Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Janusz Korwin Mikke w Kwidzynie
PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:19 
Przyjaciel forum

are_the napisał(a):
Za umiejętność samoobrony idzie się do więzienia?

Bywało.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:22 
Cytuj:
też dzieciak po wielogodzinnej sesji strzelanek na komputerze może użyć broni

Anduel,
Nie obraź się, nic personalnego, ale bzdury gadasz.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:23 
Przyjaciel forum

Normalnie sobie jaja robicie :D :D :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:25 

anduel napisał(a):
are_the napisał(a):
Za umiejętność samoobrony idzie się do więzienia?

Bywało.

mimo wszystko wolę umieć się obronić i ćwiczyć ku temu. Z bronią to grubsza sprawa. Pełno idiotów chodzi po ziemi i faktycznie mogliby broni nadużywać. Prawo mogłoby być skuteczniejsze wobec tych idiotów to może broń nie byłaby konieczna?

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:27 
Przyjaciel forum

canario napisał(a):
Cytuj:
też dzieciak po wielogodzinnej sesji strzelanek na komputerze może użyć broni

Anduel,
Nie obraź się, nic personalnego, ale bzdury gadasz.

Ależ nie jesteś w stanie mnie obrazić, w USA to normalka, Jeden film nawet o tym traktował M.Moore'a:
http://www.youtube.com/watch?v=Re99yxC0aLU
Takich zdarzeń tam już było wiele, Moore to Moore, trochę lewicuje ale zaprawdę powiadam Ci jest dobry.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:36 
Cytuj:
Ależ nie jesteś w stanie mnie obrazić,

Cieszę się, że mam do czynienia z człowiekiem na poziomie. Trudno o takich ostatnimi czasy.

Akurat dotknąłeś czułego punktu bo jestem "zadeklarowanym" graczem od 25 lat i pomimo grania w "strzelanki", "mordobicia" itp nie spieszno mi, żeby na kogokolwiek podnosić rękę.

Moje stanowisko jest takie, że w populacji ludzkiej jest zawsze pewien odsetek świrów. Taki desperat sięgnie po broń nie ważne czy będzie zakazana czy dozwolona. I może się to stać po obejrzeniu Batmana, zagraniu w Call of Duty czy zjedzeniu marchewki.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:38 
Cytuj:
mam do czynienia z człowiekiem na poziomie. Trudno o takich ostatnimi czasy.

Nie ćpa,to poziom prezentuje normalny. 8)

PostNapisane: 3 marca 2014, o 21:40 
Przyjaciel forum

canario napisał(a):
Cytuj:
Ależ nie jesteś w stanie mnie obrazić,

Cieszę się, że mam do czynienia z człowiekiem na poziomie. Trudno o takich ostatnimi czasy.

Akurat dotknąłeś czułego punktu bo jestem "zadeklarowanym" graczem od 25 lat i pomimo grania w "strzelanki", "mordobicia" itp nie spieszno mi, żeby na kogokolwiek podnosić rękę.

Moje stanowisko jest takie, że w populacji ludzkiej jest zawsze pewien odsetek świrów. Taki desperat sięgnie po broń nie ważne czy będzie zakazana czy dozwolona. I może się to stać po obejrzeniu Batmana, zagraniu w Call of Duty czy zjedzeniu marchewki.

Nie wiedziałem że marchewka może też sprowadzić na złą drogę. Film obejrzyj koniecznie, jest to studium społeczeństwa poddanego presji i z powszechnym dostępem do broni. W USA od kuli ginie kilkanaście tysięcy ludzi rocznie.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 22:19 

Co tu dużo mówić. Jesteśmy społeczeństwem biednym i sfrustrowanym. Zawsze można małpie dać brzytwę, tylko trzeba się zastanowić jaki może przynieść to efekt.

Zawsze mnie bawił argument o broni palnej i samoobronie z jej użyciem. Jak ktoś się skrada w nocy do Twojemu domu, a Ty jesteś w środku, to przypuszczalnie chce Cię okraść a nie zabić. Jeśli widzisz, że ktoś się skrada to może masz szansę na to, żeby delikwenta ustrzelić. Jak ktoś chcę Cię zabić, to albo mając łatwiejszy dostęp do broni palnej Cię zastrzeli, zanim zdążysz pomyśleć albo zadźga Cię nożem zanim zdążysz pomyśleć, ale na pewno nie będzie tańczył koło Ciebie do czasu aż go postrzelisz ze swojej giwery. To nie film amerykański.

PostNapisane: 3 marca 2014, o 22:34 

PostNapisane: 3 marca 2014, o 22:55 

kadzimiedz napisał(a):

Mam deja vu ;)

PostNapisane: 3 marca 2014, o 23:03 

W Szwajcarii również ludzie piją i jakoś nie słychać o tym, żeby się zabijali potem.. A przecież i tam są ludzie mniej odpowiedzialni..

PostNapisane: 3 marca 2014, o 23:24 
Przyjaciel forum

xjad napisał(a):
W Szwajcarii również ludzie piją i jakoś nie słychać o tym..

Oczywiście, że piją. Ale tak jak ruscy i my to na pewno nie potrafią :D

PostNapisane: 4 marca 2014, o 08:07 

xjad napisał(a):
W Szwajcarii również ludzie piją i jakoś nie słychać o tym, żeby się zabijali potem.. A przecież i tam są ludzie mniej odpowiedzialni..

Ale tam społeczeństwo mniej sfrustrowane ;) no i pogonili emigrantów ;)

PostNapisane: 4 marca 2014, o 08:09 

anduel napisał(a):
1) Użyłem, świadomie przesady.

Uff :)

anduel napisał(a):
2) Jeżdżenie bez zapiętych pasów to narażenie na niedolę członków rodziny zależnych od tego który podejmuje takie ryzyko. Na całym świecie powstrzymuje się nierozsądnych stosownymi przepisami.

W samochodzie kierowca kapitanem. Odpowiedzialny człowiek może grzecznie poprosić tych z tyłu o zapięcie pasów, lub niegrzecznie wyprosić z samochodu tych, którzy zlekceważyli prośbę. Jeden raz w życiu zapłaciłem mandat za jazdę bez zapiętych pasów. Odbierałem żonę z zakupami ze sklepu oddalonego 400 metrów od mojego domu. Jechałem 40 km/h osiedlową uliczką. Nie mam pewności jak jest na całym świecie, ale wiem, że w naszym kraju nie wszystkich nierozsądnych powstrzymują przepisy. Te głupsze wręcz zachęcają do ich ignorowania. Efektem ubocznym bywa wyłączenie myślenia i znieczulica odpowiedzialności, bo ... ustawodawca nie przewidział.

anduel napisał(a):
3) Powszechny dostęp do broni w społeczeństwie które w sporej części ma za nic cudze życie, gdzie się zabija za źle podany ogień, czy za pięć złotych jest niewskazany.

Społeczeństwo, które w sporej części ma za nic cudze życie? Anduel piszesz jakbyś ostatnie dwa lata cały wolny czas spędzał na oglądaniu archiwalnych odcinków "997" Fajbusiewicza.

anduel napisał(a):
4) Kara śmierci nie powstrzymuje przed nieuzasadnionym użyciem broni (patrz USA)

W 100% oczywiście nie. Tak samo jak brak kary śmierci. I teraz możemy się zastanowić co bardziej powstrzymuje.

anduel napisał(a):
5) Likwidacja części podatków kiedy te które wpływają nie starczają na podstawowe cele państwa.

Nie starczają i to coraz bardziej. Podstawowe cele państwa są już tak szerokie, że aż trudno uwierzyć, że są jakieś "nie podstawowe". Zmierzamy w kierunku postulatu - osobisty urzędnik dla każdego obywatela. Będzie za nas myślał, mówił co mamy oglądać, kiedy zapinać pasy, gdzie iść po zasiłek itd. itp.

anduel napisał(a):
Pewnie można pogonić całą administrację i z wysokiego tronu zarządzać państwem, ale tak to jeszcze jest w malutkich afrykańskich państewkach i gdzieś na oceanie.

Anduel czy Ciebie naprawdę przekonuje argument, że jak większość sąsiadów w bloku się zapożycza by wydać pieniądze na trzecią plazmę, karty, wino i dziwki, to Ty musisz zrobić to samo? Mnie nie. Tym bardziej, że ten cały nowoczesny i demokratycznie oświecony świat zmierza w kierunku bankructwa.

anduel napisał(a):
Coś ci obecni administratorzy państwa musieliby robić żeby przeżyć, na dworze do wachlarzy aż tylu nie trzeba.

Rozczula mnie powszechna troska o los "administratorów". Żeby jeszcze Oni z taką troską myśleli o nas. A, pal licho nas. Ale chociaż o tych milionach wyplutych przez "system", którzy wegetują w kraju-raju lub robią za parobków na zachodzie.

anduel napisał(a):
Każda rewolucja nawet ta idąca w kierunku restytucji monarchii kreuje nowe wydatki.

Jaką znasz rewolucję, która szła w kierunku restytucji monarchii? Bo mi przychodzą do głowy jedynie te, które szły w kierunku "demokracji", czyli w zupełnie odwrotnym. Rewolucja idąca w kierunku restytucji monarchii raczej wydatki by ograniczała.

anduel napisał(a):
tradycje monarchistyczne mamy ale są one dawno przebrzmiałe, a te ostatnie elekcje to gwóźdź do trumny Rzeczy Pospolitej nr. 1.

Otóż to!!! Monarchia elekcyjna jest przecież karykaturą monarchii. Toż to demokracja, co prawda w ograniczonym zakresie, ale jednak. Co to za różnica czy posiadająca coraz większe przywileje magnateria wybierze sobie króla czy prezydenta?

anduel napisał(a):
mnie te jego koncepcje nie pasują, nie zgłębiam ich bo wiem że to anachronizm.

"Nie chodzi o to by świat zrozumieć, ale o to by go zmienić" - Karol Marks

anduel napisał(a):
W całym nowoczesnym świecie monarchia nie ma znaczenia, nawet jeśli jest to pełni rolę ozdobną i stanowi dodatkowy koszt

Może właśnie dlatego nie ma znaczenia bo pełni rolę ozdobną? :)
W dziejach świata padło już wiele wspaniałych cywilizacji. Głównie dlatego, że załamały się pod ciężarem własnego rozwoju i "nowoczesności". Trudno nam się zrozumieć, bo dla Ciebie "nowoczesność" stanowi synonim wszystkiego co najlepsze. Takie odnoszę wrażenie.

No, ale czasami przyjemniej jest nie zgodzić się z mądrym, niż zgodzić z głupkiem :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1