Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielka Dziura
PostNapisane: 1 maja 2013, o 09:26 
Ciekawy wątek nam się rozwinął... Mam propozycję - czy osoby najaktywniejsze w tym temacie zechciałyby się spotkać ze mną wirtualnie na skype w celu nagrania materiału do podcastu? Będziemy rozmawiać właśnie o życiu kulturalnym w naszym mieście.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 09:40 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Jak będziemy się porównywać do tych co mają gorzej, to daleko nie zajdziemy.

Moim zdaniem to komunał, często stosowany przez komunistów. Wyrabiamy 100% normy towarzysze, wyrabiajmy 150% albo 200% trzeba się rozwijać.
No i co? 1000 szkół na 1000 lecie no i co? teraz je trzeba zamykać.
Nie radzimy sobie z przewidywaniem przyszłości ekonomicznej, to jest wielki problem.
Ja zawsze porównuję się do tych co mają gorzej, analizuję przyczyny tego stanu i staram się ich błędów nie popełniać. To jest bardzo kształcące.
Obecna moda na sukces ma bardzo słabe podstawy, a jak coś podstawy ma słabe to szybko runie.
Didi oglądaj sobie BBC ale nie wierz we wszystko co tam pokazują, bo się zestarzejesz i skwaśniejesz. A życie jest takie piękne, więc dbajmy o nie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Odp: Wielka Dziura
PostNapisane: 1 maja 2013, o 09:40 

Chętnie. Nawet pomogę przy technikaliach :) tylko ja to moge po 22:00 nagrywać

PostNapisane: 1 maja 2013, o 10:55 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Didi napisał(a):
Jak będziemy się porównywać do tych co mają gorzej, to daleko nie zajdziemy.

Moim zdaniem to komunał, często stosowany przez komunistów. Wyrabiamy 100% normy towarzysze, wyrabiajmy 150% albo 200% trzeba się rozwijać.
No i co? 1000 szkół na 1000 lecie no i co? teraz je trzeba zamykać.
Nie radzimy sobie z przewidywaniem przyszłości ekonomicznej, to jest wielki problem.
Ja zawsze porównuję się do tych co mają gorzej, analizuję przyczyny tego stanu i staram się ich błędów nie popełniać. To jest bardzo kształcące.
Obecna moda na sukces ma bardzo słabe podstawy, a jak coś podstawy ma słabe to szybko runie.
Didi oglądaj sobie BBC ale nie wierz we wszystko co tam pokazują, bo się zestarzejesz i skwaśniejesz. A życie jest takie piękne, więc dbajmy o nie.

Darek, Darek....
Gdyby nie te 1000 szkół na tysiąclecie to większość z nas tu piszących chodziła by po polu za krową albo gęsi by pasała. Była taka potrzeba chwili, zacofanie Polski nie rozpoczęło się w 1945 roku, ono ma swoją genezę od wieków. Nawet w oświeconym zaborze pruskim Polacy mieli pod górkę, znam historie prawdziwe od dziadków którzy pochodzili z Borów Tucholskich. Znano tam buty ale do kościoła chodziło się na boso a buty zakładało się dopiero przed wejściem do świątyni. Dla odmiany kiedy to babcia pojechała podczas I Wojny Światowej do Zagłębia Ruhry do pracy to w jej mniemaniu opływała w luksusy. Chodziła po pracy na kawę i ciastka, do kina i jeździła tramwajem. W Polsce niepodległej mój ojciec w 1939r. wakacje spędzał w Grudziądzu u wujka, który był podoficerem i mieszkał na terenie koszar. Dobrze pamięta (miał wtedy 10 lat) jak wojsko na placu ćwiczeń taktycznych biegało na boso a buty karnie sobie odpoczywały w cieniu drzew. Te 1000 szkół i 150% procent normy to nie największe nieszczęście jakie ten kraj spotkały. Przyszłość ekonomiczna była do przewidzenia, czytałem 20 lat temu w "Przeglądzie Technicznym" jaką przyszłość nam wróżył pewien ekonomista z dorobkiem naukowym, wyłuszczył na czym polega imperializm ekonomiczny Miltona Friedmana, komu służy a komu nie. W podobnym tonie było sporo artykułów w "Polityce", ale kto to czyta? Rezultat jest już widoczny, nie ma na nic. Państwo i społeczeństwo dusi się w pętli kredytów. Jeszcze tylko władze celebrują co ważniejsze święta w otoczeniu tych co muszą (policji, urzędników, nauczycieli z gromadką dziatwy szkolnej, harcerzy i wojska). Moje namowy na spędzanie wolnego czasu w przyjaznym otoczeniu i integrowaniu się jakoś nie docierają do świadomości wydawałoby się aktywnych Kwidzynian. Z punktu widzenia wszelkiej władzy, władzy nieudolnej, zdezintegrowane społeczeństwo jest cenną pożywką na której się można wyżywić jak mawiał pewien klasyk.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 11:28 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
Gdyby nie te 1000 szkół na tysiąclecie to większość z nas tu piszących chodziła by po polu za krową albo gęsi by pasała.

Przyszłość ekonomiczna była do przewidzenia, czytałem 20 lat temu w "Przeglądzie Technicznym" jaką przyszłość nam wróżył pewien ekonomista z dorobkiem naukowym, wyłuszczył na czym polega imperializm ekonomiczny Miltona Friedmana, komu służy a komu nie. W podobnym tonie było sporo artykułów w "Polityce", ale kto to czyta? Rezultat jest już widoczny, nie ma na nic..

Tak to prawda, większość dzisiejszych posłów bardziej zasłużyła by się pasąc gęsi. :grin:

Rezultat był do przewidzenia najgorsze jest to, że zaczynamy jako społeczeństwo skręcać w stronę niebezpieczną. Naród jest rozbity, słaby i podzielony tylko patrzeć jak zacznie faszyzować.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 18:12 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
anduel napisał(a):
Gdyby nie te 1000 szkół na tysiąclecie to większość z nas tu piszących chodziła by po polu za krową albo gęsi by pasała.

Przyszłość ekonomiczna była do przewidzenia, czytałem 20 lat temu w "Przeglądzie Technicznym" jaką przyszłość nam wróżył pewien ekonomista z dorobkiem naukowym, wyłuszczył na czym polega imperializm ekonomiczny Miltona Friedmana, komu służy a komu nie. W podobnym tonie było sporo artykułów w "Polityce", ale kto to czyta? Rezultat jest już widoczny, nie ma na nic..

Tak to prawda, większość dzisiejszych posłów bardziej zasłużyła by się pasąc gęsi. :grin:

Rezultat był do przewidzenia najgorsze jest to, że zaczynamy jako społeczeństwo skręcać w stronę niebezpieczną. Naród jest rozbity, słaby i podzielony tylko patrzeć jak zacznie faszyzować.

Wypada się z Tobą zgodzić, prawie każdy artykuł o trudnych sprawach na głównych portalach komentowany jest przez internautów coraz dosadniej, ostrze krytyki celuje w braci starszych w wierze. Do tej pory rolę Żydów pełnili komuchy, to im dedykowano parkowe drzewa jako miejsce docelowe wędrówki po łez padole. Tylko czekać aż znajdzie się jakiś Führerek, myślę że nie będzie to Kaczyński, to będzie zupełnie ktoś inny.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:00 
Cytuj:
Nie rozumiem skąd takie przekonanie? Aż tak uległeś w tamtych latach propagandzie komunistycznej a może żyło Ci się wtedy lepiej bo byłeś jednym z nich? Moim zdaniem mogło być jeszcze lepiej, wszak mielibyśmy 21 lat po wojnie bez rządów komuny i można by było zwyczajnie kupić w sklepie płytę Beatlesów :razz:
Jedno jest pewne, że wtedy paradoksalnie była większa solidarność między ludźmi, między sąsiadami, kolegami z pracy, ze szkoły...

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:45 
Przyjaciel forum

Zapewnia Cię że oryginalne płyty The Beatles były dostępne w obiegu oficjalnym w Empiku. Oczywiście za Gomułki było tego mało i rozchodziło się po znajomości, ale później za Gierka dało się "wystać" reedycje ze słynnej wytwórni płytowej z ZSRR. Dla niecierpliwych oryginały, za specjalną opłatą skolko ugodno na hali targowej w Gdyni, jak w prawdziwym kapitaliźmie, była to tylko kwestia znajomości albo ceny. W tamtych czasach z przyczyn biologicznych nie mogłem być jednym z nich, moja dorosłość to 1975 rok. Pięć lat brałem czynny udział w modernizacji kraju i nie mam czego się wstydzić.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 00:03 

Takie przekonanie wynika stąd, że w dwudziestoleciu międzywojennym chłopi stanowili ponad połowę ludności kraju (czyt. większość). Zbyszek, to teraz propaganda wmawia ludziom, że gdyby nie komuna to kraj opływałby w luksusy. Analfabetyzm był plagą, na wsi siedziano przy świeczkach, a chłopi przed panami czapki zdejmowali. Można gdybać, czy sami nie doszlibyśmy do wyciągania społeczeństwa z nędzy, gdyby nie wojna i komunizm, ale prawda jest taka, że sanacji nie spieszyło się do polepszenia bytu prostego chłopa.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 10:15 
Przyjaciel forum

anduel napisał(a):
moja dorosłość to 1975 rok. Pięć lat brałem czynny udział w modernizacji kraju i nie mam czego się wstydzić.

Moja dorosłość to 1971, również brałem udział nie dosyć, że się nie wstydzę to jeszcze tym chwalę. :)

PS. pokolenie moich dzieci już nie ma się czum chwalić.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 12:20 
anduel napisał(a):
Zapewnia Cię że oryginalne płyty The Beatles były dostępne w obiegu oficjalnym w Empiku. Oczywiście za Gomułki było tego mało i rozchodziło się po znajomości, ale później za Gierka dało się "wystać" reedycje ze słynnej wytwórni płytowej z ZSRR. Dla niecierpliwych oryginały, za specjalną opłatą skolko ugodno na hali targowej w Gdyni, jak w prawdziwym kapitaliźmie, była to tylko kwestia znajomości albo ceny. W tamtych czasach z przyczyn biologicznych nie mogłem być jednym z nich, moja dorosłość to 1975 rok. Pięć lat brałem czynny udział w modernizacji kraju i nie mam czego się wstydzić.
Oczywiście napisałem z przekorą i przymrużeniem oka bo sam urodziłem w roku tysiąclecia więc nie wiele wiem z tego okresu. Jednak Empik powstał na początku lat 90-tych XX w. a istniejących KMPiK-ach w latach 60-tych nie wielu słyszało w Kwidzynie a dzisiaj mamy jako jedno z nielicznych miast tej wielkości Empik :razz:

PostNapisane: 3 maja 2013, o 00:27 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Można gdybać, czy sami nie doszlibyśmy do wyciągania społeczeństwa z nędzy, gdyby nie wojna i komunizm, ale prawda jest taka, że sanacji nie spieszyło się do polepszenia bytu prostego chłopa.

Zerknij nieco na chłopów francuskich. Może by nasi wyglądali podobnie...? :)

PostNapisane: 3 maja 2013, o 07:39 

A co z nimi jest nie tak?

PostNapisane: 3 maja 2013, o 09:39 
Przyjaciel forum

Z chłopstwem to jest trochę inaczej. W takiej Francji rolnictwo indywidualne jest silne bo tak naprawdę jest nieindywidualne. Istnieje tam silna spółdzielczość, u nas chłop na słowo spółdzielnia rolnicza dostaje drgawek i co najwyżej jest producentem rolnym, swoje płody sprzedaje pośrednikom którzy zarabiają więcej niż producent. Kolejne rządy próbują producentów rolnych skłonić do zakładania spółdzielni, dla niepoznaki nazywając je grupami producenckimi, ale to na nic, chłop wie lepiej. Dzisiaj na wsi jest o wiele gorzej niż było to przed zmianami ustrojowymi. Są latyfundyści 100 - 1000 hektarów i biedacy, którzy maja jakieś małe zagony i jak u Konopnickiej, najpierw pracują u "pana" a później pan łaskawie im obrobi te spłachetki ziemi. Nie ma możliwości współczesnych maszyn rolniczych kupić i wyjść na tym gdy obszar jest poniżej 100 hektarów. Pomimo nowoczesności na wsi, społecznie cofnęliśmy się do czasów feudalnych, pomijam kwestię sierot po PGR -ach, których położenie jest nie do pozazdroszczenia. Jedyną szansą dla polskiej wsi byłoby przetwarzanie choćby w małym stopniu płodów rolnych na miejscu i dystrybucja ich do sprzedawców detalicznych. Najprostszym przykładem jest mycie i paczkowanie ziemniaków i w takiej postaci dostarczanie ich do sieci sprzedaży. U nas latyfundysta sieje na przemian rzepak i pszenicę, parę oprysków, wjazd kombajnem i nawet na 1000 hektarach zatrudnienie jest dla 3 osób. Dla odmiany w takiej Francji jest niepoliczalna ilość odmian sera i wina, wytwarzana w dużej części przez uspółdzielczone gospodarstwa rolne.

PostNapisane: 3 maja 2013, o 10:35 

@anduel - porównaj teraz wytwórnię sera we Francji na wsi (tak, są takie) wytwórnię soków/wina itp... Gdy zwiedzałem takie fabryki właśnie we Francji na pytanie czemu tu tak brudno (w wytwórni soku/wina) usłyszałem, że to nadaje aromatu i charakteru, w "serowni" na pytanie dlaczego tu tyle pajęczyn i kurzu, dostałem odpowiedź - bo to nadaje charakterystycznego smaku. Polski sanepid zamknąłby te zakłady w tak zwane pi...u! Inna sprawa jest też, że taki ser wytworzony przez producenta, wcale nie kosztuje w sklepie mniej, a raczej więcej. Przekładając to na warunki polskie - zapłaciłbyś za kilogram takiego sera 100zł?

Polska jest krajem na tyle specyficznym, że 95% ludzi kupuje żywność w biedronce, bo kieruje się kryterium ceny, kogo obchodzi, gdzie i przez kogo zostało coś wyprodukowane.

Nigdzie się nie cofnęliśmy na wsi, tak jak w miastach - przetrwali, Ci co wiedzieli jak i kiedy zainwestować. Dzięki okolicznym rolnikom, lokalna administracja samorządowa ma (lub miała) darmową obsługę w lokalnym banku.

O grupach producenckich proszę nie mówić, bo w Polsce zwyczajnie ten pomysł się nie udaje, bo zależy to od zbyt wielu zmiennych i czynników zupełnie niezależnych od rolników. Przykładem może tutaj być zlikwidowane Zrzeszenie Plantatorów Warzyw i Owoców w Kwidzynie, niestety lokalny zakład produkcyjny nie chciał kontynuować współpracy wobec czego, każdy musi teraz negocjować indywidualnie. Niestety w grupach producenckich kluczowym elementem nie jest wola rolników - bo to ja jest, nie jest ich chęć do zrzeszania się - bo ta jest i to chyba najwyższa spośród wszystkich grup społecznych, ale właśnie grupa producencka musi mieć partnera (handlowego) do rozmów sprzedaży płodów, tacy są oczywiście, ale zamiast skupować lokalne produkty po normalnych cenach, wolą zapłacić nierzadko 2x więcej byle by nie dać zarobić.

Nie wiem, gdzie Pan teraz bawi, ale przeoczył pan chyba Ziarn-Pol założony przez rolników z powiatu Kwidzyńskiego. Nie jest to może grupa producencka w typowym tego słowa znaczeniu, ale Ziarn-Pol został "zbudowany" za wkłady finansowe wielu okolicznych rolników.

Proszę ich nie skreślać grubą kreską, bo wielkiego zacofania na wsi (gdzie się wychowałem i gdzie zamierzam wrócić) nigdy nie widziałem.

Oczywiście, że na wsi jest gorzej niż za PRL-u i tu nie będę nawet polemizował. Za PRL (jak opowiadają seniorzy w mojej rodzinie) nie do pomyślenia była sytuacja, żeby rolnik czekał pół roku, albo i więcej na zapłatę za sprzedane płody rolne. Dziś terminy 90-dniowe to standard, a są takie zakładu w naszej okolicy dla których 180 dni opóźnienia w płatności to nic nadzwyczajnego.

Pamiętam czasy, gdy pszenicę polscy rolnicy oddawali do "skupu" za 620zł, ale polski rząd zadecydował, że cena jest zbyt wysoka i sprowadzał ziarno z zagranicy za cenę 850zł + transport, politycy od lewa i prawa zapomnieli niestety o polskich rolnikach a Ci wiedzą, że liczyć mogą tylko dla siebie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1