Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, o 12:26 

a za 10 kupimy sobie autobus , którym będziem po tym moście jeździć. :-)
Most będzie wtedy jak już nie będę mógł siąść za kierownicę .

— Oscar Wilde

Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, o 14:49 

Drosik napisał 30go Marca 2006, 14:07:
Cytuj:
Sorki, ale mi już ręce opadają, za jakiś czas znow będą wybory, więc pojawią sie kolejne obietnice, pamietam jak był u nas w Kwidzynie "wysoki" polityk, nie pamietam jak sie nazywał, ale powiedział wtedy coś w tym stylu: "...za kilka miesięcy rozpoczynamy budowe..." no i tyle go widzieli, a most to mamy, ale tylko w naszych marzeniach.

Grin_ajz napisała 4go Czerwca 2006, 13:47:
Cytuj:
...ale na pewno nie oddalajaca sie wizja mostu a potencjalnymi wynikami wyborow

Piotr_J napisał 8go Czerwca 2006, 23:47:
Cytuj:
Znowu przedwyborcza szopka. Widać Pan Jan notowania ma słabe i trzeba trochę podbić słupek.

KrzaQ napisał 9go Czerwca 2006, 13:24:
Cytuj:
wzmorzony ruch wokół inwestycji pojawia się w terminach zbiegających się przed wyborami

ShrekPL napisał 25go Października 2006, 10:31:
Cytuj:
btw. wybierzcie mnie a ja sprawie, ze bedzie most !

Kwidzownik napisał 7go Czerwca 2007, 08:30:
Cytuj:
"Nie chodzi o to by złapać króliczka, ale by gonić go" (wyborcze)

Budslavsky napisał 11go Września 2007, 12:57:
Cytuj:
Hasło budowy mostu pod Gniewem było i pewnie znowu będzie sztandarem wyborczym

Kwidzynianin napisał 15go Września 2007, 16:08:
Cytuj:
... czyżby tak zwana kiełbasa wyborcza

Ponieważ już ponad rok notorycznie podajemy powód obietnic okołomostowych, tę ostatnią należałoby uznać, jako najlepszy żart wyborczy, bo mostu i tak nie będzie. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2007, o 23:23 

Witam

Każdy wie, że przed wyborami obietnic od strony polityków jest masa. Lecz trzeba zauważyć, że przed ostatnimi wyborami PiS ogłaszał, że zrobi 7km autostrad a zrobił tylko 500m. Widać jaki jest rezultat, lecz PO nie doszło do władzy, a i tak w duzych miastach gdzie Tusk miał władze porobił dziesiątki kilometrów nowych lub remontowanych dróg. W Warszawie kiedy PiS był tam u władzy nie było wogóle korków, a ludzie narzekali na złe drogi. A kiedy PO przejęło tam władze to ludzie zaczęli narzekać na zbyt duże ilości remontów na drodze i korków. Ale wniosek nasówa sie jeden, że Kaczyński wraz ze swoimi ludźmi nie zrobił nic chociaż tyle obiecywał, a Tusk wziął się do roboty i pokazał jak robić drogi mimo przegranych wyborów. A teraz powiedział, że jeżeli dojdzie do władzy po tych wyborach to postawi 15 nowych mostów na Wiśle nie wspominając o drogach. Ja tutaj nikogo nie namawiam do oddawania na kogokolwiek głosu na wyborach ale myśle, że głosując na PO szybciej się doczekamy lepszych dróg i co najważniejsze w tym temacie mostu.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2007, o 01:38 
Witam, znalazłem oto taki bardzo ciekawy artykuł:

Cytuj:
Most między Gniewem, a Kwidzynem

14 października br. wmurowano akty erekcyjne pod budowę mostu na Wiśle, pomiędzy Kwidzynem a Gniewem. Koszt inwestycji wyniesie 400 milionów złotych, dlatego projekt powinien być dofinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Na razie prace będą się koncentrować na przygotowaniu budowy mostu i staraniach o wsparcie finansowe inwestycji. Za 25 milionów złotych wykupione zostaną grunty od rolników oraz wykonane drogi dojazdowe do mostu w okolicach Kwidzyna i Opalenia. Dokumentacja na odcinek dróg dojazdowych jest już gotowa, do końca roku powstaną pozostałe dokumentacje na odcinki drogowe i mostowe. W przygotowaniu jest tzw. studium wykonalności całej inwestycji.

Most jest w Kwidzynie komunikacyjną koniecznością. Połączenie miasta z drogą krajową nr 1 i przyszłą autostradą A1 jest niezbędne (tylko w ubiegłym roku przez miasto przyjechało 18 tysięcy tirów). Most ma wypełnić lukę mostową pomiędzy Tczewem a Grudziądzem. Od 1909 do 1928 roku istniał most w okolicach Opalenia. Potem go rozebrano i przeniesiono do Torunia. W 1939 roku powstał most pontonowy, który istniał do roku 1947, kiedy zniszczyły go lody spływające Wisłą. Nowy most ma być budowany w trzech etapach: A, B i C. A - to most środkowy i estakady dojazdowe, długości 2,9 km. W tym most zajmuje 1,9 km. Odcinki B - to drogi dojazdowe po stronie Kwidzyna i C - połączenie z drogą nr 1 w powiecie tczewskim.

źródło: http://www.muratorplus.pl

Tytuł:
PostNapisane: 29 grudnia 2007, o 21:59 
Przyjaciel forum

Tak, tak - budujemy. Na razie tylko na papierze :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2007, o 02:13 
pozwolę sobie zacytować fragment powyższego artykułu:

Cytuj:
14 października br. wmurowano akty erekcyjne

niby na papierze, ale już coś murują :-D :-D

Ostatnio edytowano 30 grudnia 2007, o 11:24 przez nowm, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2007, o 10:13 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
na papieże, ale już coś murują

w sensie w Watykanie cos wmurowali?
:-D

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2007, o 10:41 

nowm napisał(a):
14 października br.

Artykuł pochodzi z bodajże 2001 roku. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2007, o 11:21 

Mega napisał(a):
nowm napisał(a):
na papieże, ale już coś murują

w sensie w Watykanie cos wmurowali?
:-D

Się czepia, a sam nie używa polskich znaków :P Oo..

Tytuł:
PostNapisane: 30 grudnia 2007, o 11:25 
wybaczcie mi ten błąd ortograficzny, ale była późna godzina(po 2 w nocy) i nie zastanawiałem się nad ortografią, z resztą z dyktand miałem same 5 :-D dla dowodu mojej przyćmionej późną porą inteligencji, zademonstruję wymianę tego wyrazu: 'papier'->'papierze' :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, o 07:29 

Dziś Dziennik Bałtycki na swoich stronach napisał :
Cytuj:
Do końca marca ma być gotowa dokumentacja, do końca roku zostanie wyłoniony wykonawca, a na początku 2009 roku rozpocznie się budowa mostu na Wiśle - tak przewiduje nowy harmonogram tej inwestycji.

Niedawna wizyta przedstawicieli lokalnego samorządu w Ministerstwie Infrastruktury znów rozbudziła nadzieje na to, że najbardziej wyczekiwana inwestycja w powiecie kwidzyńskim wreszcie się rozpocznie.

- Przestrzegałbym jednak przed euforycznym podejściem do sprawy, bo deklaracje w sprawie mostu słyszeliśmy już wielokrotnie - mówi obecny na spotkaniu poseł Jerzy Kozdroń.
Wedle najnowszych szacunków most ma kosztować ok. 700 mln zł.

Choć niedawne spotkanie w Ministerstwie Infrastruktury na nowo daje nadzieję, że wreszcie doczekamy się rozpoczęcia budowy mostu na Wiśle w okolicach Kwidzyna, to jednak przedstawiciele lokalnego samorządu, nauczeni doświadczeniami poprzednich lat, nie popadają w euforię. Bo obietnice, to nie wszystko.

Taka ostrożność nie powinna dziwić, bo w sprawie mostu składano już wiele deklaracji, a inwestycja o strategicznym znaczeniu dla powiatu kwidzyńskiego, do dziś nie wyszła poza ramy projektu i można ją uznać za wielkie pasmo porażek.

Pierwszy projekt powstał już 4 lata temu, ale wtedy rozpoczęcie budowy blokował brak środków. Gdy 2 lata temu temat mostu wrócił Ministerstwo Transportu uznało, że projekt ma wiele wad, w tym jedną najważniejszą - jest zbyt drogi. Zarzucano mu zbytni przepych, np. uznając za niepotrzebne ścieżki rowerowe po obu stronach jezdni czy tarasy widokowe. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zleciła wykonanie nowego, bardziej przystającego do możliwości finansowych budżetu państwa. Nowa koncepcja z dwoma tańszymi wariantami mostu - łukowym i kablobetonowym - była gotowa wiosną 2007 roku. Do końca grudnia miał powstać projekt architektoniczno-budowlany i kosztorys inwestorski wraz z całą potrzebną dokumentacją. Termin nie został dotrzymany, bo wciąż brakuje opracowań dotyczących oddziaływania mostu na środowisko. Kolejne opóźnienia w przygotowaniach do rozpoczęcia inwestycji znów dały samorządowym włodarzom powody do niepokoju. Burmistrz Andrzej Krzysztofiak, starosta Jerzy Godzik i poseł Jerzy Kozdroń swoje stanowisko w tej sprawie przedstawili na spotkaniu w Ministerstwie Infrastruktury. Ich wizyta miała skłonić przedstawicieli rządu do jak najszybszego podjęcia działań i przeznaczenia środków na to zadanie.

- Przedstawiono nam nowy harmonogram przygotowań do tej inwestycji, który zakłada, że realnym terminem rozpoczęcia budowy jest początek 2009 roku, ale głowy nie dam, że tak właśnie się stanie - mówi poseł Jerzy Kozdroń.
Ten sam harmonogram przewiduje, że końca marca mają być rozwiązane sprawy związane z ochroną środowiska, a zaraz potem powinien zostać ogłoszony przetarg na wyłonienie wykonawcy. Jeśli związane z tym procedury zostaną zamknięte do końca 2008 roku, to pozostanie już tylko jedna przeszkoda - finanse. Wedle najnowszych szacunków budowa mostu wraz z drogami dojazdowymi będzie kosztowała ok. 700 mln zł. Inwestycja ma być dofinansowania ze środków unijnych na szczeblu krajowym, ale 25 proc. wymaganej kwoty będzie trzeba wysupłać z budżetu państwa.
- Dlatego cały czas powinniśmy nękać decydentów i pilnować, by przedstawione nam założenia były realizowane w terminie. Wprawdzie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych a Autostrad zapewnia, że wszystko jest na dobrej drodze, ale ja trochę się boję, że w związku z organizacją EURO 2012 ktoś może uznać, że bardziej potrzebne są inne inwestycje - z niepokojem dodaje Jerzy Kozdroń.
RAFAŁ CYBULSKI - POLSKA Dziennik Bałtycki

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, o 08:48 
Przyjaciel forum

KrzaQ napisał(a):
Do końca marca ma być gotowa.........

A świstak siedzi i śwista :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, o 15:03 
nie wiem, dlaczego wszyscy podchodzą do sprawy tego mostu z niedowierzaniem. Poczekamy rok i zobaczymy. Most u nas jest wielką potrzebą i na pewno zostanie wybudowany, a nie widzę powodów, żeby to co piszą byłoby nieprawdą.. w koncu sprawa budowy mostu i tak trwa już bardzo dlugo.. troche wiary we władze i więcej optymizmu :wink:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, o 15:12 

nowm napisał(a):
nie wiem, dlaczego wszyscy podchodzą do sprawy tego mostu z niedowierzaniem.

Nie wiem jak wszyscy, ale ja podchodzę z niedowierzaniem, bo plany mostu widziałem na pocz. lat 90-tych i budowa miała rozpocząć się rok później (podobnie jak obecnie). Minęło 17 lat i...

Tytuł:
PostNapisane: 4 stycznia 2008, o 15:29 
Piotr_J napisał(a):
bo plany mostu widziałem na pocz. lat 90-tych

budowa w koncu musi kiedyś ruszyć, może wtedy nie było funduszy, stosunkowo nie ma ich za wiele, ale czasy sie zmieniają(zmieniają się i władze), możemy dostać dofinansowanie z UE, troche pieniędzy przeznaczy na to państwo, więc wszystko jest na dobrej drodze. Ja wciąż mam nadzieję, że to, co piszą, jest prawdą (ale oczywiście naiwny nie jestem :-D )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 454 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1