Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2006, o 17:17 

grin_ajz napisał(a):
stardust kurcze fajnie sie czyta te twoje charakterystyki, widac, ze naprawde w tym siedzisz i znasz sie na tym :) dzieki temu taki laik jak ja moze sie czegos dowiedziec i troche uporzadkowac w swiecie tej muzyki :)

Ja dopiero się rozbrykałem :wink: w przygotwaniu:
-trance
-Czesław Niemen (bo ciągle zapominam o nim :-D )
-scena niemiecka
-scena angielska (tylkie dwie przedstawie , raczej najważniejsze , bo jak bym miał pisać o każdej to...hoho)
-podstawowy sprzęt muzyczny (głównie dj'ski , oraz techniki itp..)
-bolące sprawy , czyli vinyl vs. CD
-itd.. itd... :-D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2006, o 19:45 
Przyjaciel forum

heeh widze, ze ty tu z misja oswiecenia forumowiczow przyszedles :D hihi'
to ja czekam na kolejne odcinki, bede z uwaga je sledzic :) tylko szkoda ze nie dajesz probek muzyki z kazdego typu zeby czlowiek mogl sobie posluchac i ulozyc dzwiekowo co jest co (chociaz pewnie dla mnie to juz po trzecim rodzaju by mi sie wszystko zlalo w jedno) :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 października 2006, o 22:37 

stardust napisał(a):
-scena angielska

na nia czekam najbardziej ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 25 października 2006, o 11:51 

Trance :wink:

Dziedzina muzyczna chyba najbardziej każdemu znana , jest o tyle mocna że króluje na listach światowych długi czas , ale są to ogólnie komercyjne produkcje które omawialiśmy w wcześniejszych postach.
Wśród podgatunków wyróznia się między innymi progressive, goa trance, psychedelic trance, hard trance, uplifting oraz czasem euro trance będący określeniem najbardziej komercyjnej i nie zawsze ambitnej wersji.

Dodam że mniej wam zapewne znane "Psychedelic trance, psytrance" jest odmianą prawdziwego trance i jak najbardziej rytmem podziemia , charakteryzuje się dość szybkim tempem (od 125 do 150 BPM), ma najczęściej silną, niezmienną linię basu obfitującą w „kosmiczne” dźwięki lub orientalne melodie (goa).Bardzo ważnym elementem imprez są dekoracje oraz psychedeliki (grzyby halucynogenne, marihuana, haszysz, LSD) – substancje stanowiące nieodłączny element kultury psychedelic trance. Wszystkie te elementy mają na celu spotęgowanie doznań mistycznych, odbicie się od rzeczywistości, lepsze poznanie samego siebie, świata oraz Boga.

No i od strony komercyjnej , można dodać że główną siedzibe ma w Holandii gdzię chyba jest największy możliwy rozkwit tej muzyki , głównie komercyjnej na przedzie z Dj'ami Tiesto , Armin van Buuren ,Ferry Corsten kończąc na mniej zarobkowych wytwórniach muzycznych które sa bardziej znane w świecie "Progressive trance" ale i tak dajace sobie na rynku muzycznym z roku na rok naprawde rade , choćby za sprawą dwóch Dejotów "Markus Schulz" lub "Perry O'neil" którzy mocno promują Holenderską wytwórnie "Electronic Elements"

Nie zapominajmy jeszcze o producentach którzy mieli też przeogromny wkład w scene "Trance" na świecie (bo nie samym Tiesto człowiek żyje :wink: )
-PVD czyli "Paul van Dyk" skromny człowieczek który też mocno rozbujał świat zaczynają od rodzimych Niemiec , ma na koncie mase produkcji ale jak już się rozchodzi o remixy to jest tego naprawde długa ale to długa litania.Za miejsce powstania trance uważa się Niemcy , pionierskie nagrania powstały w 1991/92r. w wytwórniach Superstition i należących do Svena Vatha -Eye Q, Harthouse oraz kilku podobnych.

Można jeszcze bardzie zagłebić się w historie powstania muzyki trance zaczynając od ojca "Klaus Schulze" ale to już jest głębokie podejście do sprawy więc nie będe wam mącił w głowie :-) No i nie będe też przetaczał głębiej zaowocowaną scene mocno komercyjną "Hard trance,uplifting czy Euro trance" bo tu już głównie rozbiega się o Vixe (Ekwador Manieczki) oczywiście na scenie Polskiej i nie ma w niej nic ciekawego oprócz wcześniej wspomnianych gwizdków czy też rękawiczek.

I mała ciekawostka na koniec :
"Sharam Jey" to znany niemiecki DJ i producent , autor remixu kultowego Cafe Del Mar "Energy 52", który w 1997 podbił parkiety Europy, a w 2001 roku został wybrany jednym z najważniejszych utworów tanecznych ever w plebiscycie Mixmaga.Kto siedzi dłuższy czas w muzyce trance obojętnie nie przeszedł obok tego kawałka , kawałek który ciągle i zapewne na grube lata do przodu będzie przodował na listach największych Dejotów na świecie w przeróżnych remixach (jest ich chyba kilkadziesiąt) no i odziwo wywodzi się z nie tak mocnej sceny Angielskij trance , polecam każdemu kto ma możliwość dostępu do owego kawałka i najlepiej zapodać sobie kilka remixów :wink:
Oraz jak by ktoś miał wiekszą ochote na dobry kąsek muzyki trance omijając pogranicze komercyjne czy też under...bla bla bla polecam:
-Out There And Back
-The Politics of Dancing
-Zurdo
-Global
-Reflections
Starsze produkcje "Paul van Dyk'a" które są warte uwagi :-D

[ Dodano: 02 Lis 2006 10:47 ]
Jak obiecałem kiedyś :-D
wystawiam mój secik , który ma już troche czasu , ale jest ciągle sympatyczny i ciepło przyjmowany przez słuchaczy , nagrany dla pewnej kobiety "MIKO" :wink:
spokojne dzwieki "Deep progressive house" z nutka tribalu,vocal'u i kwasu :-)

Stardust - The Miko vol.1
Obrazek
czas:53 min.
waga:73 mb
birate: mp3/192 kbps/44 khz/

1-Baraka - song to the siren (Filterheadz mix)
2-Carter & Swain - shake
3-Muster and Lorenzo Navarro - my religion (Nick & Danny Chatelain remix)
4-Phil K. & Habersham - cloudbrake (orginal mix)
5-John Dahlback - nothing is for real (Mark Knight remix)
6-Dominic Plaza - lokotron
7-Highland - no way out (George Thomson & Acid Rockers remix)
8-Parham & Dominic Plaza - everyday elevation

TU KLIKAĆ

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 11:49 

No to jedziemy dalej :-D tym razem w skrócie przedstawie wam sprzęt z którego się gra , oraz na jakiej zasadzie sie to odbywa, pod opis wezmę sprzęt który jest najbardziej standardową opcją w światowych klubach , jest już pomału wygryzany przez nowsze technologie itp.. ale przez grube lata stanowił standard.
Jako gramofony:

Technics SL-1200 MK2 (Osobiście je posiadam)
Obrazek

Oraz mixer:
Pioneer DJM 600
Obrazek

Gramofony Technicsa jak by ktoś nie widział jest to chyba jeden z nielicznych sprzętów na świecie który produkowany jest od wielu lat i nic nie zostało w nim zmienione , i oczywiście trzyma się ceny :cool:
w/w model gramofonu produkowany jest od 1979 i sprzedaje się go aż do dziś , coś na podobizne WV garbusa.
Przez te lata wychodziły inne , poprawione gramofony aby sprostać wymogą nowoczesnej młodzieży oraz coraz bardziej rozwiniętej scenie Elektroniczno-technicznej , ale i tak najstarsza wersja sprzedaje się najlepiej.
Modele które wychodziły po modelu 1200 mk2
-SL-1200 MK3 (1989)
Obrazek
-SL-1200LTD (1995)
Obrazek
-SL-1200 MK3D (1997)
Obrazek
-SL-1200 MK4 (1997)
Obrazek
-SL-1200 MK5/MK5G (2002)
Obrazek
oraz wersja GOLD Limitowana , cholernie droga,czyli dla tych którzy potrzebowali coś wyróżniającego , jak to się mówi w dzisiejszych czasach "Lans" :wink:
Obrazek

Sporo wersji zostało wycofane z produkcji , choćby nie dawno model nowy MK5 , ale o wycofaniu z produkcji wersji najstarszej nawet nie ma mowy (i bardzo dobrze)

Obrazek

1-Talerz Aluminiowy
2-ON/OFF (w nowszych wersja zabudowana metalową płytką,aby nie było przypadkowych wyłączeń podczas grania)
3-Start/Stop
4-33/45 RPM
(RPM-ilosc obrotow na minute, np. plyty
winylowej, najczescie plyty sa nagrywane z predkoscia 45 rpm i 33 1/3 rpm. )
5-Baza ramienia w której znajdują sie wszystkie jego ustawienia:
-Położenie wysokości ramienia itp... czyli całe ustawienia pod prawie każdy kątem
-ANTY SKATING - pokrętło służące do przeciwdziałania sile znoszącej ramie "do środka" płyty
-na samym końcu "odważnik" który wyważa ramie
6-PITCH - najczęściej w postaci suwaka, służy do zmiany tempa,prędkości utworu który odtwarzamy (w nowszych modelach bardziej zaawansowana)
7-"Hardshell" czyli po chłopskiemu łopatka , do niej mocowana jest igła
8-Lampka "Led" wiadomo do oświetlania :-D

W skrócie opisane w prostym do zrozumienia prawie dla każdego sposobie,nie rozwijałem pewnych rzeczy ani ich nie opisywałem bo to już wyższa szkoła jazdy i nie zrozumiała dla sporej rzeszy odbiorców , no i musiał bym wtedy szczegółowo opisywać , a za bardzo mi się nie chce , po prostu przedstawiam wam standardowy.

Mixer

Wersja modelu 600 (Który posiadałem)
która została wydana po modelu 500(wizualnie identyczna jak 600),jako poprawiona wersja.
Mixer który do teraz sprzedaje się nieźle , sprawdzony przez lata który w boju nie zawiódł prawie nikogo,w dzisiejszych czasach , konstrukcja przestarzała (bebechy itp. rzeczy) na rynku dostępna już od jakiegoś czasu wersja 800 , całkowicie odnowiona i wiele rzeczy poprawione albo w ogóle nie ruszone , jedyny mankament tego sprzętu to cena , ale i tak jak pisałem wcześniej jest sprawdzony i dlatego dobrze sie sprzedaje , sporo mixerów jest na rynku ,mniej jak i bardziej zaawansowanych , no ale przystajemy przy standardzie.

Obrazek

1-Sekcja mikrofonowa , te najniżej położone odpowiadają za ustawienia odsłuchu w słuchawkach , czyli zgrywanie utworów
2-Sekcja efektów oraz sampli (sample które można do kilku sekund zgrywać podczas grania i potem bawić się niemi podczas grania)
Do dyspozycji kilka efektów , które można ustawiać automatycznie , lub ręcznie do prędkości odtwarzanej muzyki , kombinacji setki (jak nie więcej)
3-"Master" -Podgłaszanie i ściszanie
-ustawianie głośności na lewy i prawy kanał wychodzącej muzyki (Kolumny np.)
-oraz ustawianie odsłuchu "Booth" (w skrócie , drugie podłączenie do kolumn , które służy Dj'owi jako odsłuch , przy sprzęcie aby słyszał dokładnie co gra , bo jak wiadomo kolumny są zazwyczaj wysunięte i nie zawsze słychać co sie gra)
4-Liniowe Fadery odpowiedzialne za dany kanał (najprościej ,ściszanie i podgłaszanie)
5-Cross Fader - przejście między jednym albo drugim dźwiękiem , gdy np. dwa naraz są odtwarzane , ale to urządzenie jest bardziej przydatne dla Dj'i którzy skreczują "scratch"
(Dodam że w bardziej zaawansowanej wypowiedzi jest to potencjometr suwakowy)
6-Górne odpowiedzialne za wyświetlenie w jakiej prędkosci idzie dany kawałek "BPM"
BPM - (ang) beats per minute, uderzenia na minutę. Wartość wyrażona liczbą (dwu- lub trzycyfrowa) określającą prędkość danego utworu)
-Dolny wyświetlacz - odpowiedzialny za efekty (rozpisywać nie będę bo sądze że nie ma sensu mącić wam w głowach)
7-Sekcja odsłuch (słuchawki) zaznaczanie danego kanału w którym leci dzwięk lub zgrywanie dwóch dźwięków na raz
8-EQUALIZACJA KANAŁOWA – umożliwia kontrole brzmienia każdego źródła dzwięku, najczęściej występują tu dwa lub trzy kontrolery (dol, środek, góra), tańsze miksery, oraz przeznaczone wyłacznie do skreczu nie posiadają kontroli środka. Niektóre modele mikserów posiadają funkcje kill, a więc kompletne wyciszanie brzmienia danego pasma

To jak na razie tyle jeśli chodzi o standardowy sprzęt Dj'ski opisany w skrócie i jak najmniej zaawansowany , jedyne mogę dodać że to wszytko to tylko kropla w morzu co przedstawiłem , ale sadze że nie którym stopniu za spokoje nie wyjaśnione dotąd wiadomości.
Jeśli są jakieś pytania służę pomocą :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 12:02 

Czytając Twój wątek przypomniał mi się softwarowy syntezator ReBirth RB-338.
Wikipedia
Pamiętam jak na nim robiłem moje pierwsze "techniawki". Aż się łza w oku kręci.

Teraz producent wypuścił o wiele lepszy produkt: Reason 3.0
Reason 3.0

P.S
Kiedy następna impreza techniczna??

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 12:30 

Trytonit napisał(a):
Czytając Twój wątek przypomniał mi się softwarowy syntezator ReBirth RB-338.
Wikipedia
Pamiętam jak na nim robiłem moje pierwsze "techniawki". Aż się łza w oku kręci.

Teraz producent wypuścił o wiele lepszy produkt: Reason 3.0
Reason 3.0

P.S

UUU "Reason" ała ... sporo nocy znim walczyłem :-D no i on wygrał ...

A co do następnej imprezy , to narazie wszystko w procesie tworzenia , bo miała być 24 Lutego ale miejscówka "Staromiejska" jest już spalona,więc potrzebna jest nowa alternatywa (sporo miejsca i bar)
No i moge jedynie dodać że jak zrobi się cieplej to szykują się ciekawe atrakcje,ale onich wole narazie nie pisać , bo może być "Plagiat" :lol:
Takze jeśli coś będzie działo się w Kwidzynkowie to wszystko będe wklejał tu jak i na inne fora Kwidzynskie

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 12:37 

Trytonit napisał(a):

no Trytonit... omineły Cie dwie imprezy w Staromiejskiej :)

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 12:43 

dzajant napisał(a):
no Trytonit... omineły Cie dwie imprezy w Staromiejskiej

Wiem, strasznie żałuje. Kiedyś jeździliśmy całą paczką do Gdańska do Kaponiery, albo Sfinks'a na techniawki.

To moje klimaty, taki twardy mocny bit - old school. Teraz "techno" szczególnie to promowane na VIVIE to nie techno, jakieś dance. Jak jest jakiś fajny bit to po paru sekundach zaczyna jakaś babka wyć głosem jak ze smerfnych hitów - straszne. Czasy się zmieniają a mi brakuje właśnie takich starszych "prawdziwych" klimatów techno.

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 12:47 

no to imprezy "Lost Sound" napewno by Ci sie spodobały... szkoda ze Staromiejska jako miejscówka jest już spalona bo naprawde był tam fajny klimacik tej imprezy...

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 14:06 

Na imprezę techno lepszy by był klimat industrialny niż staromiejski ... nie znam się na tym ale tak jakoś mi się wydaje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 14:35 

Mam miłe wspomnienia ze Staromiejskiej. Na przerwach chodziliśmy się tam uchlać, to znaczy powtórzyć materiał na następną lekcje :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2007, o 17:02 

Trytonit napisał(a):
Mam miłe wspomnienia ze Staromiejskiej. Na przerwach chodziliśmy się tam uchlać, to znaczy powtórzyć materiał na następną lekcje :grinka:

oj my tez, sie tam uczylismy :D najczesciej na automatyce albo matematyce :D

Tytuł:
PostNapisane: 5 lutego 2007, o 09:48 

WINYL vs. CD

Od dłuższego czasu w świecie muzyki technicznej/elektronicznej oraz dziedzinach pokrewnych które wykorzystują płyty gramofonowe (winyl) np. reggae , nu jazz itd... zostają przytłoczone przez nośnik który nie wymagają sporego wysiłku w transporcie (CD) co dla gwiazd większego formatu , jest sprawą naprawdę ważna (niestety :/).
Technologia świata muzycznego który opiera się na głównie na dźwiękach elektronicznych , z dnia na dzień zostaje przytłoczona przez narzędzie które jak narazie próbują (i dość dobrze im to idzie) dogonić dźwięk jak i symulacje czarnych plastikowych płyt , wypuszczając to coraz nowe maszynki w które wystarczy włożyć płyte CD i możemy doświadczyć symulacji 'Gramofon+Vinyl'
O to kilka zabawek które ukazały się od kilku lat :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz tak zwane "Hybrydy" połączenie gramofonu z odtwarzaczem CD
Obrazek
Obrazek

Oraz żeby było tego mało,powstają maszyny które potrafią obsłużyć DVD , a każdy wie ile można zmieścić na jednym nośniku utworów :???:
Obrazek

Dla typowej gwiazdy np. 'Dj Tiesto' to kwestia zabrania jednego nie wielkiego klasera :-|
Jednak spora rzesza ciągle trzyma się ostatkami sił przy starym sprawdzonym nośniku , a nieliczni łączą je z nowoczesną elektroniką , takim urządzeniem jest choćby "Final Scratch"
Nałóż empetrzy na winyl’ jest płyta z kodem czasowym i małe pudełko, które odczytuje sygnał płynący z igły i w porozumieniu z programem komputerowym w czasie rzeczywistym owy sygnał przetłumaczony zostaje na dokładną pozycję granego utworu. Dzięki ogromnej precyzji i małym opóźnieniom, pozwala to na niemal identyczne odczucie, jak to towarzyszące graniu z tradycyjnych płyt analogowych, mimo że sygnał de facto płynie z komputera. Jest to niezmiernie wygodne, zwłaszcza mając na uwadze fakt, iż zmianie kawałka towarzyszy zaledwie kilka kliknięć myszą.
Obrazek

W/w kombinacja robi w ostatnim czasie naprawdę sporą popularność , może dlatego że naprawdę spora rzesza dj'i idzie za czasem a nie chce się pozbyć nośnika który ma w sobie duszę w przeciwieństwie do małych świecidełek.

Następną sprawą jest już totalna elektronika , czyli:
-odtwarzacze MP3 (IPOD) itp. narzędzie do przemieszczania danych muzycznych
-laptopy

W nowych odtwarzaczach można podpiąć "Pend Drive" lub IPOD'a i grać z nich muzyke na żywo.

Obrazek
Obrazek

No i drugim nośnikiem który robi z dnia na dzień zyskuj
e armie grajków to
LAPTOP+program "Abelton"
Wystarczy go podłączyć pod mixer i finito :cry:

Więc teraz pada pytanie , nie jak , nie gdzie , tylko kiedy Vinyl stanie się narzędziem archiwalnym , i ci którzy będą z niego grać zostaną okrzyknięci 'Dinozaurami sceny'
Niektórzy nawet do dziś bronią się choćby jakością dźwięku jaki wydaje z siebie plastikowy nośnik , bo swego czasu było wiadomo że nie istniał na świecie żaden nośnik który potrafił przebić dźwięk wydobywający się z "PCV"
No ale to było kilka lat temu :-( bo teraz technologia poszła tak wysoko , że przeskakuje ten trudny kiedyś do przeskoczenia próg.Powstało też sporo wywiadów z światową czołówką
odnośnie tego nurtującego tematu , zapodam jeden z nich przeprowadzony z największą postacią House/Progressive na światowej scenie " John Digweed"

„ To już nie kwestia ‘czy’ , a raczej ‘kiedy” powiedział zmartwiony Jon Digweed

„Szybkimi krokami nadciąga zmierzch winyla . W przyszłość tego nośnika stracił wiarę największy jego orędownik Jon Digweed. Zamknięty został Tune Inn który trzy lata temu dostał nagrodę w kategorii Największy niezależny sklep płytowy. Trudna sytuacja na rynku płyt winylowych spowodowana jest przez piractwo.”

Sam nie wiem co o tym myśleć?! Przyznam że chciałem kupic sobie własne gramofony, ponieważ grałem tylko na klubowych…Nie wiem czy mi się to opłaca jeżeli w ciągu może 2 lat winyl przestanie istnieć!!! Wtedy po co igły systemy gramofony, znikną problemy typu źle wywarzone ramie itp. Wszyscy będą musieli grac tylko z CD… Wykruszy się cała gromada dj trzymających pewien poziom a zostaną tylko partacze grający z CD, oczywiście będą tez tacy którzy będą grali z CD dobrze ale to znikomy procent…!!!

Co stanie się z firmami które produkują gramofony, będą zwolnienia pracowników, sprzęt będzie zalegał w magazynach…Ludzie będą bić się na siekiery o ostatnie winyle disco polo bo tylko to zostanie w sklepach… ech sory rozpędziłem się 

Czy zostanie wymyślona alternatywa dla tego nośnika???

Czemu go nie będzie?? Względy ekologiczne!!! Chlorek winyla otrzymuje się z ropy naftowej co szkodzi środowisku ( pewnie to 0.1000000 procent tego co robią fabryki i samochody ale cóż)

Takich wywiadów jest setki jak nie tysiące.
I po części to do czego zmierzam - skoro multum takich ludzi idzie do klubu, zapotrzebowanie jest na taka muzyke, pewnego rodzaju przyciągniecie klienta, lub tez młody dj chcąc pokazać właścicielowi ze na jego imprach wszyscy tańczą taka muzyke gra/ właściciel sie na to często zgadza - pełny parkiet=zmęczeni ludzie=większa sprzedaż piwa/. Dlaczego grają z CD? oczywiście skill, kasa - za dużo by ich kosztowało gdyby mieli kupować każdy wałek który jest teraz na top liście przebojów, już o winylach nie wspomnę. Poza tym tak naprawdę to nie jest pasja - to pozerstwo, myśl ze zaimponuje sie innym.

Winyl umrze jak damy kulturze masowej tak szybko sie rozprzestrzeniać.
Nie pomagają nam stacje radiowe, teledyski. tak naprawdę potrzebujemy odbiorców. A odbiorcami naszymi na pewno nie sa ludzie przedstawieni akapit wyżej. My mamy odbiorców =>kupujemy płyty=>inni kupują płyty=>producent je produkuje. Dlatego największe szanse na zgon niestety mogą mieć gatunki najmniej popularne.

Pozdrawiam , wieczny fanatyk plastikowego dźwięku :) (choć przyznam się że mam jeden CD w swoim zapleczu ) :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2007, o 21:12 

Kolejny DIY hardcore punk gig w 3M!
Tym razem 27.02.2007 (wtorek) w Gdańsku zagrają:

THE HOLY MOUNTAIN (USA) - hardcore
www.myspace.com/theholymountain
EDELWEISS PIRATEN (Olsztyn) - scandi crust punk z mieszanymi wokalami
DOBRY DZIEŃ (3M) - punk rock
www.dobrydzien.band.pl www.myspace.com/dobrydzien

Miejsce: "Negatyw", Gdańsk, ul. Do Studzienki 34a
Start: 19.00
Wstęp: 10 zł
Info: www.diy3m.prv.pl (strona w trakcie re/konstrukcji)

Po koncercie impreza z cyklu Progressive Rage - www.progressive-rage.com

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1