Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 11:01 
Chyba z nudów zmierzę cykl bicia tych dzwonów, tak na moje ucho to z 5 minut będzie :-D .Proszę ja Was :???:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 11:50 
Zbanowany

MACIEKZB napisał(a):
Głośniki te spełniają kilka funkcji min. jako megafony i syreny alarmowe
i podejrzewam, że cała obsługa "dzwonienia" itp jest za darmo. Ktoś to wymyślił, zamontował będzie o to dbał w wolnych chwilach z nieodpartej potrzeby dbania o "komfort mieszkańców". Dla mnie to kolejna głupota nie potrzebna nikomu. Nie dość, że niepotrzebna ( znając kwidzyńskie warunki to baardzo droga) to jeszcze zrobiona na "pół gwizdka". Dlaczego wszystkie takie pomysły są w Kwidzynie robione na "pół gwizdka" właśnie? Zegar wybijający godzinę - z głośników - hejnał - głośniki, ścieżki rowerowe - tu już powiedziane było aż nadto - przykłady można by mnożyć - ale po co? W końcu miejscowa władza ma silny mandat!

Tytuł: A w Sadlinkach ...
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 12:18 
A w Sadlinkach, to „kiedy ranne wstają zorze”, to nikt dalej spać nie może.
Poza dzwonieniem 0,5 godz. przed nabożeństwami, z kościelnej wieży trzy razy dziennie rozlega się trąbienie i dzwonienie odtwarzane z elektron. automatu.
6:00 „Kiedy ranne wstają zorze” - (trąbka)
12:00 „Anioł Pański” - (carrilion)
21:00 „Apel Jasnogórski” - (trąbka)
Mieszkam ok. 100 m od źródła tych dźwięków. Nie ukrywam, że bardzo mi się one podobają i pomagają w osobistej organizacji dnia. Żeby ich wysłuchać muszę otwierać okno. Niestety zdarza mi się przespać „Poranne zorze”, ale coraz częściej oczekuję ich już przy otwartym oknie o 5:55, lub w ogrodzie, bo po cóż się dalej wylegiwać. Także „Apel Jasnogórski” powiadamia mnie, że czas już zwijać się z ogrodu do domu.
Te atrakcje przelicytowuje głośnością syrena straży pożarnej, która jest jeszcze bliżej, ale to też jest wydarzenie.
Spotkałem tylko jednego tubylca, który w rozmowie ze mną bardzo protestował przeciwko „zakłócaniu porządku publicznego” i denerwującym go odgłosom. Mogłem mu jedynie zaproponować wymianę okien na energooszczędne a przy tym dźwiękochłonne, lub wizytę w specjalistycznej placówce leczącej nadwrażliwość słuchu (jest taka przy Pl.Plebiscytowym). Przypuszczam, że jest to jednak sprawa poważniejsza i dotyczy ogólnego nastawienia do rzeczywistości.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 12:22 
magzeust napisał(a):
ale po co?

Masz rację, nie warto nic robić bo zawsze znajdą się malkontenci, którym nie będzie się podobało.
Mogli nie robić na pół gwizdka tylko rzucić kasą i odbudować starówkę a w ratuszu umieścić kuranty i zatrudnić hejnalistę a potem wyburzyć kamienice na całym starym mieście żeby poszerzyć ulice tak aby było miejsce dla samochodów, na chodniki i drogi dla rowerów... :neutral:

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 13:54 
Zbanowany

MACIEKZB napisał(a):
Masz rację, nie warto nic robić bo zawsze znajdą się malkontenci, którym nie będzie się podobało.
Nie, po prostu jak już zrobić to porządnie. Nie twierdzę, że akurat w centrum potrzebne są ścieżki rowerowe - ale te które są - zupełnie bezużyteczne - wąskie, przecinane słupami, kwietnikami itp. Jaki był sens "budowy" tychże ścieżek? Miasto miało zapas białej farby, czy ktoś koniecznie chciał napisać w jakimś folderze :"zrealizowano projekt budowy ścieżek rowerowych z funduszy...."? A gdyby tych malkontentów nie było - to okazałoby się, że wszystko jest tak cudnie! Jest praca, most, masa turystów wali na powiśle obejrzeć katedrę i wydać kilka kilka złotych w kawiarenkach przy zamku. Turyści oczywiście dbają o zdrowie tak samo jak mieszkańcy i zamiast stwarzać zagrożenie jeżdżą na dobrze oznakowanych szerokich, bezpiecznych drogach rowerowych. Jeżdżą oczywiście podziwiać odnowioną siedzibę władz miasta wsłuchać się w sławny w całym powiecie hejnał (mp3). W ogóle jest tak super, że lepiej to będzie tylko jak mieszkańcy zwiększą sobie podatki! Wtedy to już będzie trzeba nawet jakieś lepsze słowo opracować, bo "super" nie wystarczy!

Takie słowo klucz prawda? Malkontent. Nie ma już miejsca na własne zdanie i własne obserwacje. Jeśli ktoś jest mniej entuzjastyczny niż pomysłodawca to jest na pewno malkontentem i nie warto brać jego zdania pod uwagę. Czy naprawdę jedyne co nam pozostało to zdanie "przynajmniej coś robią"? Czy musimy akceptować nieudolność i działanie "na pół gwizdka" - lub bardziej obrazowo - "pod publikę"? Wspomniane ścieżki rowerowe to właśnie typowe działania do folderów - postaraliśmy się, zrobiliśmy, wydaliśmy pieniądze - spełniliśmy oczekiwania społeczeństwa. A że nie spełniają standardów, nie nadają się do użytku, że to tylko białe linie wymalowane na chodnikach - malkontentom zawsze coś przeszkadza! Mi nie przeszkadzają dzwony kościelne - lubię je nawet, póki nie muszę słuchać w domu każdej mszy transmitowanej na całą dzielnicę nie mam nic przeciw. A czasem to nawet i to potrafię docenić, gdy pogoda lub dziecko "zmusza" to pozostania na zewnątrz kościoła a mimo wszystko chcę w jakiś sposób uczestniczyć w mszy. Że trąbki czy dzwony wydobywają się z głośników - trudno - nie każdy ma pieniądze na utrzymanie/wybudowanie dzwonnicy. Dzwony kościelne są nieodłącznym elementem naszego "krajobrazu" i jeśli komuś to przeszkadza - trudno - trzeba będzie się wyprowadzić gdzieś, gdzie ich nie ma. Nie rozumiem tylko jaki sens ma wybijanie godzin gdy nawet zegara brak?? Dla mnie to nic innego jak "nieudolne próby podniesienia standardów" i nawet nie chce mi się dalej ciągnąć tego wątku. Zamiast zachwycać się takimi działaniami może warto by w końcu usiąść i przeanalizować działania naszych kandydatów. Póki co dominuje zadziwiająca amnezja i "owczy pęd" za liderem. Zamiast wypisywać wielosylabowe słowa typu "malkontent" może warto było by się samemu pokusić o odrobinę krytyki i własnych przemyśleń? Zastanowić się spojrzeć na otaczający nas świat troszkę inaczej niż przedstawia nam go prasa?

miłego dnia życzę.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 15:27 
Przyjaciel forum

Drogi magzeust,
Jest sporo racji w tym co piszesz i myślę, że wielu forumowiczów ma podobne zdanie w wielu poruszanych przez Ciebie kwestiach. Oczywiście, że nie powinniśmy bezmyślnie wszystkiego akceptować i zgadzać się na wszystko na zasadzie "jedzcie gowno, miliony much nie mogą się mylić". Myślę, że niechęć (a w niektórych przypadkach agresja) w odpowiedziach na Twoje posty bierze się z:
Cytuj:
Takie słowo klucz prawda? Malkontent.

Malkontent to człowiek, który we wszystkim co mówi (pisze) widzi same złe strony, ze wszystkiego jest niezadowolony. Czytając Twoje wypowiedzi widać tylko malkontenctwo właśnie. To dobrze że chcesz dla Kwidzyniaków jak najlepiej, żeby byli bogaci, mieli pracę, ścieżki rowerowe itd. Dziękujemy Ci za troskę. Serio.
Po prostu spróbuj czasem dostrzec coś pozytywnego... Na 3 posty wytykające wady, znajdź 1 na plus!
Cytuj:
miłego dnia życzę.

Wzajemnie i więcej pogody ducha życzę!

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 18:10 

magzeust napisał(a):
Dla mnie to kolejna głupota nie potrzebna nikomu.

"Jak zającowi dzwonek na ogonie" (powiedzenie używane w takim przypadku) :-D

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 23:27 
Zbanowany

Mega napisał(a):
Na 3 posty wytykające wady, znajdź 1 na plus!
Widzę sporo plusów - ale w pisaniu o nich ubiegają mnie inni ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 10:24 

Ja bym proponował założyć temat: Absurdy kwidzyńskie lub coś w tym stylu i każdy będzie mógł się wypowiedzieć co uważa za debilizm i potem zrobimy sonde na największy...

Jeśli ktoś się odważy to można nawet podsumowanie napisać do Urzędu... niech ktoś wreszcie usłyszy co tu jest mówione bo tak naprawde narzekać każdy może ale wskazać dlaczego narzeka już nie każdy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 11:05 
Cytuj:
narzekać każdy może ale wskazać dlaczego narzeka już nie każdy

Sorry, ale czy zaczynając ten temat nie wskazałem dlaczego narzekam? :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 15:01 

Czym się przejmujecie ,w Krakowie trąbią na wszystko i dobrze im z tym .

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 19:16 

Zapraszam wszystkich, którzy tak przyklaskują pomysłowi zainstalowania na UM elektronicznych dzwonów, do pobliskich budynków stojących w odległościach 100-200 m i sprawdzenia czy ich dźwięk jest naprawdę (jak co niektórzy sądzą) stonowany i przyjemny dla ucha o godz. 6.00 w szczególności w sobotnio-niedzielne poranki :evil:
Ciekawe czy włodarze miasta i pomysłodawca tej idei, którzy jak zapewne mieszkają na obrzeżach miasta lub w spokojniejszych dzielnicach Kwidzyna, chcieliby aby co godzinę waliły im pod oknami elektroniczne dzwony. Czy my mamy jeszcze mało za oknami rozpędzonego coraz bardziej zgiełku ulicznego ? Czy trzeba nam fundować za publiczne pieniądze tego typu absurdalne "atrakcje" ? Za całą pewnością zadecydowało o tym gadżecie wąskie grono władz na czele z autorem pomysłu, nie pytając się okolicznych mieszkańców o zdanie, bo po co ? Władza wie dokładnie kiedy mamy mieć spokój a kiedy nie. Władza wie dokładnie kiedy ludzie mogą odespać nocne godziny pracy i czy wygolę będzie im to dane.
Kończący się tydzień pokazuje, że nie będzie to możliwe. Dlaczego sugeruje nam się ,że mamy się do tego przyzwyczajać ? Do Do rosnącego coraz bardziej ulicznego hałasu potęgowanego co godzinę decybelami z dachu UM ? :shock: Nie mam nic przeciwko temu "bim-bom" o godz. 12.00 i odegranemu hejnałowi, ale katować ludzi jeszcze do godz. 22.00 ?
A możne UM zaczął rywalizację z okolicznymi kościołami, który dzwon będzie bił częściej i głośniej.
Powtarzam, jeżeli ktoś z Was uważa, że te "ding-dong" taki świetny super pomysł, to niech zamieszka przez tylko tydzień w którym kolwiek z pobliskich budynków.
Kochani Radni, GRATULACJE !!!

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 20:17 
Ja bym proponował na przykładzie Rafikkk-a robić test IQ przy rejestracji konta na forum :-).
Wynik powyżej jakiejś ustalonej średniej gwarantowałby posiadanie konta :-D .

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 20:55 
DarekK napisał(a):
robić test IQ przy rejestracji konta na forum
Przypuszczam, że gdyby to przeszło, to mocno byś się na tym zawiódł i rozczarował, a na pewno zanudziłbyś się na śmierć zarówno Ty, jak i reszta towarzystwa.

Tytuł:
PostNapisane: 5 czerwca 2009, o 20:56 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
mocno byś się na tym zawiódł i rozczarował

własnym wynikiem :?: :D :D :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1