Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 14:34 
Bardzo mi przykro, ale dopóki nie będziemy mieli centralnego systemu elektronicznego i zamiast karty elektronicznej z chipem będziemy używać książeczek, tak będzie się działo. Była kiedyś taka inicjatywa na południu Polski jeszcze za czasów "Kas Chorych" jednakże ukręcono jej łeb z powodu "niezgodności z standardem". Żal mi gdy widzę jak nasze pieniądze się marnują...

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 14:53 

canario napisał(a):
Była kiedyś taka inicjatywa na południu Polski jeszcze za czasów "Kas Chorych" jednakże ukręcono jej łeb z powodu "niezgodności z standardem".

Mówi się dużo na ten temat ale z wdrożeniem jest już gorzej.
http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,6 ... torie.html

Jak by tak było, i karty czipowe weszły by w życie, to nie można by było nic ukraść i robić przekrętów. Ktoś to u nas skutecznie blokuje, bo pewnej grupie ludzi to się opłaci, żeby był w służbie zdrowia był burdel . :mad:
W całej Zachodniej Europie, a nawet u nas na Śląsku (tylko tam jest z tym troszkę gorzej) takowy system kart czipowych zdrowotnych funkcjonuje, i to dobrze funkcjonuje.
Ale za to nie można Tam nic ukraść i nic przekręcić. :mad: A to dla pewnej grupy ludzi jest do du...y. ;)

Ostatnio edytowano 21 lipca 2009, o 15:11 przez krzyzak, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 15:10 
canario napisał(a):
dopóki nie będziemy mieli centralnego systemu elektronicznego i zamiast karty elektronicznej z chipem będziemy używać książeczek, tak będzie się działo.
Poprzedni rząd wiele obiecywał w tej sprawie i guzik zrobił.
Minister zdrowia z obecnej ekipy rządzącej też miała buzię pełną frazesów i obietnic bez pokrycia (2 lipca 2008) na ten temat, ale z tym samym efektem.
Politycy marnotrawią czas swych rządów na walki międzyplemienne, gromadzenie konfitur, oraz na kręcenie lodów, a potem tłumaczą się, że ich kadencja była za krótka.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 15:15 

Troper , ja lekarzowi nie żałuję tej recepty. Z mojego postu wynika nawet, że wręcz przeciwnie :wink:
Może i tylu lekarzy zbiera puste recepty specjalnie dla biednych, nieubezpieczonych chorych. Kto wie... Z resztą zarówno ci pacjenci nieubezpieczeni jak i fikcyjne wizyty problemów NFZu nie zmniejszają.

Też jestem za rozwiązaniem elektronicznym.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 15:25 

Rutti napisał(a):
Może i tylu lekarzy zbiera puste recepty specjalnie dla biednych, nieubezpieczonych chorych. Kto wie...

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
No to żeś mnie Kobieto rozbawiła. :grin: :-D :-D

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 15:29 

Dla biednych jest profesor Wilczur i ziołolecznictwo. :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 15:41 
Cytuj:
Politycy marnotrawią czas swych rządów na walki międzyplemienne, gromadzenie konfitur, oraz na kręcenie lodów, a potem tłumaczą się, że ich kadencja była za krótka.

Ja mam tylko na to jedną odpowiedź:

Obrazek

Czyli: Podwójna patelnia: wtedy gdy pojedyncza patelnia nie wystarczy.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 18:32 

A czemu wszyscy tak uogólniają? zrobił to jeden lekarz a nie wszyscy. A jak kogoś dziwi takie zachowanie to 3ba się od razu zapytać: czemu pan to zrobił a nie obrabiać d..y lekarzom.....

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 19:17 

ramzi napisał(a):
zrobił to jeden lekarz a nie wszyscy

Zgadzam się z Tobą nie wszyscy!!!
Ale słyszałem też o tym, także od kilku osób. :smile:
Mi też się coś takiego zdarzyło.
Kiedyś myślałem że lekarz lub pielęgniarka pobierają więcej kartek,
żeby nie tracić czasu, a to potem wypełniają je zgonie z udzieloną pomocą. :sad:

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 19:41 
Takie karty sa w wiekszosci normalnych miast w Polsce jak chocby Gdynia, Warszawa i okolice itd. Znajomi sie dziwia, ze u nas ksiazeczki nadal sa w uzyciu.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, o 21:13 
Przyjaciel forum

Mikrus napisał(a):
takie karty sa w wiekszosci normalnych miast w Polsce

a ja myślałem, że to zależy od województwa :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 11:00 

canario napisał(a):
i zamiast karty elektronicznej z chipem będziemy używać książeczek, tak będzie się działo. Była kiedyś taka inicjatywa na południu Polski jeszcze za czasów "Kas Chorych" jednakże ukręcono jej łeb z powodu "niezgodności z standardem".

Jak niektórzy wiedzą nie jestem rodowitą kwidzynianką. Dopóki tu nie zamieszkałam należałam do Śląskiej Kasy Chorych i posługiwałam się takową kartą czipową.
Wizyta u lekarza polegała na tym, że pani w rejestracji za pomocą mojej karty drukowała kilka kartek, na których lekarz w gabinecie wypisywał recepty, porady itp. Zawsze tych kartek nadrukowano "na zapas" i zostawały w kartotece. Również nie byłam w stanie sprawdzić, czy ktoś ich nie użył. Teoretycznie za pomocą karty można było sprawdzić, swoją historię choroby, zalecenia itp, ale w praktyce ciężko było znaleźć takowe urządzenie dla ludności. Karta była bardzo wygodna - nie trzeba było pilnować, czy nie kończą się druki w książeczce RUM, ani biegać i stać w kolejce, żeby ją uzupełnić i jestem za wprowadzeniem tego w całym kraju. Niestety jej używanie, w praktyce, nie umniejszało procederu z pustymi receptami. Nawet jeżeli system by był idealny i na każdym rogu stałby taki "bankomat" do sprawdzania swojej karty to i tak nie wyobrażam sobie swojej babci (która ma problemy z obsługą pilota do tv) , że tego używa.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 11:11 

dixi napisał(a):
...Wizyta u lekarza polegała na tym, że pani w rejestracji za pomocą mojej karty drukowała kilka kartek, na których lekarz w gabinecie wypisywał recepty, porady itp. ....

Dixi, a jak wyglądała wizyta u lekarza gdy wyjechałaś dalej poza dom np. na wakacje, w rejony Polski gdzie nie używano takich kart chipowych? Wiem że teraz lekarze posiadają jakieś rezerwowe bloczki kartek i jak np. zabrakło w mojej książeczce kartek to lekarz wypisał receptę na swojej. Tylko że te uniwersalne kartki papierowe chyba są od niedawna a co było wcześniej z przyjmowaniem pacjentów, posiadaczy kart chipowych?

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 13:16 
drosik napisał(a):
Mikrus napisał(a):
takie karty sa w wiekszosci normalnych miast w Polsce

a ja myślałem, że to zależy od województwa :roll:

Widocznie nie, skoro w Gdyni mają takie karty.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lipca 2009, o 13:29 
Przyjaciel forum

Mikrus,
a widziałeś taką kartę :?: może ktoś ma dodatkowo z zakładu pracy taką kartę, bo

Cytuj:
Książeczki RUM-owskie obowiązują w czterech województwach w Polsce: opolskim, lubuskim, części Śląska i na Pomorzu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1