Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2009, o 10:40 
Przyjaciel forum

Gregor napisał(a):
DSC01455.JPG

LUDZKA GŁUPOTA JEST NIEZMIERZONA :oops: :oops: :oops:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2009, o 08:26 
Gregor napisał(a):
DSC01457.JPG

Na moje oko tutaj prace prowadzone są fachowo. Nie ma naruszenia konstrukcji. Natomiast na Żwirowej według mnie podpkopano sie pod fundament i chyba chcieli jeszcze wybić dodatko otwór w ścianie. Nie wiem czy na okno a może na drzwi garażu pod domem.

Tytuł:
PostNapisane: 13 kwietnia 2009, o 08:50 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Na moje oko tutaj prace prowadzone są fachowo.

Na oko tam też było wszystko ok! tylko to nie jest budynek 10 letni parę lat już ma i miejsce w jakim stoi raczej sprzyja powstawaniu pęknięć i osunięć, ja ryzyko widzę duże :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 14 kwietnia 2009, o 07:48 
Darek napisał(a):
ja ryzyko widzę duże

A powiedz co daje obsypanie ziemią ścian podpiwniczenia? Jest wtedy jeszcze bardziej niebezpieczniej bo pęknięci i rysy na tych ścianach dodatkowo muszą dać opór masą ziemii. Chodzi właśnie o to żeby nie "grzebać" w tych ścianach bo wszelkie dodatkowe okienka, drzwi itp. osłabiają kontrukcję. Dla tego "moje oko" nie widzi błędów w tym przypadku ale już na Żwirowej było widac, że ktoś coś majtrował przy ścianach podpiwniczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 08:35 
Przyjaciel forum

MACIEKZB

Ława fundamentu przenosi naprężenia bardzo nierównomierne, po to zresztą ona jest.

Te naprężenia działają również w osi poprzecznej ławy i po latach osiadania ławy jak i gruntu są przez właśnie grunt stabilizowane.

Zrób proste doświadczenie fizyczne.

Naciskaj na pionowo ustawioną rurkę do napojów, zapamiętaj jak łatwo ją zgnieść.

Teraz zrób to samo z rurką zakopaną w ubitym chociażby piasku, ile wtedy trzeba siły.

To samo dotyczy ławy fundamentu. :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 11:53 
Darek napisał(a):
Ława fundamentu przenosi naprężenia bardzo nierównomierne, po to zresztą ona jest.

Darek,
Masz rację tylko, że ja mówię o ścianach.
Zrób proste doświadczenie fizyczne.
Ustaw z puszek od piwa ścianę a potem spróbuj wyciągnąć z niej z dwie puszki. Nie będziesz musiał użyć siły żeby ściana się zawaliła :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 12:05 
Przyjaciel forum

Darek zamiast puszek, których pewnie nie masz, użyj słoików po musztardzie, które opróżniasz przy degustowaniu golonek :D

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 16:07 
Przyjaciel forum

MACIEKZB, chanbord, Czy wy nie macie litości jak po wypiciu i ustawieniu ściany z puszek odnajdę tę, którą mam wyciągnąć, czyste kpiny :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 17:04 
Darek,
A nie uważasz, że byłboby to w szczytnym celu poswięcenia się nauce? W dodatku powód, z ktorego nie powinno być żadnych "konsekwencji slużbowych" u Szefowej :-D :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 17:25 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
że byłboby to w szczytnym celu poswięcenia się nauce?

Też tak uważam niestety Szefowa nie ma zmysłu poszukiwań naukowych, niestety :sad: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 15 kwietnia 2009, o 20:10 

Cytuj:
Remont przyczyną zawalenia w Kwidzynie

Znane są już prawdopodobne przyczyny katastrofy budowlanej, do jakiej doszło w Kwidzynie. Ściana domu przy ul. Żwirowej zawaliła się, bo podczas remontu podkopano fundamenty.

Do zdarzenia, które mogło okazać się tragiczne w skutkach, doszło w czwartek późnym popołudniem. W domu zawaliła się szczytowa ściana. Pod gruzami znalazł się jeden z pracowników firmy budowlanej, który na zlecenie lokatorów miał wzmocnić fundamenty. Na szczęście, strażakom bardzo szybko udało się odkopać przysypanego mężczyznę. Został przewieziony do szpitala. Jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Strażacy wyprowadzili z budynku mieszkańców i rozpoczęto zabezpieczanie naruszonej konstrukcji.

- W momencie zdarzenia akurat przebywałem w kuchni, która znajduje się na skraju zawalonej ściany. To był moment. Usłyszałem tąpnięcie i po chwili rozległy się krzyki. W powietrzu wisiało mnóstwo kurzu - opowiada świadek zdarzenia.

Tego samego dnia wyłączono z ruchu ul. Żwirową, aby drgania powodowane przez przejeżdżające do pobliskich fabryk samochody ciężarowe nie wywoływały dalszych zniszczeń. Od wczoraj ulica jest otwarta, ale wprowadzono tam ograniczenie prędkości do 20 km/h.

Sprawą zajął się powiatowy inspektor nadzoru budowlanego w Kwidzynie. Nakazał on inwestorowi sporządzenie orzeczenia technicznego, na podstawie którego zostaną wyciągnięte oficjalne wnioski odnośnie przyczyny zdarzenia i dalsze wskazówki w związku z planowanym remontem obiektu.

- Z naszych ustaleń wynika, że mamy do czynienia z awarią, a nie z katastrofą budowlaną, gdyż nie zostały zniszczone elementy konstrukcyjne budynku. Prawdopodobnie popełniony został błąd w sztuce budowlanej. Pracownicy wykonujący ławy fundamentowe pod budynkiem podkopali się pod istniejącą ścianę piwnicy na całej długości, co jest niedopuszczalne. Tego typu roboty wykonuje się w sposób odcinkowy. Moje przypuszczenia zostaną zweryfikowane przez opinię niezależnego eksperta - mówi Krzysztof Bogacki, inspektor nadzoru budowlanego w Kwidzynie.

Ze wstępnych ustaleń wynika, że budynek będzie można odbudować. Ta informacja zostanie potwierdzona w ciągu najbliższych dni.

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/986838.html

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, o 20:28 
Przyjaciel forum

Odbudowa zawalonej ściany ruszyła pełną parą, wczoraj widziałem jak ją ocieplano, więc chyba można powiedzieć, że wszystko jest ok.
Jednak nie wszystko wróciło jeszcze do normy, na odcinku gdzie jest owy budynek postawiono na drodze znak ograniczający prędkość do 20 km/h, który stoi sobie do dziś.

Kiedy zostanie zabrany :?: a może zostanie tam już na stałe :?:

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, o 20:31 
Przyjaciel forum

Nie widziałem jeszcze tam nikogo, kto by tą prędkość przestrzegał. Jedynie piesi.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, o 20:34 
Przyjaciel forum

chanbord,
a ja widziałem :D jak któregoś razu policja ustawiła się tam z suszarką :D

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, o 20:40 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Jednak nie wszystko wróciło jeszcze do normy, na odcinku gdzie jest owy budynek postawiono na drodze znak ograniczający prędkość do 20 km/h, który stoi sobie do dziś

Jak znam życie , to dom docieplą ,wymalują , pomieszkają sobie ze 2 latka a znak z 20-tką i tak będzie tam stał :-D :grin:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1