Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 14 października 2012, o 20:05 
Przyjaciel forum

Dzisiaj niedziela i o dziwo do 13-tej pracowali, raczej nie wszyscy bo naliczyłem 3 pracujących i paru spacerowiczów w białych kaskach. W dawnych czasach kiedy nie było bezrobocia taki system pracy nazywano trójkowym, "jeden robi jak się patrzy a trzech się patrzy jak się robi" - taka mała dygresja której nie potrafiłem sobie odmówić. Nie wiem czy ustalono termin oddania mostu po pewnym już poślizgu, chciałoby się już na wiosnę tamtędy pojechać. Czy ktoś ma jakieś informacje jaki termin zakończenia jest realny? Poniżej parę fotek z niedzieli roboczej na których widać ząbkujący filar zachodniego pylonu, w jednej klatce pracowało trzech fachowców, nie znam się na ich robocie ale zaangażowania specjalnego nie było widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 14 października 2012, o 20:39 

Niedzielna praca w g...o się obraca. ;)

Ostatnio edytowano 14 października 2012, o 20:42 przez joseph, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 14 października 2012, o 20:41 
Popraw link.

PostNapisane: 14 października 2012, o 20:56 

http://gdansk.rdos.gov.pl/index.php?opt ... &Itemid=68

PostNapisane: 14 października 2012, o 21:48 
Przyjaciel forum

joseph napisał(a):
Niedzielna praca w g...o się obraca. ;)

Hm... kolega Joseph nie wierzy w sens pracy w niedzielę, niestety niektórzy muszą w ten dzień pracować a faceci w czerni to tylko w niedzielę i niektóre święta i jakoś nikt nie podważa sensu tej pracy chociaż któreś przykazanie tego zabrania. Akurat wszystkie ważne budowy były wznoszone w piątek i świątek, nie tylko u nas na zachodzie również. Takie są umowy i gdy terminy pilą to zegar i kalendarz nie obowiązuje. U nas jest jakoś inaczej, na tym forum i w tym wątku kiedy podważałem terminowość wykonania tej inwestycji zostałem niemal przez wszystkich aktywnych forumowiczów obfukany jak to się nie znam i jakie kary grożą wykonawcy za nie dotrzymanie terminu. Prawda jest taka, że wykonawca znajdzie drogę aby uzyskać prolongatę terminu, bo wypłacenie umownych kar = bankructwo, lub po wypierniczeniu z budowy wytoczy sprawę skarbowi i ją wygra bo znajdą się argumenty i urzędnicy które te argumenty przy właściwej motywacji przyjmą. Ale tak to u nas już jest.

PostNapisane: 15 października 2012, o 09:07 

anduel napisał(a):
...niestety niektórzy muszą w ten dzień pracować a faceci w czerni to tylko w niedzielę i niektóre święta i jakoś nikt nie podważa sensu tej pracy chociaż któreś przykazanie tego zabrania.

Anduel trochę trywializujesz trzecie przykazanie. "Pamiętaj, abyś dzień święty święcił" to nie tylko "nie idź do roboty". Nie da się zgdnie z wiarą katolicką święcić dnia świętego bez Celebranta. Dlatego nikt rozumny nie podważa sensu prowadzenia celebry przez Ceebranta w niedzielę, bo mało, ze żadne z przykazań tego nie zabrania, to jeszcze trzecie z nich wręcz to nakazuje. Wierzącym oczywiście. Ateiści lub innowiercy mogą się tym nie przejmować. Natomiast wolna niedziela myślę, że potrzebna i zdrowa jest dla wszystkich.

Ale żeby było choć trochę na temat to "moim" terminem oddania do użytku mostu jest MAJ.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 października 2012, o 09:22 
Michał napisał(a):
Ateiści lub innowiercy mogą się tym nie przejmować. Natomiast wolna niedziela myślę, że potrzebna i zdrowa jest dla wszystkich.

Ale żeby było choć trochę na temat to "moim" terminem oddania do użytku mostu jest MAJ.
A ja obstawiam CZERWIEC. Otwarcie mostu będzie głównym punktem programu przyszłorocznych DNI KWIDZYNA.

PostNapisane: 15 października 2012, o 10:09 

Juz kiedys proponowalem konkurs, kto blizej wstrzeli sie z data oddania mostu do uzytku. Ja obstawiam 23.06.2013. Ktos jeszcze chce sie zabawic? Zobaczymy, kto bedzie najblizej.

PostNapisane: 15 października 2012, o 10:27 
Przyjaciel forum

2013-05-01 :!:

PostNapisane: 15 października 2012, o 10:39 

anduel napisał(a):
U nas jest jakoś inaczej, na tym forum i w tym wątku kiedy podważałem terminowość wykonania tej inwestycji zostałem niemal przez wszystkich aktywnych forumowiczów obfukany jak to się nie znam i jakie kary grożą wykonawcy za nie dotrzymanie terminu.

Spokojna twoja rozczochrana!! :evil:
Już nie raz pisaliśmy na tym forum że: "Czekaliśmy na most 20 lat poczekamy i pół roku dłużej "
W czym problem??
A ty dalej swoje : Terminu nie dotrzymają , brak terminu, nie w terminie itd, itd... :563:
Jak Ci się tak spieszy to masz jeszcze prom, albo wpław, podobno woda w Wiśle bardzo niska.

MOST JUŻ PRAWIE JEST! I NIC JUŻ TEGO NIE ZMIENI !!

A czy on będzie miesiąc, dwa miesiące , kilka miesięcy...później oddany do użytku, jak planowano, świat się od tego nie zawali.
Cóż to takiego??

W przyszłym roku w Bory Tucholskie na grzyby pojadę już nowym mostem. I to jest najważniejsze! :) :grin:

anduel napisał(a):
Prawda jest taka, że wykonawca znajdzie drogę aby uzyskać prolongatę terminu, bo wypłacenie umownych kar = bankructwo, lub po wypierniczeniu z budowy wytoczy sprawę skarbowi i ją wygra bo znajdą się argumenty i urzędnicy które te argumenty przy właściwej motywacji przyjmą. Ale tak to u nas już jest.

A co to mnie (zwykłego obywatela) obchodzi ??
Czy wykonawca znajdzie drogę aby uzyskać prolongatę, czy nie,
czy zapłaci karę, czy nie , czy go ukrają, czy nie, czy urzędnicy argumenty przyjmą, czy nie itd.......
Jak bym się tak miał tym wszystkim przejmować to ......

Ważne że most stoi i za chwilę będziemy po nim jeździć.

A ta reszta, to jest problem wykonawcy, a nie mój.
Przecież to wszystko wkalkulowuje się w ich (firm) biznes.
Dla nich to nie pierwszyzna. :P
Mają swoich radców prawnych którzy się tymi sprawami zajmują.
Podobno są nawet ubezpieczeni o takich i podobnych sytuacji.

Zastanawia mnie to, dlaczego, Ty tak przeżywasz te wszystkie niby problemy wykonawcy. Bardziej niż sam wykonawca. :606:

PostNapisane: 15 października 2012, o 12:32 

To ja stawiam 31.03.2013
jako termin przejezdności wg nowej ustawy (dopuszczenie do ruchu), oraz 30.06.2013. - termin zakończenia wszystkich prac przy inwestycji.

PostNapisane: 15 października 2012, o 12:40 
Cytuj:
Ale żeby było choć trochę na temat to "moim" terminem oddania do użytku mostu jest MAJ
Cytuj:
A ja obstawiam CZERWIEC.
Cytuj:
Ja obstawiam 23.06.2013
Cytuj:
2013-05-01

Cytuj:
To ja stawiam 31.03.2013.
Moja propozycja: kto wygra ten stawia. :D

PostNapisane: 15 października 2012, o 12:42 

To ja też tak jak :P Piotr_J, stawiam na 30 czerwca tylko 2013 roku :)
A wszystko dla tego, że będzie ładna pogoda i Panowie politycy będą mogli bardzo ładnie zaprezentować dzieło, które powstało dzieki ich wysiłkowi.

PostNapisane: 15 października 2012, o 13:08 

Łoj, zmyłka. Oczywiście 2013. :D

PostNapisane: 15 października 2012, o 13:09 
Piotr_J napisał(a):
Łoj, zmyłka. Oczywiście 2013. :D
Dobra dobra... Przegrałeś jako pierwszy :D

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1