milkaaa1 napisał(a):
Urodziłam się i wychowałam w Kwidzynie to piękne miasto i nie pozwolę pisać że jest to tylko sypialnia Jabila czy IP
Ja też się tam wychowałem i urodziłem, ale potrafię i "pozwalam" tak mówić, bo jest w tym niestety wiele prawdy. Kwidzyn pięknieje i nie można go porównywać z Gdynią... jasne, to dwa zupełnie inne miasta, ale waluta w obu tych miastach ta sama i fakt, że w Gdyni kupujesz ten sam towar 30-40% taniej dyskwalifikuje Kwidzyn jako miejsce zakupów.
milkaaa1 napisał(a):
wystarczy zamieszkać choć na chwile poza Kwidzynem, aby dostrzec jak wielki te miasto ma potencjał i rekreacyjny i kulturowy.
Tak, mieszkam poza Kwidzynem chwilę czy nawet dwie, widzę ten potencjał, ale... Kwidzyn ma ogromny potencjał w młodzieży garnącej się do piłki nożnej - jest kilka bogatych zakładów i 40 tys. mieszkańców - graczy (potencjał) a na pewno kibiców - więc potencjał jest - postawmy go obok Grodziska Wielkopolskiego - niespełna 14 tys mieszkańców - jeden bogaty zakład - gdzie był w lidze Groclin,a gdzie Rodło? Kwidzyn ma zamek, Gniew ma zamek - do Gniewu zjeżdżają się z całego kraju do Kwidzyna - z powiatu? nawet nie! To tyle odnośnie potencjału.
milkaaa1 napisał(a):
Kwidzyn daje swoim mieszkańcom naprawdę w porównaniu do innych miast o zbliżonej wielkości. I nie interesujcie się tym ile miasto zapłaci za promocje, która ma służyć NAM MIESZKAŃCĄ, bo to nie w tym rzecz, tylko cieszcie się że władze dbają w ten sposób o wizerunek miasta, dbają o nas i chcą poprawić NASZ STANDARD ŻYCIA- bo to główny cel marketingu terytorialnego.
a jakie to konkretnie działania przeprowadzane są w tej dziedzinie oprócz ww ankiety? Jak to poprawia standard życia mieszkańca? I gdzie tu jest ta wspomniana dbałość władz miasta o mieszkańców? A wracając do Malborka - ma węzeł kolejowy - Kwidzyn - chyba supeł, łatwy dostęp do autostrady - Kwidzyn musi jechać przez "beznadziejny" Malbork lub Grudziądz. Turyści i wpływy do kieszeni mieszkańca też zostają w Malborku, Zakupy - też raczej Grudziądz niż Kwidzyn. Więc gdzie jest wyższy standard życia? Turyści nie przeszkadzają w spacerach po mieście? W sklepach nie ma kolejek? Wydajesz więcej na paliwo i czujesz się w ten sposób lepiej czy pracując na 3/4 lub 1/2 etatu w Jabilu (największy pracodawca) masz czas aby spokojnie przeglądać plany nowego mostu który powstanie już "niebawem"? Prawda jest taka, że mimo wspomnianego potencjału (który ma większość miast w kraju) z wykorzystaniem jesteśmy średniakami jeśli nie niżej....