Cytuj:
Remont przyczyną zawalenia w Kwidzynie
Znane są już prawdopodobne przyczyny katastrofy budowlanej, do jakiej doszło w Kwidzynie. Ściana domu przy ul. Żwirowej zawaliła się, bo podczas remontu podkopano fundamenty.
Do zdarzenia, które mogło okazać się tragiczne w skutkach, doszło w czwartek późnym popołudniem. W domu zawaliła się szczytowa ściana. Pod gruzami znalazł się jeden z pracowników firmy budowlanej, który na zlecenie lokatorów miał wzmocnić fundamenty. Na szczęście, strażakom bardzo szybko udało się odkopać przysypanego mężczyznę. Został przewieziony do szpitala. Jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Strażacy wyprowadzili z budynku mieszkańców i rozpoczęto zabezpieczanie naruszonej konstrukcji.
- W momencie zdarzenia akurat przebywałem w kuchni, która znajduje się na skraju zawalonej ściany. To był moment. Usłyszałem tąpnięcie i po chwili rozległy się krzyki. W powietrzu wisiało mnóstwo kurzu - opowiada świadek zdarzenia.
Tego samego dnia wyłączono z ruchu ul. Żwirową, aby drgania powodowane przez przejeżdżające do pobliskich fabryk samochody ciężarowe nie wywoływały dalszych zniszczeń. Od wczoraj ulica jest otwarta, ale wprowadzono tam ograniczenie prędkości do 20 km/h.
Sprawą zajął się powiatowy inspektor nadzoru budowlanego w Kwidzynie. Nakazał on inwestorowi sporządzenie orzeczenia technicznego, na podstawie którego zostaną wyciągnięte oficjalne wnioski odnośnie przyczyny zdarzenia i dalsze wskazówki w związku z planowanym remontem obiektu.
- Z naszych ustaleń wynika, że mamy do czynienia z awarią, a nie z katastrofą budowlaną, gdyż nie zostały zniszczone elementy konstrukcyjne budynku. Prawdopodobnie popełniony został błąd w sztuce budowlanej. Pracownicy wykonujący ławy fundamentowe pod budynkiem podkopali się pod istniejącą ścianę piwnicy na całej długości, co jest niedopuszczalne. Tego typu roboty wykonuje się w sposób odcinkowy. Moje przypuszczenia zostaną zweryfikowane przez opinię niezależnego eksperta - mówi Krzysztof Bogacki, inspektor nadzoru budowlanego w Kwidzynie.
Ze wstępnych ustaleń wynika, że budynek będzie można odbudować. Ta informacja zostanie potwierdzona w ciągu najbliższych dni.
http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/986838.html