Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 129  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, o 18:01 

Kwidzowniku,
słowo "prawo" ma kilka znaczeń. We wczorajszym poście usiłowałem przedstawić co rozumiem jako Prawo Mojżeszowe, Zdziwiłem się, gdy zauważyłem jak blisko nam do siebie, ale... .No właśnie, gdzie Prawo Mojżeszowe mówi: Nie pożądaj?
Napisałeś wszak:
Cytuj:
7. Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? żadną miarą! Ale jedynie przez Prawo zdobyłem znajomość grzechu. Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie, gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj. (BT)

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2009, o 22:33 

Rzymian 7:7 Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? Przenigdy! Doprawdy, nie poznałbym grzechu, gdyby nie Prawo; i na przykład nie poznałbym pożądania, gdyby Prawo nie powiedziało: "Nie wolno ci pożądać". (NW)

Wyjścia 20:17 "Nie wolno ci pożądać domu twego bliźniego. Nie wolno ci pożądać żony twego bliźniego ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego byka, ani jego osła, ani niczego, co należy do twego bliźniego". (NW)

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, o 07:17 

Witam,

Co z wolnoscia niewolnika blizniego mego ? Co ma mnie powstrzymac przed uczynieniem niewolnicy z zony blizniego mego ? ;)

Pozdrawiam,
Marcin.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, o 16:14 

ShrekPL napisał(a):
Co z wolnoscia niewolnika blizniego mego ?

Nadmieniam, że Prawo Mojżeszowe nie popierało tyranizującego niewolnictwa. Było to raczej posiadanie na własność pracowników do prac w ramacj własnych nieruchomości, czy pól, oraz trzody.

Wyjścia 1:13 Toteż Egipcjanie zmusili synów Izraela do robót niewolniczych, tyranizując ich.
14 I uprzykrzali im życie ciężką niewolniczą pracą przy zaprawie glinianej i cegłach oraz wszelką niewolniczą pracą w polu - wszelką niewolniczą pracą, w której ich wykorzystywano jako tyranizowanych niewolników.

Wyjścia 21:2 "Jeżeli kupisz hebrajskiego niewolnika, będzie on niewolnikiem sześć lat, ale w siódmym odejdzie bez opłaty jako człowiek wolny."

Kapłańska 25: 3 Sześć lat masz obsiewać swe pole i sześć lat masz przycinać winnicę, i będziesz zbierał plon ziemi.
4 Lecz w siódmym roku ma nastąpić sabat całkowitego odpoczynku dla ziemi, sabat dla Jehowy

Kapłańska 25:8 I odliczysz sobie siedem sabatów lat, siedem razy po siedem lat, a dni owych siedmiu sabatów lat będzie dla ciebie ogółem czterdzieści dziewięć lat.
10 I uświęcicie rok pięćdziesiąty, i w całej ziemi ogłosicie oswobodzenie wszystkim jej mieszkańcom. Będzie to dla was Jubileusz i powrócicie każdy do swej posiadłości, każdy też powróci do swej rodziny.

Kapłańska 25:39 A jeśli twój brat, który jest koło ciebie, zubożeje i musi się tobie sprzedać, nie wolno ci go wykorzystywać do pracy w służbie niewolniczej.
40 Będzie u ciebie jak najemnik, jak osiedleniec. Będzie służył u ciebie do roku Jubileuszu.
41 I odejdzie od ciebie wolny, on i jego synowie z nim, i wróci do swej rodziny, wróci do posiadłości swych praojców.
42 Bo są oni moimi niewolnikami, których wyprowadziłem z ziemi egipskiej. Nie wolno im sprzedawać samych siebie, jak się sprzedaje niewolnika.

Kapłańska 25:44 Jeśli chodzi o twego niewolnika i twoją niewolnicę, których nabywasz spośród okolicznych narodów - spośród nich możecie kupić niewolnika i niewolnicę.
45 A także spośród synów osiedleńców, którzy przebywają u was jako przybysze - możecie kupować spośród nich, jak również spośród ich rodzin, które są u was, tych, którzy się im urodzili w waszej ziemi; i staną się waszą własnością.
46 I będziecie ich przekazywać jako dziedzictwo waszym synom po was, by dziedziczyli jako własność po czas niezmierzony. Możecie ich wykorzystywać do pracy, ale jeśli chodzi o waszych braci, synów Izraela, nie możesz jeden drugiego deptać jak tyran.

Powt.Prawa 23: 15 "Nie wolno ci wydać niewolnika jego panu, gdy uciekł od swego pana do ciebie.
16 Będzie mieszkał u ciebie, pośród ciebie, w miejscu, które wybierze w jednym z twoich miast, gdziekolwiek mu się spodoba. Nie wolno ci się nad nim znęcać.

ShrekPL napisał(a):
Co ma mnie powstrzymac przed uczynieniem niewolnicy z zony blizniego mego ?

Sumienie. Nie posiadanie go nie usprawiedliwia, tak samo, jak nieznajomość prawa.

Tytuł:
PostNapisane: 2 czerwca 2009, o 20:26 

Kwidzowniku,
23 maja pisałem o wielorakim znaczeniu słowa "prawo" . Może przypomnę, że w Nowym Testamencie słowem tym określa się również Dekalog. Cytowany przez Ciebie wers Wyj.20:17
Cytuj:
"Nie wolno ci pożądać domu twego bliźniego. Nie wolno ci pożądać żony twego bliźniego ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego byka, ani jego osła, ani niczego, co należy do twego bliźniego". (NW)

to jedno z przykazań Dekalogu.
Gdy mówię Dekalog mam na myśli prawo:
1) napisane przez samego Boga, w przeciwieństwie do pism Mojżesza.
2Moj.31:18
Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym.
2Moj.32:16
Tablice te były dziełem Bożym, a pismo na nich było pismem Boga, wyrytym na tablicach.
2) napisane na kamieniu a nie w księgach jak pisma Mojżesza.
Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym.
3) Bóg dał je Mojżeszowi a ten nie przekazał ich Lewitom
4) Mojżesz włożył je do skrzyni a nie obok skrzyni jak Lewici włożyli pisma Mojżesza.
5Moj.10:5
Odwróciłem się i zszedłem z góry, by złożyć tablice w arce, którą uczyniłem, i tam pozostały, jak mi Pan rozkazał.
5) dotyczy spraw moralnych a nie ceremonialnych
2Moj.,3Moj.,4Moj.,5Moj. (niektóre fragmenty)
6) definiuje grzech a nie określa ofiar za grzech jak w pismach Mojżesza
Rzym. 7:7
Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? Żadną miarą! Ale jedynie przez Prawo zdobyłem znajomość grzechu. Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie, gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj!
7) nazwane jest duchowym a nie cielesnym
Rzym.7:14
Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu.
8) Prawo to uznajemy przez wiarę
Rzym.3:31
Czy więc przez wiarę obalamy Prawo? Żadną miarą! Tylko Prawo właściwie ustawiamy.
9) nazwane jest doskonałym prawem wolności w przeciwieństwie do Prawa Mojżeszowego, którego przestrzeganie to utrata wolności
Jak.1:25
Kto zaś pilnie rozważa doskonałe Prawo, Prawo wolności, i wytrwa w nim, ten nie jest słuchaczem skłonnym do zapominania, ale wykonawcą dzieła; wypełniając je, otrzyma błogosławieństwo.
Jak.2:12
Mówcie i czyńcie tak, jak ludzie, którzy będą sądzeni na podstawie Prawa wolności.
10) kto według niego postępuje jest błogosławiony w przeciwieństwie do Prawa Mojżeszowego, którego przestrzeganie nie daje żadnej korzyści
Jak.1:25
Kto zaś pilnie rozważa doskonałe Prawo, Prawo wolności, i wytrwa w nim, ten nie jest słuchaczem skłonnym do zapominania, ale wykonawcą dzieła; wypełniając je, otrzyma błogosławieństwo.
11) Według tego prawa wolności bedziemy sądzeni
Jak.2:12
Mówcie i czyńcie tak, jak ludzie, którzy będą sądzeni na podstawie Prawa wolności.
12) Chrystus to prawo miał uczynić wielkim i sławnym a nie znieść jak Prawo Mojżeszowe
Izaj.42:21
Spodobało się Panu w Jego sprawiedliwości okazać wielkość i wspaniałość Prawa.
13) mają być zachowane wszystkie jego przykazania a Prawo Mojżeszowe zostało zniesione.
Jak.2:10
Choćby ktoś przestrzegał całego Prawa, a przestąpiłby jedno tylko przykazanie, ponosi winę za wszystkie.
14) kto przekracza to prawo popełnia grzech w przeciwieństwie do Prawa Mojżeszowego, którego nieprzestrzeganie grzechem nie jest
1Jan3:4
Każdy, kto grzeszy, dopuszcza się bezprawia, ponieważ grzech jest bezprawiem.

Jeśli starczy Ci cierpliwości porównaj z postem na temat Prawa Mojżeszowego z 30 maja a wtedy bez trudu wychwycisz różnicę.

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 07:28 

Andrzej49 chyba nie chcesz nawrócić Kwidzownika - On jest niereformowalny .

Tytuł:
PostNapisane: 3 czerwca 2009, o 18:00 

Mirrr napisał(a):
Andrzej49 chyba nie chcesz nawrócić Kwidzownika - On jest niereformowalny .

A ty dasz się zreformować przeze mnie, lub przez Andrzeja49? :-D

Tytuł:
PostNapisane: 6 czerwca 2009, o 10:45 

andrzej49 napisał(a):
Gdy mówię Dekalog mam na myśli prawo:
1) napisane przez samego Boga, w przeciwieństwie do pism Mojżesza.

Ponieważ to, co podejrzewasz, że dodał sam Mojżesz, zaliczono też do Pism przez Boga natchnionych, nie dobrze jest traktować mechanicznie, jako nieaktualne. To są komentarze do zrozumienia ogólnych zasad, danych przez Boga. Są tam np. informacje jak, w sensie człowieczeństwa, rozumieć płód, czy zło spółkowania ze zwierzętami. Sam Dekalog nic o tym nie mówi.

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, o 09:15 

Poniżej podaję wersety, które wspomniałem w poprzedniej wypowiedzi.

Wj 21:22. Gdyby mężczyźni bijąc się uderzyli kobietę brzemienną powodując poronienie, ale bez jakiejkolwiek szkody, to winny zostanie ukarany grzywną, jaką na nich nałoży mąż tej kobiety, i wypłaci ją za pośrednictwem sędziów polubownych.
23. Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, (BT)

Wj 22:18. Ktokolwiek by obcował ze zwierzęciem, winien być ukarany śmiercią. (BT)

Pwt 27:21. Przeklęty, kto obcuje cieleśnie z jakimkolwiek zwierzęciem. A cały lud powie: Amen. (BT)

Tytuł:
PostNapisane: 8 czerwca 2009, o 21:01 

Opis stworzenia człowieka i świata rozpoczynający Księgę Rodzaju jest tylko metaforą. Nikt rozsądny nie kwestionuje ewolucjonizmu. W wyniku tego rozwoju człowiek wstępował na coraz wyższy poziom intelektualny, emocjonalny, poznawczy,moralny. Bóg dostosowywał swoje wymagania wobec rodzaju ludzkiego do ich poziomu.

Pierwotnym prawem danym człowiekowi było Prawo Naturalne. Tak o tym pisze Paweł:

(14) Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to, co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. (15) Wykazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające. Rz2,14,15

Prawo Naturalne jest więc „wypisane w sercach”. Na logikę, to normy zachowania w naturalny sposób przyjęte w społecznościach ludzkich, a więc takie, które powinny występować w najbardziej prymitywnych grupach i w najbardziej skrajnych warunkach. Takie, które stosujemy w elementarnym odruchu człowieczeństwa. To przede wszystkim prawo według którego matka poświęci swoje życie dla dziecka. Mąż zasłoni żonę swoim ciałem i będzie o nią dbał. To zasada, według której „swojego” się nie bije.
Zasady te nie odnoszą się jednak do elementów obcych i wrogich. Wspólnoty pierwotne bardzo często nazywają siebie jakimś synonimem słowa „człowiek”, a wszystkich innych określają, jako „nie ludzi”: dzikus, barbarzyńca, poganin itp. Wobec „innych” nie obowiązują normy „nie zabijaj”, „nie wszczynaj konfliktów”, „dbaj o pomyślność”. Wobec „odmieńców” obowiązuje: morduj wszystkich, którzy są w stanie ci zagrozić; uderz, nim zostaniesz uderzony; bierz łupy, bo to wzbogaca twoje plemię; bierz branki i niewolników, bo to pomnaża dochód i zwiększa twoją społeczność.
Inaczej tą zasadę można wyrazić: Jeśli Kalemu ukraść krowę-zły uczynek, Jeśli Kali ukraść krowę- dobry uczynek.

Istotne, że życie religijne plemion pierwotnych sprowadza się do dbania o pomyślność plemienia i zjednywania sobie przychylności mocy nadprzyrodzonych poprzez magię i rytuały. Bogowie co najwyżej żądają ofiar i karzą swoje plemię za niedopełnienie obowiązku. Przypominają szefa gangu, który za spokój i ochronę pobiera haracz. A jeśli nie zapłacisz, przyjdzie i zniszczy twój sklep, restaurację, firmę, ukradnie samochód, porwie członka rodziny...

Bogowie ci nie stawiają jednak żadnych dodatkowych wymagań, nie oczekują pracy nad sobą, analizy własnego postępowania. Ograniczają się do handlu: dobre zbiory za dziewicę.

Dekalog często jest utożsamiany z Prawem Naturalnym, ale jest to dość poważny błąd. Gdyby był naturalny, nie musiałby być objawiony. Skoro został nadany przez samego Boga, jest nadnaturalny.

Owszem, wiele zasad Prawa Mojżeszowego przypomina normy Prawa Naturalnego. Byłoby dziwne, gdyby było inaczej. Przecież Prawo Tablic miało zapewnić pomyślność zlepkowi plemion, których poza wspólnym pochodzeniem i tragiczną przeszłością nic nie łączyło. Oczywiste więc, że w spisie tych zasad znalazło się: nie zabijaj, nie kradnij, nie cudzołóż.

Tym, co było rzeczywistą rewolucją dokonaną na Syjonie było wprowadzenie norm moralnych niezależnych od życia plemienia. Przecież „nie kradnij” nie odnosi się tylko do współplemieńców. Nie kradnij nikomu i niczego. „Nie cudzołóż” nie znaczy: nie bierz żony członkowi plemienia, ale także nie rób sobie haremu z branek. Nie zabijaj znaczy: nie zabijaj nikogo, chyba że Pan sam powie inaczej. Ale tym, co było całkowitym wstrząsem niezrozumiałym dla ówczesnych ludzi było to, że na pierwszym miejscu Prawo Mojżeszowe stawia Boga. To nie dobro Narodu jest najważniejsze, ale chwała Boga. Albo Izrael będzie ludem Boga, albo go wcale nie będzie. Lepsza jest niewielka garstka wierna Bogu, niż miliony zdradzające Go.

Do tej pory jeśli kapłan nie umiał załatwić z bogami dobrych zbiorów, zmieniano kapłana. Teraz kapłan, prorok w czasie suszy zmusza naród do pokuty i naprawy tego, co złe. To nie kapłana się wygania. To prorok i kapłan mówi: wybijcie tych, którzy popełniają ohydę w oczach Pana. Dobro plemienia, będące osią Prawa Naturalnego ustępuje miejsca chwale Boga.

To nie jest naturalne. Żaden naród, żadne plemię nie doszło samo z siebie do takich norm. Ale jednocześnie Dekalog jest mimo wszystko Prawem Pierwotnie Naturalnym, Bożym Prawem Naturalnym. Gdyby nie upadek w grzech, dla pierwszych ludzi normy te nie byłyby niczym szczególnym. Stosowaliby je i uważali za tak oczywiste, jak oddychanie. Jeśli wszyscy ludzie, aniołowie i Bóg tworzą wspólnotę, jeden Naród i prawdą jest, że to, co służy wspólnocie jest dobre, to to, co służy wspólnocie Boga z człowiekiem jest Prawem.

To, że Prawo Naturalne rozmija się z Dekalogiem jest skutkiem grzechu i upadku, rozdzielenia między człowiekiem a Bogiem, a potem między człowiekiem a człowiekiem.

Prawo dane przez Chrystusa przenosi nas na jeszcze wyższy poziom moralny. Tak jak od dziecka wymaga się wypełniania pewnych obowiązków np.mycia zębów i dziecko to wykonuje, choć nie wie po co to robi, tak człowiekowi dorosłemu nie trzeba takich rzeczy przypominać bo wie, że musi dbać o zdrowie choćby z szacunku do przykazania nie zabijaj.

Właśnie -przykazanie "nie zabijaj".Dziecko nie wie dlaczego ma nie zabijać. Żydom, aby pamiętali, że każde życie jest święte i pochodzi od Boga, Prawo nakazywało rytualny ubój i złożenie krwi zabitego zwierzęcia na ołtarzu przed Bogiem. Podobnie jak w wojsku na wszystko był przepis co jeść a czego nie, ile można przejść kroków w szabat itp.
Chrześcijanina już te zasady nie obowiązują poza Dekalogiem.Czas kształtowania sumienia za pomocą rytualnych zakazów i nakazów minął.Czas dorosnąć:

(11) Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce.IKor13,11

Na czym więc polega to Nowe Prawo. Jest to Prawo Miłości:

(37) On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. (38) To jest największe i pierwsze przykazanie. (39) Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. (40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy. Mat22,37-40

To już nie jest przestrzeganie zasad ze strachu przed Bogiem. To wyrażanie Miłości do Boga poprzez Miłość do bliźniego:

(20) Jeśliby ktoś mówił: Miłuję Boga, a brata swego nienawidził, jest kłamcą, albowiem kto nie miłuje brata swego, którego widzi, nie może miłować Boga, którego nie widzi.IJan4,20

W tym duchu utrzymane są też inne listy apostolskie. Wszyscy piszą o Miłości, jako najważniejszym kryterium postawy chrześcijanina.

(1) Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. (2) Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym. (3) I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał.IKor13:1-3

To dlatego Jezus usprawiedliwia uczniów wykruszających kłosy w szabat, albo w szabat uzdrawia bliźniego.Mat6:1-8.Uzasadnia:

(5) I dodał: Syn Człowieczy jest panem szabatu.Luk6:5

Wielu ludzi jednak woli tak jak w wojsku-regulamin.Trudno potem wziąć odpowiedzialność we własne ręce, być człowiekiem wolnym (bo do wolności nas stworzył Chrystus):

(39) Kto się napił starego wina, nie chce potem młodego - mówi bowiem: Stare jest lepsze. luk5:39

To dlatego lepiej przestrzegać zakazu spożywania krwi, nie rozumiejąc po co to Prawo zostało stworzone...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, o 09:48 

szpak napisał(a):
Opis stworzenia człowieka i świata rozpoczynający Księgę Rodzaju jest tylko metaforą. Nikt rozsądny nie kwestionuje ewolucjonizmu.
szpak napisał(a):
To dlatego lepiej przestrzegać zakazu spożywania krwi, nie rozumiejąc po co to Prawo zostało stworzone...

"... przecież lepiej wiemy od Boga Stwórcy, jak to wszystko stworzył i co dla nas dobre, niż On. Niech sobie idzie swoją drogą i się do nas nie wtrąca, bo nawet wiemy od niego lepiej, co to jest miłość!"

Tytuł:
PostNapisane: 10 czerwca 2009, o 12:31 

Niepotrzebna ta ironia. Nikt nie wie lepiej od Boga jak to wszystko stworzył i co dla nas dobre. Nie znaczy to jednak, że nie powinniśmy tego próbować zrozumieć. Przecież Bóg mówi do nas.

Czy sądzisz inaczej?
Czy zaprzeczasz ewolucji?

Tytuł:
PostNapisane: 11 czerwca 2009, o 20:08 

Kwidzownik napisał:
Cytuj:
To są komentarze do zrozumienia ogólnych zasad, danych przez Boga. Są tam np. informacje jak, w sensie człowieczeństwa, rozumieć płód, czy zło spółkowania ze zwierzętami. Sam Dekalog nic o tym nie mówi.

Mat.22:35-40
a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał Go. wystawiając Go na próbę: "Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?"
On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Ten uczony nie protestował, że całe Prawo nie może opierać się tylko na dwu przykazaniach, bo przecież nic w nich nie ma o płodzie czy spółkwaniu ze zwierzętami, ale zawsze znajdują się tacy, którzy będą szukać dziury w całym. Np. Dla niektórych ludzi, Boża wola co do świętości małżeństwa zapisana w Rodz.2:24
wymagała ciąle dopowiedzeń. A to chociażby w temacie spółkowania ze zwierzętami ( Wyj.22:18), a to cudzołóstwa ( Wyj.20:14), a to rozwodów ( Mat.19:3-9), a to wreszcie: co tak naprawdę oznacza "nie cudzołóż"?( Mat.5:27,28). A przecież powinna być znana od początku (Mat.19:8)
Kwodzownik napisał:
Cytuj:
to, co podejrzewasz, że dodał sam Mojżesz,

To niby, że Mojżesz dodał sam od siebie? Oj Kwidzownik, więcej dobrej woli.
2Moj.24:4 Spisał więc Mojżesz wszystkie słowa Pana.
A ile razy występuje fraza "Jahwe powiedzał do Mojżesza" !?
Chociaż uważam, że Prawo Mojżeszowe nie obowiązuje, myślę podobnie jak Ty, że
Całe Pismo od Boga natchnione [jest] i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu.

Tytuł:
PostNapisane: 14 czerwca 2009, o 19:55 

andrzej49 napisał(a):
Chociaż uważam, że Prawo Mojżeszowe nie obowiązuje, myślę podobnie jak Ty

Ponieważ bardzo ładnie ująłeś owo prawo miłości do Boga i bliźniego, odniosę się do niego w paru słowach.
Rozum ludzki jest na tyle relatywny, że bez ingerencji z zewnątrz, ustala najpierw siebie, jako priorytet. Wrzeszczy, jak go w żołądku ściska, lub w pupę szczypie i kiedy mu zimno itp. To, że mama zaraz przyjdzie, bo coś w tym celu kończy, nie obchodzi go. Ten priorytet będzie uwzględniał dopiero za kilka miesięcy, przy czym własny priorytet poważnego zagrożenia życia długo jeszcze będzie najważniejszy. Nawet przez kilkanaście lat, a w przypadku "szpaka", do późnej starości.

Podczas pojawiania się coraz lepszej świadomości istnienia otoczenia, zaczyna uwzględniać inne priorytety, ale niechętnie dopuszcza je do poziomu własnego ego. Nie pomagają ogólniki, więc trzeba wielu wyjaśnień, by zrezygnować z dotychczasowych schematów. A wyjaśnianie ma wiele oblicz. Jednym z nich jest pokazanie, że są jeszcze ważniejsi od niego, czy to wiekiem, czy siłą, czy w końcu mądrością. To tych ostatnich najczęściej akceptuje, jeżeli ma do wyboru pomiędzy nimi trzema. Tamci dwaj przecież mu utrudniają, a dopiero tej ostatni ułatwia życie, wyjaśniając, jak to robić. W dorastaniu wyjaśnień nigdy za dużo.

Pan Jezus, sprowadzając całe Prawo do cytowanych z Pisma Świętego przez ciebie wersetów o miłowaniu Boga i bliźniego, nie powiedział, że wystarczy się tym tylko posługiwać w życiu, a reszta jest już nieważna. Zastrzegł przecież, że nie przyszedł znieść, ani Prawa, ani Proroków (Mat.5:17). Jedyne, co zrobił, to zawarł z apostołami Nowe Przymierze na mocy własnej, niedługo przelanej krwi (Łuk.22:20), mając świadomość, że to, na mocy Prawa będzie nie ważne. Wszystkie więc przepisy Prawa, które po usunięciu starego Przymierza straciły sens, można było w chrześcijańskiej postawie pominąć. Prawo więc nie zostało zniesione, wyeliminowano jedynie te przepisy, które nie miały już sensu.
Np. Wszelkie składanie ofiar ze zwierząt – Hebr.7:27; 9:9,10; 10:1-9
przestrzeganie świąt – Gal.3:5; 4:10
i sabatu – Mat.12:1-12; Kol.2:16
obrzezania – Rzym.2:25-29
zakazu pokarmów ze zwierząt nieczystych – Dz.Ap.10:11-15
Aby jednak nie wylać dziecka z kąpielą, napisano list, w którym podtrzymano niektóre przepisy – Dz.Ap.15:28,29
Wymieniono też, na czym polegają potępiane uczynki ciała – Gal.5:20, a na czym zalecane owoce ducha – Gal.2:22.
Mimo więc zaistnienia prawa miłości, trzeba było wielu wyjaśnień wyszczególniających Boże wymogi dla uczniów Jezusa Chrystusa – Syna Bożego. Niby nie ważne, ale okazały się pomocne dla wielu miłujących Boga na przestrzeni XX wieków.

Tytuł:
PostNapisane: 18 czerwca 2009, o 21:35 

Kwidzowniku!

Twoja metafora z rozwojem dziecka jest trafna. Wszystko byłoby dobrze, gdybyś poszedł tym tropem dalej. To prawda, że dziecko najpierw myśli egoistycznie o sobie, potem uczy się od starszych uwzględniania potrzeb innych- na tym polega wychowanie. Ale to nie koniec rozwoju człowieka. Kiedyś zacząć trzeba żyć na własną ręką, wziąć odpowiedzialność za swoje czyny, wyprowadzić się od mamy, która zawsze podpowiadała jakie spodenki włożyć, przypominała, że trzeba mówić dziękuję, przepraszam, która wytłumaczyła dlaczego np. nie można męczyć kotka itp.Dorosły człowiek nie zabija kotków, bo dzięki naukom w dzieciństwie wykształcił w sobie uczucie empatii, miłości do zwierząt, albo jeśli wychował się w rodzinie chrześcijańskiej rozumie, że życie jest święte i pochodzi od Boga. Nie zabija się zwierząt dlatego, że taki jest zakaz, tylko dlatego, że sam czuję miłość do Boga i wszystkiego co stworzył.
To prawda, że są ludzie, którzy nie przeszli pierwszego etapu rozwoju.Zawsze byli i nadal są egoistami.Są też tacy( między innymi Ty Kwidzowniku do nich należysz) którzy potrzebują prawa i regulaminu, który szczegółowo określa co wolno, a co jest zabronione.Ciągle się starają zadowolić mamę w każdym poleceniu, ale nie rozumieją po co te polecenia. Jeśli mama każe włożyć szalik to założysz, ale zupełnie nie rozumiesz po co. A jak mamy zabraknie to będzie to robiła żona.
Tak samo jest z Prawem. Chrześcijanin nie potrzebuje Prawa, które niczym mama mówi co jest dobre a co złe. Nie potrzebuje bezkrwawej diety, bo wie, że to nie krew jest święta, tylko życie symbolizowane przez nią. Te wszystkie starotestamentalne ceregiele z krwią były po to, żeby ludziom uświadomić, że jeśli odebrało się życie zwierzęciu, to to życie, które należy do Boga trzeba w symboliczny sposób Bogu oddać. Szacunek do krwi uczył szacunku do życia.Chrześcijaninowi jest to już niepotrzebne bo ma przykazanie miłości, które zawiera w sobie miłość do Boga , ludzi, stworzenia.To dzięki niemu powstają ruchy ekologiczne, organizacje walczące z karą śmierci, aborcją itd.To dzięki niemu żyjemy w coraz piękniejszym świecie.To zniesienie Prawa uczyniło nas ludźmi wolnymi.Wolność jest jednym z najcenniejszych darów od Boga, ale też jednym z najtrudniejszych.Ludzie pragną wolności, ale jednocześnie się jej boją, nie wiedzą co z nią zrobić.(To między innymi dla tego wielu ludzi tęskni za komunizmem)Jeszcze raz zacytuję Pawła z 13 roz I Kor.

(11) Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce.

Poproszę o wyjaśnienia do tych słów:

Cytuj:
Jedyne, co zrobił, to zawarł z apostołami Nowe Przymierze na mocy własnej, niedługo przelanej krwi (Łuk.22:20), mając świadomość, że to, na mocy Prawa będzie nie ważne. Wszystkie więc przepisy Prawa, które po usunięciu starego Przymierza straciły sens, można było w chrześcijańskiej postawie pominąć. Prawo więc nie zostało zniesione, wyeliminowano jedynie te przepisy, które nie miały już sensu.

Co ma być nie ważne na mocy Prawa-Nowe Przymierze?
Piszesz "Prawo więc nie zostało zniesione" jakby to wynikało w logiczny sposób z wcześniejszego zdania. A tu nie ma związku przyczyny ze skutkiem".

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1935 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115 ... 129  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1