Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DZWON
PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 11:42 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
...A może po prostu, nie należy budować bloków mieszkalnych w pobliżu kościołów. :D

A może na odwrót ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 11:47 

Komin napisał(a):
krzyzak napisał(a):
...A może po prostu, nie należy budować bloków mieszkalnych w pobliżu kościołów. :D

A może na odwrót ;)

Może! :wink:

PostNapisane: 11 stycznia 2012, o 23:04 

krzyzak napisał(a):

Mnie też wiele rzeczy przeszkadza, na przykład: Wypróżnianie kontenerów śmieciowych

nienawidzę tego a szczególnie tego sygnału który wydobywa się ze śmieciarki w momencie cofania o 6.15 rano

PostNapisane: 12 stycznia 2012, o 21:52 
Przyjaciel forum

Na temat kościelnych dzwonów mieszkając w pobliżu czegoś takiego wyrobiłem sobie zdanie.

viewtopic.php?f=122&t=517&start=645

Idzie się przyzwyczaić, jak dla mnie gorsze są psy wypuszczane samopas przez właścicieli w blokach lub samochody odpalane w mroźne poranki pod blokami.

Załączniki:
Komentarz: mój widok z okna
IMG_2229.jpg
IMG_2229.jpg [ 93.35 KiB | Przeglądane 6804 razy ]

PostNapisane: 12 stycznia 2012, o 23:17 
Przyjaciel forum

Każdy jest w stanie zdzierżyć w miarę możliwy hałas który go otacza, nawet Krzyżak czy Krynia :D :D :D
Wszystkie hałasy można sobie przyswoić pod warunkiem, że dzwonnik będzie bił w dzwon 1 minuty a nie 15,jeśli robi to No 2 razy dziennie a nie 6, jeśli msze słuchają tylko jej uczestnicy , a nie wszyscy dookoła, bo ksiądz wystawił wokół głośniki z jej transmisją, jeśli gość na wczesno poranną lub późno nocną zmianę nie załączy silnika samochodu na ssaniu, podczas gdy skrobie sobie szyby przez 10 minut (bo i tak auto zaraz wyłączy, dojeżdżając na miejsce po 3 minutach na kolejne 8-10 godzin), kiedy dzieci na podwórku z ADHD będą mogły się wyhasać częściej niż zwykle na dworze, aby były bardziej zmęczone i nie drzeć pyska non stop :D
Ktoś wcześniej napisał: "kiedyś to nikomu nie przeszkadzało, a dzisiaj przeszkadza"... tak jest ze wszystkim
Kiedyś było brudno, a dzisiaj dbamy o nasze ogródki, kiedyś pijak na ulicy 10-go to normalka, dzisiaj , to wyrzutek, kiedyś dym z komina ze spalonej gumy to normalka, dzisiaj wzywamy Straż miejską etc...
Świat się zmienia " na szczęście" bo zaczynamy wykraczać poza granice naszego ogródka, kraju, kontynentu.
Zaczynamy uczyć się, jak mieszka się dzie indziej, zaczynamy porównywać i całkiem nie źle nam to wychodzi ;)
Trzeba by jeszcze tutaj dodać temat "tolerancja" na ile jesteśmy to tolerować , te wszystkie hałasy, na ile nam przeszkadzają.
Czasami, wraz z rosnącą wiedzą i naszymi wymaganiami, mocno przesadzamy z pretensjami co do hałasu czy zanieczyszczenia powietrza.
Jednak czasami dzwonnika sam bym zestrzelił w niedzielę(jak snajper), kiedy bije w dzwon prze 15 minut co 2 godziny, jak by miał radochę, że się pobuja się na linie i robi hałas i nie daje spokoju śpiącym nie rzadko skacowanym ludziom po upojnej sobotniej nocy :D :D :D

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 09:07 
Cytuj:
Jednak czasami dzwonnika sam bym zestrzelił w niedzielę(jak snajper), kiedy bije w dzwon prze 15 minut co 2 godziny, jak by miał radochę, że się pobuja się na linie i robi hałas i nie daje spokoju śpiącym nie rzadko skacowanym ludziom po upojnej sobotniej nocy
Oj Sebek, to nie ta epoka!. Gdybyś nawet miał snajperskąflintę to i tak nikogo byś nie ustrzelił. W dzisiejszych czasach wystarczy wyciagnąć wtyczkę... :D
Moim zdaniem wśród klechów nastąpiła jakaś moda na kicz. Zwróćcie uwagę, że najbardziej denerwują dzwony w stosunkowo nowo wybudowanych kościołach. W takiej Katedrze dzwon ma inne brzmienie choć słychać go pnoć i w Korzeniewie, to nie słyszałem żeby ktoś w jego okolicy skażył się na hałas. Powiem więcej, kiedyś w kolegą Kominem specjalnie zostaliśmy w wieży na bicie dzwonów o 12:00 i naprawdę hasłas nie zwalał z nóg.
Teraz byle taniej, głośniej. Mam tylko nadzieję, że ta moda minie. Mieszkam dokładnie pomiędzy Katedrą a Trójcą i właściwie nie słyszę dzwonów ale pewnie zdążyłem się przyzwyczaić przez 46 lat... Natomiast byłem kiedyś w Miłosierdziu i jak po mszy biły dzwony to naprawdę zacząłem współczuć ludziom mieszkającym w pobliżu.
Wszelka walka z kościołem o hałas dzwonów jest bezsensowana i mówię to ze swojego doświadczenia. Nie dlatego, że jakieś normy hałasu nie są przekroczone tylko, że to taka jest tradycja od wieków i na tradycji opiera się orzecznictwo.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 09:22 
Przyjaciel forum

Fakt , aż tak źle nie było ;)

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 10:46 

Zgadzam się w 100% z sebek36

Cytuj:
"kiedyś to nikomu nie przeszkadzało, a dzisiaj przeszkadza"

Błąd - kiedyś nikt by się nie odważył aby coś takiego powiedzieć i zwrócić na to uwagę ze względu na pozycję kleru.

W obecnych czasach wszystko się zmienia - media, prasa wreszcie ściągnęły księży z piedestału i zaczęły ich przedstawiać jako zwykłych ludzi mających tak jak każdy z nas wady i słabości - może dlatego coraz częściej słyszymy o skargach na księży (o bardziej ekstremalnych przypadkach nie będę pisał)
Społeczeństwo wreszcie otworzyło oczy i zaczęło wyrażać opinię na temat spraw związanych z kościołem a i kościół wreszcie zaczął przyjmować krytyczne opinie pod swoim adresem.

Jeszcze kilkanaście lat temu nie do pomyślenia byłoby wyrazić złą opinie na temat księdza proboszcza czy kościoła - kółko różańcowe pewnie by taką osobę zlinczowało :grin:

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 11:08 
Cytuj:
Błąd - kiedyś nikt by się nie odważył aby coś takiego powiedzieć i zwrócić na to uwagę ze względu na pozycję kleru.
Jaki okres czasu masz na myśli pisząc "kiedyś"? Chyba nastapił jakiś paradoks. Za komuny próbowano każdej metody żeby pomniejszyć rangę Kościoła i taką dyskusję napewno wykorzystanoby. Niektórzy musieli "po cichu" chcrzcić swoje dzieci, brać śluby kościelne itd. A może teraz ludzie zmienili się i zaczyna wszystko im przeszkadzać? Bo Kościół chyba nie zmienił się a nawet jego poczynania są bardziej transparentne.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 11:19 

MACIEKZB

Nie chodzi mi o czasy komuny - napisałem że kilkanaście lat temu tak było.

Cytuj:
Kościół chyba nie zmienił się a nawet jego poczynania są bardziej transparentne

Zadajmy sobie pytanie dlaczego tak jest - może dlatego że:

Cytuj:
Społeczeństwo wreszcie otworzyło oczy i zaczęło wyrażać opinię na temat spraw związanych z kościołem a i kościół wreszcie zaczął przyjmować krytyczne opinie pod swoim adresem.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 12:53 

MACIEKZB napisał(a):
Cytuj:
Teraz byle taniej, głośniej. Mam tylko nadzieję, że ta moda minie.

Taniej to znaczy ile?

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 13:01 
krzyzak napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
Cytuj:

Taniej to znaczy ile?
Nie podam kwoty bo nie znam ale jestem pewny, że dzwon odlany w pracowni ludwisarskiej jest droższy od głośników i wzmacniacza.

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 13:06 

Zbyszek mam ogromny szacunek do Ciebie i do drosika.
Dlatego nic już Ci nie odpowiem ;) :D

PostNapisane: 13 stycznia 2012, o 13:13 
krzyzak, jak się wstydzisz publicznie zawsze możesz z pw skorzystać ;)

PostNapisane: 31 stycznia 2012, o 18:44 
krzyzak napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
Cytuj:

Taniej to znaczy ile?
Już wiem. Dzwon w kościele Św. Alberta kosztował 80tys. zł...
krzyżak, to jest taniej od sprzętu audio?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1