Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 01:29 

Hmmm
Przestudiowałam ten wątek dosyć wnikliwie (ciekawy bardzo) i nasunęło mi się kilka wniosków.
1. Ktoś jednak bierze sobie do serca uwagi Forumowiczów :), ponieważ ankieta została chyba nieco poprawiona. Z tego co wyczytałam w pierwotnej wersji w pytaniu o silne strony Kwidzyna nie było mozliwości wyboru "sportu", a teraz już jest. :)
Zostały - jak domniemam - zmienione również odpowiedzi w pytaniu 9. Na marginesie odpowiedź " bicie rekordu Guinnessa brzmi bardzo ciekawie - może jakieś konkretne propozycje? :D
Jeśli mogę coś zasugerować :)... Zastanwowiłabym się nad zmianą odpowiedzi do pytania 11 - bardzo trudno jednoznacznie dać twierdzącą odpowiedź. Moim skromnym zdaniem, powinny być to dwa pytania, w stylu: Co (myśląc o Kwidzynie) wywołuje u Pana(Pani) dumę? Co (w przypadku Kwidzyna) nie jest powodem do dumy?

Niestety muszę przyznać, iż ankieta nie zachęca do wypełniania. Nie jest to do końca przemyślane narzędzie badawcze. Taka ankieta powinna być dopracowana na "tip-top" przed zaprezentowaniem jej szerszemu gronu adresatów.
I na to poszła "wielka kasa"? Cóż za marnotrastwo! :-|

2. Moim zdaniem najmniej wykorzystanym atutem Kwidzyna jest nasz unikatowy Zespół Zamkowo - Katedralny! Naprawdę słabo! Nie wierzę, żeby nie było ludzi, którzy podźwignęliby ciężar ożywienia tego obiektu tak, jak to czynią w Gniewie, Malborku, a nawet Sztumie. Gdzie tkwi problem? - nie wiem, ale rzeczywiście niewiele się dzieje, a potencjał jest ogromny!
Ja osobiście słyszę o zamku kiedy odbywa się tam impreza myśliwska "Powiślański Przegląd Muzyki i Kultury Myśliwskiej", o której to w ankiecie nawet nie wspomniano, a nawet nie dano możliwości, żebym ja o niej wspomniała - mam tu na myśli możliwość dodatkowej "odpowiedzi". :)
Trzeba przyznać, że Magzeust w swoich "dwóch słowach" trafnie wypowiedział się na temat wielu nurtujących (i mnie) kwestii.

3. Urzędnicy miejscy popełniają błąd, że nie inwestują w potencjał "ludzi z pasją", czyli w stowarzyszenia! To dopiero jest POTENCJAŁ, wart nakładów finansowych. Problem promocji miasta szybko by się rozwiązał. I piszę to z ogromnym przeświadczeniem: Zamiast zatrudniać niby prefesjonalne agencje, lepiej dotować ludzi kochających to miasto i promujących je bezinteresownie "na każdym kroku" .

4. Na koniec - zbaczając już od głównego tematu - muszę stwierdzić, iż niektórzy uczestnicy dyskusji pozwalają sobie na zbytnią śmiałość względem innych.
Moim zdaniem można w milszy sposób wymieniać poglądy, nawet jeśli są one bardzo odmienne.

Wypowiedzi pana PiotraJ w kierunku pana Nowm nie należą do życzliwych.
Na dowód kilka cytatów:

Cytuj:
nowm napisał/a:
Co kryje sie pod pojęciem festiwal muzyczny? festiwal piosenki biesiadnej?

PiotrJ:
Taaak, znasz te nasze festiwale. O Wieczornych Nastrojach czy Szałamai nie udało Ci się pomyśleć.

Cytuj:
nowm napisał/a:
Chodziło mi o festiwale inne niż te, w których walczą uczniowie i szkoły.

PiotrJ:
No to rzeczywiście widziałeś Wieczorne Nastroje.

Cytuj:
nowm napisał/a:
zobaczyć ekspozycję szkieletów, która będzie wystawiona w katedrze

PiotrJ:
Istna gratka dla nekrofilów. Pewnie się zjadą z całej Europy.

Ciekaw jestem, czy pomysłodawcy tej wystawy chcieliby, aby ich gnaty wystawione były na widok publiczny ku uciesze gawiedzi.

Cytuj:
nowm napisał/a:
mnie poezja nie interesuje

PiotrJ:
Bo do tego trzeba dorosnąć.

Oj, brzydko Panie Piotrze!

To na tyle! Póki co... ;)
Orędowniczka życzliwości! ;) :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 09:49 

Ewa chyba spać nie możesz :) 1:30 to zdecydowanie późna pora :)

Co do promocji miasta to powiem tylko jedno i pewnie się powtórzę...

Wszystkie miasta poważnie podchodzące do promocji nie wywalają kasiory na firmy marketingowe tylko... POSIADAJĄ SZTAB LUDZI TYLKO DO TEGO POTRZEBNY

Spotkałem się w historii mojego krótkiego życia z działaniami promocyjnymi w samorządzie, które wykonywał dział/wydział złożony z 4-5 ludzi...

Walczmy z kryzysem i zatrudniajmy ludzi, bo Ci ludzie tak samo mają pomysły na poruszenie promocji miasta jak ta firma za grube pieniądze...

A czy jest zasadne wydatkowanie kasiory ?? No raczej nie skoro wynikiem tej zabójczej ankiety będzie jedynie "raport" pewnie gdzieś kilkudziesięcio stronnicowy traktujący o bzdurach wyssanych z palca...a właściwie z ankiety.

"ZALECENIA: Bicie rekordu guinessa w krążeniu po rondach"

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 11:57 
EwaW napisał(a):
Wypowiedzi pana PiotraJ w kierunku pana Nowm nie należą do życzliwych.

hehe, ten osobnik od dłuższego czasu stara się na każdym kroku dopiec mi swoimi wypowiedziami :-) Widocznie czerpie z tego przyjemność. Cóż, jego sprawa. Mamy mądrych i mądrzejszych w społeczeństwie ..ale póki co- cisza.. może dlatego, że przestałem się wypowiadać na forum.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 12:04 
Przyjaciel forum

nowm,
znowu robisz z siebie ofiarę... a do tego jeszcze kłamiesz: http://forum.e-kwidzyn.pl/search.php?search_author=nowm

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 12:33 
drosik napisał(a):
znowu robisz z siebie ofiarę... a do tego jeszcze kłamiesz

jaką ofiarę :?: Drosik teraz ty zaczynasz.. Kiedyś na forum wypowiadałem się częściej i chętniej. To miałem na myśli. Nie róbmy z tego offtopicu.. :roll:

Co do tematu, uważam, że Kwidzyn nie ma żadnej naprawdę silnej strony, w którą można byłoby inwestować pieniądze i bardziej promować. Jest kilka równych. Ma sport na wysokim poziomie, ale co z nim można zrobić? "Turystów" zapraszać, by oglądali mecze? Mamy zamek i katedrę- których nikt nie ożywia, by było o nich głośniej w Polsce, a jak już zaczną coś robić, to znajdą się osoby jak piort_j, które podchodzą niechętnie do tego typu działań. Mamy lokalne cykliczne imprezy muzyczne, teatralne dla których potrzeba by sporo czasu, żeby cała Polska miała o nich usłyszeć. Mamy enduro, które i tak "co niektórych nie interesuje". Trzeba zadać sobie pytanie- do jak szerokiej promocji zmierzamy? Chcemy tłumów turystów, czy zadowolenia mieszkańców z tego, co miasto im oferuje. W regionie uważam, że jesteśmy znani i to chyba nam wystarczy. Mamy jeszcze fabryki.. i z tego chyba słyniemy najbardziej, bo dajemy(nie licząc teraz kryzysu ekonomicznego)miejsca pracy setkom ludzi.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 12:44 
Przyjaciel forum

nowm napisał(a):
a jak już zaczną coś robić, to znajdą się osoby jak piort_j, które podchodzą niechętnie do tego typu działań

Tu muszę Cię skarcić i stanąć w obronie Piotr_J, może kiedyś się tego dowiesz (zależy to tylko od Twojego zaangażowania) że ten kolega zrobił więcej dla Kwidzyna niż niejeden dobrze płatny urzędnik magistratu.

To że jest krytycznie nastawiony do pewnych działań wynika z jego doświadczeń życiowych.

nowm, Zrób coś, daj coś z siebie chętnie podyskutujemy nad efektami, tak tworzy się przyszłość :-|

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 12:51 
Darek napisał(a):
może kiedyś się tego dowiesz

nie muszę się dowiadywać, bo wiem o tym i o tamtym od dawna DAAD :-)
Piotr_J mógłby powstrzymać się czasem od zgryźliwych komentarzy kierowanych w moją stronę.

Darek napisał(a):
Zrób coś, daj coś z siebie chętnie podyskutujemy nad efektami, tak tworzy się przyszłość

Oj tak, chciałbym coś z siebie dać, ale częściej kończą się moje starania niepowodzeniem.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 12:55 

nowm napisał(a):
Trzeba zadać sobie pytanie- do jak szerokiej promocji zmierzamy? Chcemy tłumów turystów, czy zadowolenia mieszkańców z tego, co miasto im oferuje.

Dobre pytanie. Chcemy tłumów turystów? A po co nam ten kłopot. Ani to Sandomierz, ani Zakopane. Należy zadbać o to aby Kwidzyniacy byli szczęśliwsi, aby żyło nam się wygodnie i dostatnio.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 12:59 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Oj tak, chciałbym coś z siebie dać, ale częściej kończą się moje starania niepowodzeniem.

W takim razie zapraszamy do Stowarzyszenia :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 13:09 
Zbanowany

Rachel napisał(a):
Dobre pytanie. Chcemy tłumów turystów? A po co nam ten kłopot. Ani to Sandomierz, ani Zakopane. Należy zadbać o to aby Kwidzyniacy byli szczęśliwsi, aby żyło nam się wygodnie i dostatnio.
Turyści - pieniądze, pieniądze - wpływy do budżetu (miasta), większy wpływy - więcej inwestycji - choćby po to aby do "ładnego miasta" ludzie nadal chcieli przyjeżdżać i wydawać pieniądze. A szczęśliwsi kwidzyniacy - bogatsi też pewnie nie byli by smutniejsi, a z ewentualnymi turystami pojawiłyby się dodatkowe imprezy i ośrodki - z których miejscowi także by korzystali. Więc kłopotem nie są turyści, a co najwyżej ich brak. O wiele przyjemniej spędzałoby się sobotnie popołudnie w mieście posiadającym coś ponad stadion i "martwy zamek", ewentualnie można po raz n`ty zobaczyć kozę na Miłosnej. Nawet banalna rzecz - kawiarnia, ciastkarnia, lodziarnia - choćby budka z watą cukrową w okolicach zamku + kilka ławek - rozwiązałoby sprawę - ale bez turystów to się po prosu nie opłaca. Malbork ma turystów, ale ma też kawiarnie i miejscowi także tam przychodzą.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 13:24 

magzeust napisał(a):
Turyści - pieniądze, pieniądze ...

Zakłady na terenie miasta dają całkiem mocny zastrzyk gotówki a do tego same przeprowadzają "akcje społeczne" jak remonty placówek społecznych itp.

W Kwidzynie turystyka się nie przyjmie a po co robić coś na siłę? Już większy potencjał bym widział w gospodarstwach agroturystycznych niż w samym mieście.

A wydawać kasę żeby 15 niemców, 2 anglików i 10 polaków w roku mogło odwiedzić miasto?? :D

Problemem włodarzy jest to że wydają pieniądze bez głowy czego przykłady można wymieniać i wymieniać ale co z tego jak oni dalej swoje!

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 13:28 

Nie wiedzieć czemu przypomniał mi się film z Markiem Kondratem "Pieniądze to nie wszystko" :-D

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 13:40 

lord vader napisał(a):

A wydawać kasę żeby 15 niemców, 2 anglików i 10 polaków w roku mogło odwiedzić miasto?? :D

wystarczy spojrzec na porownywalny wczesniej Malbork ile tam turystow przyjezdza zobaczyc te ich cegly. czasami sa parkingi wrecz przepelnione autokarami na niemieckich blachach. wiadomo ze kazdy z nich zostawia pieniadze w tym miescie. handel i uslugi sie kreca.

a u nas po jakiego robic promocje miasta przeciez jest tak super! :)
widac to teraz glownie w obrotach handlowcow.
i tak jak wspomnial wczesniej kol. magzeust, mamy przeciez wielkie zaklady w ktorych tak jak np. w Jabilu wiekszosc ludzi pracuje na 3/4 etatu i siedza teraz na przymusowym wolnym w domu bo nie ma dla nich pracy. zyc nie umierac :) miejscowi licza sie z kazdym groszem bo nie wiedza co im przyszlosc przyniesie.
lakoc

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 15:21 

tak ale co ty lakoc chcesz porównać??

Muzeum zamkowe w Malborku do klitki w Kwidzynie? turyści mają walić autobusami do Kwidzyna żeby zobaczyć, kilka wypchanych ptaków i niedźwiedzia??

Fakt w Kwidzyńskiej katedrze jest sporo perełek ale co z tego jak nawet mieszkańcy nie wiedzą co tam jest.

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, o 15:36 

najfajniesza jest bombarda krzyżacka :573:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1