne" dzwony irytują nie tylko ateistów, ale i tzw. wiernych kościołowi, np. ludzi po nocnej zmianie.
Z historycznego punku widzenia, niegdyś ludzie nie pracowali w tzw. systemach !
Abstrahując już od faktu, że kiedyś tam... wieże kościelne zdecydowanie górowały nad oknami i dachami wszystkich domostw, wobec czego odgłosy dzwonu rozchodziły się skrajnie inaczej.
Dziś wygląda to niestety nieco gorzej, ponieważ emisja hałasu dzwonów odbija się często od budynków mieszkalnych, ścian, okien, sypialni...
W takiej sytuacji to jest już problem.
Prawo Ochrony Środowiska daje staroście kompetencje do wydania decyzji o dopuszczalnym poziomie hałasu ze wszelkimi tego skutkami prawnymi.
Dlaczego starości z tego prawa nie korzystają ?
Ponieważ tak kościół jak i farmacja, są wyjęte z poza wszelkich reguł i praw i takimi pozostaną pewnie już na zawsze...:(

Tytuł: Odp: DZWON
PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 07:45 

A jaki problem jest w tym, aby zamiast deliberować o hałaśliwym dzwonie na forum. Zebrać kilka podpisów i zanieść jakiąś petycję o demontaż do magistratu? Jeśli nie pomoże to jeszcze raz i jeszcze raz... (jak w "Skazanych na Shawshank") ;)

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 09:48 

[quote="KRYNIA"]Faktem bezsprzecznym jest, że "donośne" dzwony irytują nie tylko ateistów, ale i tzw. wiernych kościołowi, np. ludzi po nocnej zmianie.
Z historycznego punku widzenia, niegdyś ludzie nie pracowali w tzw. systemach !
[quote]

Jak nie możesz spać po nocce to polecam stopery - ja tak robię głównie latem, bo zimą/jesienią mniej osbób robi coś co może wybić ze snu.

Tak na dobrą sprawę jeśli ktoś ma bardzo słaby sen to go sąsiadka może obudzić schodząc w szpilkach po schodach lub sąsiad robiący remont, ba nawet szczekający pies za oknem.

A co mają powiedzieć osoby mieszkające vis a vis torów kolejowych? Jakoś mogą się przyzwyczaić do hałasu jadących pociągów.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 10:20 
Cytuj:
Na 70 dni aresztu w zawieszeniu skazał grecki sąd duchownego, który nękał okolicę nazbyt częstym i głośnym biciem w dzwony swej cerkwi. Popa pozwali mieszkańcy okolicznych kurortów. Ich zdaniem duchowny dzwonił za często i za głośno, przeszkadzając ludziom w codziennym życiu. Sąd wyznaczył ekspertów, ci zaś orzekli, że dzwony wytwarzają hałas o natężeniu rzeczywiście przekraczającym ogólnie przyjęte normy.
Polskie przepisy mówią o następujących źródłach hałasu:
a) hałas drogowy;
b) hałas kolejowy;
c) hałas lotniczy;
d) hałas przemysłowy;
i nie wyodrębniają hałasu emitowanego przez instalacje lub urządzenia znajdujące się w miejscach kultu religijnego.
Prawo o ochronie środowiska daje radzie gminy możliwość ograniczenia czasu działania instalacji emitujących hałas. Jest rozporządzenie ministra środowiska z 2007 r., które określa dopuszczalny poziom hałasu w porze dziennej i w porze nocnej.
Petycje w sprawie hałasu dzwonów do kwidzyńskiego magistratu na nic się zdadzą bez uzasadnienia wspartego pomiarami emisji hałasu do środowiska petentów. Bez konkretów w tej sprawie można sobie … ponarzekać i pogadać, bo odbiór decybeli z dzwonów kościelnych jest dość zróżnicowany. Jedni cierpią z ich powodu, a na innych nie robią one wrażenia.
Takich pomiarów emisji hałasu wokół kwidzyńskich kościołów magistrat nie zamówi, dopóki będzie trwał lokalny „sojusz tronu i ołtarza”, a władza w mieście „magistratowi” jeszcze raczej nie zbrzydła.
Osobom poszkodowanym pozostaje zakup stosownego sprzętu, albo pomoc stowarzyszenia, lub pociecha, że nie są sami.
Można też podejść do sprawy filozoficznie, jak Ernest Hemingway, który na odwieczne pytanie: komu bije dzwon? znalazł odpowiedź Johna Donne’a: "nigdy nie pytaj, komu bije dzwon; bije on tobie".

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 10:52 
bloszek, ja akurat nie mam problemu ze snem ;) a poruszona prze ze mnie kwestia hałaśliwości odgłosów kościelnych dotyczy nie tylko dzwonów, ale również transmisji mszy i jest to dużo bardziej globalny problem niż Ci się wydaje i na pewno wychodzi poza aspekt poruszonych przez Ciebie stoperów, głośnych sąsiadek, czy psów :D
Nie każdy musi być zainteresowany i uszczęśliwiany hałasem dzwonów czy też pompatycznym zawodzeniem księdza.
Jak sam zauważyłeś, nie brakuje nam hałasów cywilizacji i codzienności, jak np. odgłosy pociągów, ale na to nie mamy wpływu w przeciwieństwie do tych, które nam serwują księża.

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 11:22 

Tak jak pisze bloszek:
"Jak się chce uderzyć psa to powód się zawsze znajdzie"

A może należało by zmienić pracę, na taką gdzie nie ma nocnych zmian , albo po prostu zmienić miejsce zamieszkania.

Ja uważam że te głośne , (nie dające spać,dzwony) to jest takie czepialstwo. ;)
Nastała taka trochę moda, atakowania i naśmiewania się z "Ciemnoty Kościelnej."
Dzisiaj wiara katolicka to takie prostackie i nie modne, a tym bardziej praktykowanie tej wiary, To już w ogóle...... :P

Ale kiedy przychodzi Pierwsza Komunia Św dziecka, ślub małżeński ,, przyjmowanie kolędy, albo pogrzeb itd.. to większość z nas idzie do kościoła.

Jestem człowiekiem wierzącym ale nie fanatykiem kościelnym.

Uważam też że każdy ma prawo do oceny kościoła, nawet tej negatywnej.

Jeżeli chodzi o dzwony, to z jednej strony rozumiem tych śpiących po nocce a drugiej nie.
Dzwony w Polsce dzwoniły, dzwonią od wieków i będą dzwonić (taka jest tradycja.)
Ale dopiero teraz zaczęły te dzwony niektórym przeszkadzać. Ale to (jak już pisałem) taka moda.

Mieszkałem bardzo wiele lat na ul Targowej w pobliżu Katedry.
Dzwony nigdy mi, moim bliskim, znajomym, sąsiadom, itd... dzwony nie przeszkadzały. Nawet nie zauważałem kiedy ten dzwon dzwonił, a dzwonił na pewno głośniej i donośniej, od tego z Parafii Św. Alberta.

Mnie też wiele rzeczy przeszkadza, na przykład: Wypróżnianie kontenerów śmieciowych, odpalaniem samochodów na parkingu pod moim oknem z samego rana, a także koszenie trawy, i zabawa dzieci w piaskownicy.
Nie krzyczę z tego powodu i nie noszę petycji do władz miejskich.

Wyobraźcie sobie ludzi mieszkających w pobliżu lotnisk, torów i dworców kolejowych w pobliżu knajp i dyskotek,autostrad, albo zakładów przemysłowych itd...

Przykład dla tych którzy odsypiają noc przebalowaną w Spichlerzu, ;) a rano budzą ich dzwony kościelne. :D
- Na Targowej przy Spichlerzu też mieszkają ludzie i to czasami z małymi dziećmi i jakoś dają sobie radę, a imprezy tam bywają dosyć częste i dosyć głośne.
Jakoś nikt z bywalców Spichlerza nie protestuje że za głośno.-

A może Ci ludzie którzy chodzą do kościoła, też chcą mieć taką krótką dyskoteką w postaci bicia dzwonów.

Jest wiele sposobów na te dzwony:
Albo (jak pisze bloszek)stopery, albo zmiana pracy na taką, żeby nie było nocek i spać można było iść o godz. 22.
Albo po prostu zmiana miejsca zamieszkanie.
Może na wieś, albo bliżej lasu.

Jeżeli ktoś wybiera miasto, na miejsce swego zamieszkanie to musi się liczyć z wieloma niedogodnościami.

A może po prostu, nie należy budować bloków mieszkalnych w pobliżu kościołów. :D

Tak na marginesie to współczuję ludziom którzy chcąc nie chcąc muszą słuchać całych mszy Św. w okolicach Kościoła Św. Wojciecha. Też by mnie to drażniło i przeszkadzało.
Ale DZWONY?
Bardzo pięknie brzmią. Może należało by je po prostu polubić . ;) :)
Nie przesadzajmy i nie róbmy problemu!

KOCHANI!!!!!
Więcej tolerancji, zrozumienia i szacunku dla innych. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1