Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Park Sidora
PostNapisane: 11 maja 2009, o 17:10 
W samym środku Kwidzyna znajduje się nie zagospodarowany ponad 3 hektarowy teren. Wyznaczają go ulice: Kopernika, Konopnickiej, 15 Sierpnia i 3 Maja.
Wprawdzie Miejski Plan Zagospodarowania Przestrzennego ŚRÓDMIEŚCIE I przewiduje w tym miejscu budownictwo mieszkaniowe wielorodzinne oraz handlowe i usługowe, ale długi czas poszukiwania inwestorów na tak zaplanowane inwestycje, jak dotąd nie przyniósł rezultatów.
Na ostatniej sesji Rady Miejskiej, radny Marek Sidor złożył kolejną interpelację z interesującym pomysłem utworzenia w tym miejscu parku miejskiego z oczkiem wodnym, ławkami i elementami małej architektury. Przedłożył również apel w tej sprawie podpisany przez dwustu mieszkańców miasta. Pomysł ten wymaga zmiany planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu, a to nie jest niemożliwe. Sygnatariusze apelu uzasadniają potrzebę stworzenia parku z prawdziwego zdarzenia:
Cytuj:
Bliskość skupisk mieszkaniowych zdominowanych przez starszych ludzi oraz lokalizacja dużych sklepów otoczonych betonowymi parkingami, a nawet niezbyt dobrze zrealizowany ciąg komunikacyjny są atutami, z którymi po prostu trudno polemizować.

W wielu miastach trwają pomiędzy mieszkańcami a zarządem miasta boje o przestrzeń publiczną, zwłaszcza taką, która choć nie przynosi dochodów i raczej pociąga wydatki publiczne, to wnosi z sobą inne wartości niewymierne w złotówkach. Interpelacja Marka Sidora jest głosem w tej sprawie.
Może to i „czarnowidztwo”, a może i nie, ale obowiązujący plan dopuszcza możliwość uszczęśliwienia tego terenu kolejnym centrum handlowym, bo na takie przeznaczenie klientów nie brakuje, a parę złotych w miejskiej kasie z realizacji takiego pomysłu zawsze się przyda . Obym czegoś tu nie wykrakał i zamiast „zielonego płuca” miejskiego typu przedwojennego Luna Parku natkniemy się tu na kolejny blaszany market z przestronnym betonowym parkingiem, co jest przeciwieństwem przestrzeni publicznej.
Prof. Sławomir Gzell napisał(a):
Duża ilość przestrzeni publicznych w normalnym mieście jest miarą demokracji. To tam, a nie w galeriach handlowych, kształtują się postawy obywatelskie. Obywatel miasta, który jest czymś więcej niż tylko konsumentem wabionym do galerii handlowej błyskiem wyfroterowanych płytek podłogowych, zwykle wie, czego miastu brakuje. (…)
Kapitalizm nie musi być kiczowaty, to jasne. Może natomiast być byle jaki. Wielkie centra handlowe są tu najlepszym przykładem. Z trzech powodów. Po pierwsze, ich na ogół zagraniczni inwestorzy po prostu nas olewają, bo i tak w naszym cokolwiek dzikim kraju znajdą się osoby zachwycone blaszanym pudłem ze szklanym dachem postawionym wszystko jedno gdzie, po drugie, stale jesteśmy krajem o nieco większym ryzyku inwestycyjnym niż wieloletnie demokracje, ale za to łatwiej dostać pozwolenie na budowanie w miejscu tak atrakcyjnym, że w tamtych demokracjach jest to nieosiągalne, po trzecie, coś trzeba zrobić z starzejącymi się zapasami niemodnych spodni. To ostatnie potwierdza wieloletnia obserwacja - towary do polskich filii niemieckich firm trafiają wtedy, gdy nie ma już na nie zbytu w Berlinie. Jedyna nadzieja w tym, że do Unii przyłączono już inne, jeszcze biedniejsze od Polski kraje wschodniej Europy.
Może warto jest upominać się o swoje?

Ostatnio edytowano 11 maja 2009, o 17:49 przez Konto usunięte (B...y), łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, o 19:02 

Budslavsky napisał(a):
podpisany przez dwustu mieszkańców miasta

i mój podpis tam widnieje:))

Tytuł: Re: Park Sidora
PostNapisane: 11 maja 2009, o 22:03 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Może warto jest upominać się o swoje?

Oj, warto, warto.

Nie raz i nie dwa już się zastanawiałam dlaczego w Kwidzynie nie tworzy się nigdzie nowego parku z prawdziwego zdarzenia; istnieją przecież tylko te poniemieckie oraz po cmentarne. A przecież starodrzew nie jest wieczny. Owszem, jeszcze te stare drzewa są piękne, ale po latach... co po nas... choćby potop? Albo blaszaki jak ten "doklejony" do odrestaurowanego - na szczęście i po długich bojach Starego Młyna, czyli byłego PHS-u?

Przecież nie można nazwać parkiem dróżek wysadzanych drzewkami na osiedlach mieszkaniowych.

I chyba szkoda, że Marek nie opublikował w Pulsie prośby o poparcie tegoż, bowiem cóż to jest 200 podpisów? Mniemam, że decydenci nawet nie doczytają do końca, gdy zobaczą, ze podpisów jest tak mało.

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Marek i pozostałe osoby rozpropagują tę ideę szerzej.

A plan zagospodarowania przestrzennego można zmienić, jest to trudne, ale możliwe.

Ostatnio edytowano 12 maja 2009, o 06:16 przez Dokszyckaja, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, o 16:51 

no mi pomysł też się podoba... może być nawet powiatowy central park z oczkiem wodnym;) rację ma Budslavsky mówiąc o przestrzeni publicznej. wystarczy już tam biedronek i carrefourów.. niech będzie w końcu coś dla mieszkańców:)

justyna2707 napisał(a):
i mój podpis tam widnieje:))
- ja niestety nie miałem ku temu okazji, ale z chęcią bym się podpisał

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, o 17:44 

"Kwidzyński Central Park"... Podoba mi się :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, o 21:21 

Mi także..:))

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 05:14 
Przyjaciel forum

justyna2707 napisał(a):
Mi także..:))

Justyna na Boga MNIE :!: a nie mi :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 09:21 

Czy w tym Central Parku będzie podwyższenie dla mówców ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 09:36 
Jeśli by było, to już nie będzie to Central, ale Hyde Park. :-)

Załączniki:
FORUM-WOLNOŚCI-SŁOWA.jpg
FORUM-WOLNOŚCI-SŁOWA.jpg [ 77.82 KiB | Przeglądane 6390 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, o 10:06 

Co kraj to obyczaj .

Strefa czasowa: UTC + 1