No to jedziemy dalej

tym razem w skrócie przedstawie wam sprzęt z którego się gra , oraz na jakiej zasadzie sie to odbywa, pod opis wezmę sprzęt który jest najbardziej standardową opcją w światowych klubach , jest już pomału wygryzany przez nowsze technologie itp.. ale przez grube lata stanowił standard.
Jako gramofony:
Technics SL-1200 MK2 (Osobiście je posiadam)
Oraz mixer:
Pioneer DJM 600
Gramofony Technicsa jak by ktoś nie widział jest to chyba jeden z nielicznych sprzętów na świecie który produkowany jest od wielu lat i nic nie zostało w nim zmienione , i oczywiście trzyma się ceny
w/w model gramofonu produkowany jest od 1979 i sprzedaje się go aż do dziś , coś na podobizne WV garbusa.
Przez te lata wychodziły inne , poprawione gramofony aby sprostać wymogą nowoczesnej młodzieży oraz coraz bardziej rozwiniętej scenie Elektroniczno-technicznej , ale i tak najstarsza wersja sprzedaje się najlepiej.
Modele które wychodziły po modelu 1200 mk2
-SL-1200 MK3 (1989)
-SL-1200LTD (1995)
-SL-1200 MK3D (1997)
-SL-1200 MK4 (1997)
-SL-1200 MK5/MK5G (2002)
oraz wersja GOLD Limitowana , cholernie droga,czyli dla tych którzy potrzebowali coś wyróżniającego , jak to się mówi w dzisiejszych czasach "Lans"
Sporo wersji zostało wycofane z produkcji , choćby nie dawno model nowy MK5 , ale o wycofaniu z produkcji wersji najstarszej nawet nie ma mowy (i bardzo dobrze)
1-Talerz Aluminiowy
2-ON/OFF (w nowszych wersja zabudowana metalową płytką,aby nie było przypadkowych wyłączeń podczas grania)
3-Start/Stop
4-33/45 RPM
(RPM-ilosc obrotow na minute, np. plyty
winylowej, najczescie plyty sa nagrywane z predkoscia 45 rpm i 33 1/3 rpm. )
5-Baza ramienia w której znajdują sie wszystkie jego ustawienia:
-Położenie wysokości ramienia itp... czyli całe ustawienia pod prawie każdy kątem
-ANTY SKATING - pokrętło służące do przeciwdziałania sile znoszącej ramie "do środka" płyty
-na samym końcu "odważnik" który wyważa ramie
6-PITCH - najczęściej w postaci suwaka, służy do zmiany tempa,prędkości utworu który odtwarzamy (w nowszych modelach bardziej zaawansowana)
7-"Hardshell" czyli po chłopskiemu łopatka , do niej mocowana jest igła
8-Lampka "Led" wiadomo do oświetlania
W skrócie opisane w prostym do zrozumienia prawie dla każdego sposobie,nie rozwijałem pewnych rzeczy ani ich nie opisywałem bo to już wyższa szkoła jazdy i nie zrozumiała dla sporej rzeszy odbiorców , no i musiał bym wtedy szczegółowo opisywać , a za bardzo mi się nie chce , po prostu przedstawiam wam standardowy.
Mixer
Wersja modelu 600 (Który posiadałem)
która została wydana po modelu 500(wizualnie identyczna jak 600),jako poprawiona wersja.
Mixer który do teraz sprzedaje się nieźle , sprawdzony przez lata który w boju nie zawiódł prawie nikogo,w dzisiejszych czasach , konstrukcja przestarzała (bebechy itp. rzeczy) na rynku dostępna już od jakiegoś czasu wersja 800 , całkowicie odnowiona i wiele rzeczy poprawione albo w ogóle nie ruszone , jedyny mankament tego sprzętu to cena , ale i tak jak pisałem wcześniej jest sprawdzony i dlatego dobrze sie sprzedaje , sporo mixerów jest na rynku ,mniej jak i bardziej zaawansowanych , no ale przystajemy przy standardzie.
1-Sekcja mikrofonowa , te najniżej położone odpowiadają za ustawienia odsłuchu w słuchawkach , czyli zgrywanie utworów
2-Sekcja efektów oraz sampli (sample które można do kilku sekund zgrywać podczas grania i potem bawić się niemi podczas grania)
Do dyspozycji kilka efektów , które można ustawiać automatycznie , lub ręcznie do prędkości odtwarzanej muzyki , kombinacji setki (jak nie więcej)
3-"Master" -Podgłaszanie i ściszanie
-ustawianie głośności na lewy i prawy kanał wychodzącej muzyki (Kolumny np.)
-oraz ustawianie odsłuchu "Booth" (w skrócie , drugie podłączenie do kolumn , które służy Dj'owi jako odsłuch , przy sprzęcie aby słyszał dokładnie co gra , bo jak wiadomo kolumny są zazwyczaj wysunięte i nie zawsze słychać co sie gra)
4-Liniowe Fadery odpowiedzialne za dany kanał (najprościej ,ściszanie i podgłaszanie)
5-Cross Fader - przejście między jednym albo drugim dźwiękiem , gdy np. dwa naraz są odtwarzane , ale to urządzenie jest bardziej przydatne dla Dj'i którzy skreczują "scratch"
(Dodam że w bardziej zaawansowanej wypowiedzi jest to potencjometr suwakowy)
6-Górne odpowiedzialne za wyświetlenie w jakiej prędkosci idzie dany kawałek "BPM"
BPM - (ang) beats per minute, uderzenia na minutę. Wartość wyrażona liczbą (dwu- lub trzycyfrowa) określającą prędkość danego utworu)
-Dolny wyświetlacz - odpowiedzialny za efekty (rozpisywać nie będę bo sądze że nie ma sensu mącić wam w głowach)
7-Sekcja odsłuch (słuchawki) zaznaczanie danego kanału w którym leci dzwięk lub zgrywanie dwóch dźwięków na raz
8-EQUALIZACJA KANAŁOWA – umożliwia kontrole brzmienia każdego źródła dzwięku, najczęściej występują tu dwa lub trzy kontrolery (dol, środek, góra), tańsze miksery, oraz przeznaczone wyłacznie do skreczu nie posiadają kontroli środka. Niektóre modele mikserów posiadają funkcje kill, a więc kompletne wyciszanie brzmienia danego pasma
To jak na razie tyle jeśli chodzi o standardowy sprzęt Dj'ski opisany w skrócie i jak najmniej zaawansowany , jedyne mogę dodać że to wszytko to tylko kropla w morzu co przedstawiłem , ale sadze że nie którym stopniu za spokoje nie wyjaśnione dotąd wiadomości.
Jeśli są jakieś pytania służę pomocą