Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, o 15:03 
Przyjaciel forum

Ze smutkiem muszę stwierdzić ,że na most czekam od przynajmniej 15 lat :mad: ,i chyba się go nie dooczekam przez najbliższe 15 Lat :mad: .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, o 22:00 

Jakby się samorządowcy uparli to Euro może tylko pomóc budowie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, o 22:15 

szescdwa napisał(a):
Jakby się samorządowcy uparli to Euro może tylko pomóc budowie.

Masz jakiś konkretny pomysł czy tylko tak Ci się wydaje?

Tytuł:
PostNapisane: 4 czerwca 2007, o 22:49 

He he! Już na pomysły to nie mamy co liczyć. Puki koparki w Lipiankach nie sfotografujemy albo ekipy przynajmniej 10-ciu chłopa, puty wszystko będzie "wirtualny most".

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, o 12:02 

Artykuł z Pulsu Kwidzyna z dnia 30 maja 2007r.

Załączniki:
skanuj0003.jpg
skanuj0003.jpg [ 118.67 KiB | Przeglądane 17260 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2007, o 21:04 

Cytuj:
Minister Polaczek chce dotrzymać słowa także, jeśli chodzi o most w Kwidzynie

Minister transportu Jerzy Polaczek zamierza dotrzymać słowa danego rok temu kwidzyńskim samorządowcom w sprawie budowy mostu przez Wisłę. Podczas swojej wizyty w Trójmieście Polaczek zapewnił, że ma tę inwestycję w pamięci. - Na pewno nie zajmuje ona ostatniego miejsca na liście przedsięwzięć do realizacji - dodał minister.
Według wcześniejszych deklaracji ministra transportu, budowa mostu miałaby się rozpocząć i zakończyć w latach 2010- -2013. Dobra wiadomość to taka, że inwestycja w grudniu tego roku będzie właściwie gotowa do realizacji. Tak przynajmniej wynika z umowy zawartej między gdańskim oddziałem Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, a firmą, która wygrała przetarg na przygotowanie całej dokumentacji. Zła wiadomość jest taka, że wciąż nie wiadomo skąd wziąć pieniądze na budowę mostu.
- Minister Polaczek nie wskazał jeszcze źródła finansowania, a sądzę, że tu właśnie mogą zacząć się problemy - przyznaje Adam Burczyk, pełnomocnik ministra transportu ds. informacji medialnej dotyczącej planowanego mostu w Kwidzynie. Według Burczyka najbardziej prawdopodobne jest to, że pieniądze na most znajdą się w budżecie państwa. Dodajmy, że niemałe pieniądze, bo choć na razie nikt nie chce oficjalnie mówić o kosztach, to nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że na budowę przeprawy możemy potrzebować nawet 500 mln zł.
(M.W)
Dziennik Bałtycki z dnia 29 maja 2007r.

p.s dodałam ten artykuł, który może się wydawać podobny do tego zamieszczonego wyżej, ponieważ są tutaj informację, których tamten nie zawiera.

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2009, o 17:47 przez Bombka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 00:40 

Ja w myśleniu słaby jestem, ale w moim mieście, tylko trochę większym od Waszego, tydzień po ogłoszeniu decyzji o przyznaniu nam organizacji Euro, byli przedstawiciele UEFA i pozytywnie zaopiniowali stadion oraz jego zaplecze (planowane :grinka: ) jako potencjalną bazę, którejś z reprezentacji narodowych w czerwcu 2012 roku. Kwidzyn ma nawet większe szanse bo tacy Niemcy np. by się czuli jak u siebie :grinka: . A żeby dojechać do Baltic Arena Ballack i spóła przez most do Gniewu i na autostradę.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 07:30 

"Nie chodzi o to by złapać króliczka, ale by gonić go" (wyborcze)

Tytuł:
PostNapisane: 7 czerwca 2007, o 22:59 
Przyjaciel forum

Masz dużo racji kwidzownik ale...
Byłem osobiście przy podejmowaniu pierwszych decyzji o budowie mostu.
Wiem kto jest pomysłodawcą tej inicjatywy. Początkowo to było "z motyką na księżyc",
potem się zaczęło upowszechniać i wierz mi, że tylko długotrwały upór w dążeniu
do tego celu może kiedyś przynieść szczęśliwy efekt. A że droga jest długa i wyboista...,
owszem, ale jednak droga.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 06:37 

Most wyborczy w Kwidzynie - wojewoda obiecuje, samorządowcy nie wierzą

MAGDA WĘGRZECKA, RAFAŁ CYBULSKI napisał(a):
Wojewoda Piotr Karczewski obiecał mieszkańcom Kwidzyna, że już za pół roku rozpocznie się budowa mostu przez Wisłę. Potem już tylko przez rzeczniczkę mówił, że nie miał na myśli prac budowlanych. Samorządowcy komentują, że to kiełbasa wyborcza.

Wojewoda pomorski Piotr Karczewski odwiedził Kwidzyn, bo odbywało się tam "Święto chleba" a Telewizja Gdańsk pokazywała swój nowy wóz transmisyjny. Podczas konferencji z udziałem wielu samorządowców zapowiedział, że w 2008 roku rozpocznie się budowa mostu przez Wisłę i wymienił nawet konkretny termin: marzec. Po tej wypowiedzi, zamiast zamiast radości zapanowała konsternacja: dotąd wszyscy byli przekonani, że budowa może ruszyć najwcześniej w 2009 - a było prawdopodobne, że stanie się to jeszcze później! Co więc się stało?

- Nic - komentował słowa wojewody kwidzyński poseł Jerzy Kozdroń (PO). - To klasyczna kiełbasa wyborcza. No chyba, że za rozpoczęcie inwestycji uznamy wbicie pierwszej łopaty, bo patrząc realnie termin wymieniony przez wojewodę z wielu powodów jest niemożliwy do dotrzymania.

Już następnego dnia wypowiedzi wojewody tonowała jego rzeczniczka, Beata Butwicka.

- Wojewoda mówiąc, że budowa się rozpocznie nie miał na myśli tego, że wiosną wjadą tam buldożery - tłumaczyła.

Budowa mostu w okolicach Kwidzyna staje się ulubionym hasłem, wykorzystywanym od pięciu lat podczas każdych wyborów przez polityków różnego szczebla. Już w piątek, w chwili rozwiązania parlamentu i obliczu nowych wyborów, można się było spodziewać, że temat wróci. Nikt chyba jednak nie przewidział, że tak szybko.

Podczas sobotniej wizyty wojewody pomorskiego w Kwidzynie, Piotr Karczewski dość nieoczekiwanie zapowiedział, że w przyszłym roku ruszy budowa mostu przez Wisłę. I choć informacja ta powinna spowodować ogólną radość, to kwidzyńscy samorządowcy do wypowiedzi wojewody podeszli z dystansem.

- Wydaje mi się, że to nic innego jak deklaracje przedwyborcze - mówi Andrzej Fortuna, wicestarosta powiatu kwidzyńskiego. - Ale nawet jeśli to plotka, to i tak się cieszę. Jak z każdej informacji o budowie mostu.

Na Piotrze Halagierze, wiceburmistrzu Kwidzyna, ta wiadomość także nie zrobiła wrażenia.

- Nie wydaje mi się, żeby rok 2008 był realnym terminem - mówił. - Jestem dość blisko tego tematu i powiem szczerze, nie słyszałem, żeby ta inwestycja miała ruszyć w przyszłym roku. Chyba, że wojewoda miał na myśli wmurowanie kolejnego kamienia węgielnego.

A co Piotr Karczewski miał na myśli? Beata Butwicka, rzeczniczka wojewody, twierdzi, że jej przełożony przez słowa ruszy budowa miał na myśli uzyskanie wszelkich niezbędnych pozwoleń oraz ustalenie źródła finansowania.

- Bez tego prace się nie rozpoczną i to właśnie ma być gotowe wiosną przyszłego roku - dodaje Butwicka. - A jak będą pozwolenia i pieniądze, to budowa może rozpocząć się w każdej chwili.
Tymczasem z nieoficjalnych źródeł dowiedzieliśmy się, że minister Jerzy Polaczek wpisał most w Kwidzynie do realizacji na rok 2009.

- Nieoficjalnie też to słyszałem - mówi Adam Burczyk, pełnomocnik Polaczka ds. informacji medialnej na temat budowy mostu w okolicach Kwidzyna. - Co do słów wojewody, jeśli cała dokumentacja będzie gotowa do końca tego roku, a ma być, to budowa mogłaby ruszyć w przyszłym. Oczywiście teoretycznie. Jak będzie, nie wiem i nie chcę kłamać.

Inwestycję na Wiśle należy uznać za pasmo porażek, niedociągnięć i niespełnionych obietnic. Pierwszy projekt powstał już 4 lata temu, ale rozpoczęcie budowy blokował brak środków. Lokalnego samorządu nie było stać na tę inwestycję, a starania o środki z budżetu państwa nie powiodły się. Temat mostu wrócił ponad rok temu m.in. na naszych łamach. Zbieraliśmy wtedy głosy poparcia dla inwestycji, a wypełnione przez Czytelników kupony trafiły w ręce ministra transportu Jerzego Polaczka. Szybko jednak okazało się, że przygotowany wcześniej projekt ma wiele wad, w tym jedną najważniejszą - jest zbyt drogi. Wstępnie most miał kosztować ok. 250 mln zł, ale potem mówiono o ponad dwukrotnie wyższej kwocie. Projektowi zarzucano zbytni przepych, np. uznając za niepotrzebne ścieżki rowerowe po obu stronach jezdni, czy tarasy widokowe.

Kosztujący 2 mln zł projekt trafił więc do kosza, a Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zleciła wykonanie nowego, bardziej przystającego do potrzeb, a przede wszystkim możliwości finansowych budżetu państwa.

Przy okazji wyszło na jaw, że w związku z tym, że inwestycja nie została tak naprawdę rozpoczęta, to wygasły niektóre pozwolenia np. na budowę.

Zgodnie z ustawą Natura 2000 potrzebne też było wykonanie dokumentacji dotyczącej oddziaływania mostu na środowisko.

Teraz cała potrzebna dokumentacja jest już niemal skompletowana. Zgodnie z przyjętym harmonogramem do 10 listopada ma być gotowy projekt architektoniczno-budowlany i kosztorys inwestorski. Znikną więc niemal wszystkie przeszkody na drodze do rozpoczęcia inwestycji. Pozostanie jednak jedna - brak 400 mln zł, bo szacuje się, że tyle będzie kosztował most.

- Obiecać można wiele, ale nie słyszałem, żeby ktoś przyznał nam te pieniądze - tak słowa wojewody komentuje poseł Jerzy Kozdroń. - Poza tym patrząc na sprawę realnie nie mamy teraz wystarczających mocy przerobowych, by rozpocząć te inwestycję, bo teraz priorytetem na Pomorzu jest budowa autostrady, a niebawem będzie nim budowa stadionu w Gdańsku.

Podsumowując, mostu wciąż nie ma, kolejne terminy jego budowy są tak samo wiarygodne jak zeznania w sprawie nieudanej prowokacji CBA, a my zaczynamy się zastanawiać, czy przypadkiem politykom nie jest to na rękę. Bo jak most w końcu powstanie, to czym będą mamić nas podczas kolejnych wyborów.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 08:27 
Przyjaciel forum

Mam proste pytanie, czy lubicie być oszukiwani, jeżeli odpowiedź jest tak, wciśnij ctrl,alt,del.
Jeśli nie, napisz co byś zmienił w swoim otoczeniu, mówię o Kwidzynie a nie o ZUS :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 08:41 

Darek napisał(a):
wciśnij ctrl,alt,del.

Na Linuksie nie zrobi to wrażenia. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 08:54 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Darek napisał(a):
wciśnij ctrl,alt,del.

Na Linuksie nie zrobi to wrażenia. :wink:

Taki mundry to ja już nie jestem, linuksa niestety znam jedynie z artykułów w periodykach komputerowych, i to wszystko.
Może wato wprowadzić temat na naszym forum, użytkowników hard i soft, tylko co ja mogę (jedynie zaproponować) :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2007, o 11:39 

Czyżby Pan Poseł do czegoś się przyznał. O ile mnie pamięć nie myli , most też był w Jego programie .

"- Nic - komentował słowa wojewody kwidzyński poseł Jerzy Kozdroń (PO). - To klasyczna kiełbasa wyborcza. No chyba, że za rozpoczęcie inwestycji uznamy wbicie pierwszej łopaty, bo patrząc realnie termin wymieniony przez wojewodę z wielu powodów jest niemożliwy do dotrzymania. "

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2007, o 09:03 

warzek napisał(a):
Czyżby Pan Poseł do czegoś się przyznał.

Zważywszy na poniższą wypowiedź to chyba tak...

Cytuj:
O swoich przyszłych działaniach pan J. Kozdroń mówi:: ”Jestem przygotowany do batalii o most na Wiśle w okolicach Kwidzyna. Samorządy zrobiły już wszystko, teraz czas, by zajął się tym nasz człowiek w Sejmie”. *

*[url=http://]http://kmok.ckj.edu.pl/archiwum.html[/url]

Ponadto warto spojrzeć na stronę sejmową Jerzy Kozdroń oraz stronę Pana posła Jerzy Kozdroń i poszukać informacji o batalii w sprawie mostu :evil:

Ostatnio edytowano 11 września 2007, o 09:35 przez jarekm, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1