Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, o 16:22 
Rachel napisał(a):
Co jak co, ale do strajku głodowego mnie nikt nie namówi.
A ja bardzo chętnie przystąpię do strajku głodowego, jednakoż ze stosowną przerwą na obiad.
A już poważnie:
Grzegorz Gniew napisał(a):
Jest pomysł zorganizowania (jednak) blokady za tydzień ...
Pytam, czy ktoś tu zdaje sobie sprawę z procedury i terminów wymaganych przy tej formie akcji? Jeśli w takim terminie, to znaczy że akcja będzie nieuzgodniona i żywiołowa z wszystkimi tego konsekwencjami. Jest tu ktoś odważny, kto z imienia i nazwiska przyjmie na siebie odpowiedzialność?

Wydawało się, że już tu ustalono to, co realne i możliwe (akcja propagandowa: banery, strona www, ulotki i ich kolportaż), a tu widzę nowe zawirowania, które mają duża szansę wygasić ujawniony zapał deklarujących się uczestników.

Nasuwają mi się tu zbyt wielkie podobieństwa do buńczucznych podrygów różnych władz lokalnych w tym temacie "gonitwy za króliczkiem",
(bo nie o to chodzi by złowić króliczka,
ale by gonić go,
ale by gonić go,
ale by gonić go! go go ...), czyli różnych gestów kończących się ..... No, nie chcę wykrakać.

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, o 16:55 

Jutro będziemy mieli spotkanie z policją w tej sprawie.

[ Dodano: 11 Sierpień 2009, 17:08 ]
Co do reszty wypowiedzi przedmówcy. Narazie nie mieliśmy nic ustalone, prócz ulotek, strony i www. Nie było konkretnego planu, kto czym się zajmie podczas akcji na filarach. Konieczne są konkrety. Jest ktoś kto deklaruje się zorganizować wykonanie i umieszczenie na filarach mostu transparentu z napisem chcemy mostu!!! ? Co do ulotek - to jest wersja przygotowana przez nowm-a, którego jak mówiłem już nie ma w Polsce, dzisiaj zdobyłem ostatnie fotki i w Gniewie opracujemy kolejną ulotkę, więc możemy zrobić wariant czarno-biały. Jeśli z tego co wysłałem można drukować w czarnobiałym to ok, jeśli nie to trzeba w kolorze. Czy masz dojścia do jakiejś drukarni? Trzeba za to coś zapłacić? Proszę o szczegóły.
Wracając do blokady. Miejsce: droga krajowa nr 1, przejście dla pieszyc k. Nicponi - gm. Gniew, środa 19.08, godz. 12.00, czas trwania 1-2 godziny. Warunek odbycia protestu: spełnienie wszystkich wymogów prawnych i formalny wniosek OTOP z przeciwem co do raportu środowiskowego. Obok przejścia jest zatoczka dla autobusów, sporo miejsca dla zgromadzonych. Blokada polegać będzie na przechodzeniu przez pasy protestujących z transparentami, rozdaniu ulotek, powieszeniu baneru z napisem chcemy mostu na kładce nad drogą nr 1 w Gniewie, przekazaniu informacji przybyłym mediom i zakończeniu. Wtedy przystępujemy do akcji na promach i filarach.

[ Dodano: 11 Sierpień 2009, 17:11 ]
Acha no i organizatorem będzie Stowarzyszenie Centrum Aktywnych GNIEW

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, o 09:13 

a o akcji coraz głośniej :-) :!:
http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/1035319.html

Cytuj:
Walczą w internecie o most na Wiśle
12.08.2009

Mieszkańcy Kwidzyna i Gniewa wzięli sprawę mostu na Wiśle w swoje ręce. W internecie uruchomili stronę pod adresem www.chcemymostu.pl.

Można tam między innymi złożyć podpis pod petycją. To, jak zapewniają animatorzy akcji, dopiero początek działań zmierzających do wywarcia konkretnego nacisku na decydentów w sprawie budowy mostu spinającego brzegi Wisły na wysokości Aplinek po stronie gniewskiej i miejscowości Lipianki w powiecie kwidzyńskim.

Chociaż strona ruszyła z niedzieli na poniedziałek, to do wczoraj, do godz. 14 pod wirtualną petycją podpisało się ponad 130 internautów.

- Możesz przyłączyć się do naszej akcji, wykorzystując materiały zamieszczone na stronie www.chcemymostu.pl w dziale "Jak pomóc" - zachęcają administratorzy witryny internetowej akcji "Chcemy Mostu". - Każdy zainteresowany może tam również złożyć swój podpis pod petycją w sprawie budowy mostu.

Jak zapewniają administratorzy strony, sama akcja to dopiero początek, następnym krokiem będzie protest na drodze krajowej nr 1. Kiedy? Tego na razie nie zdradzają. Jak mówią, czekają do 17 sierpnia, kiedy to minie termin na zgłoszenie uwag do raportu środowiskowego w związku z planowaną budową mostu.

- Do naszej akcji włącza się coraz więcej ludzi, firm - mówi Grzegorz Wasielewski, jeden z inicjatorów akcji na forum internetowym www.e-kwidzyn.pl. - Pracodawcy deklarują, że oddelegują swoich pracowników do udziału w akcji mającej wesprzeć nasze działania w sprawie budowy mostu. Mieszkańcy boją się, że wydłużające się procedury zniweczą szansę na budowę mostu.

Andrzej Krzysztofiak, burmistrz Kwidzyna, uważa, że każda forma lobbowania w sprawie przyspieszenia budowy mostu jest słuszna.

- Cieszy mnie, że Gniew też upatruje w moście szansę na rozwój - mówi burmistrz. - W akcję zaangażowali się młodzi, aktywni ludzie. Niektórzy sami wywodzą się z ekologów. Oni nie widzą zagrożenia dla środowiska naturalnego. Przemawia przez nich rozsądek. Raport środowiskowy dla tej inwestycji jest dobrze przygotowany. Można mieć zastrzeżenia tylko złośliwie.

Krystyna Paszkowska - POLSKA Dziennik Bałtycki

Ostatnio edytowano 20 sierpnia 2009, o 19:12 przez matthew, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, o 09:51 

http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, o 10:15 

Konkretnie tu: http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/1035387.html

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, o 10:29 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):

"Gniew walczy z Kwidzynem o most na Wiśle" polonistą to ja nie jestem i nie będę ale jakoś ten tytuł mi dziwnie brzmi.

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, o 20:49 
Przyjaciel forum

Czyż blokada "jedynki" to aż tak poważny problem związany z budową mostu w porównaniu z taką błachostką związaną z opłatami na autostradach?

Śmiało można blokować drogi trzeba tylko wymyślić jak to zrobić zgodnie z prawem tak jak motocyklowa brać ;)

http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Motoc ... caid=188dd

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, o 08:55 

załączam ulotkę do pobrania w formacie PDF.

Załączniki:
Komentarz: Ulotka do pobrania
ulotka_chcemymostu.pdf [760.99 KiB]
Pobrane 592 razy

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, o 14:10 

KrzaQ napisał(a):
załączam ulotkę do pobrania

Rozumiem,że mogę ją powielać ? Druga sprawa czy możesz ją mi przysłać w wersji roboczej?W najbliższym czasie wywieszę parę kopii na tablicach ogłoszeń w firmie ,w której pracuję oraz spróbuję zainteresować naszą akcją redakcję jednego z pism wydawanego w IP.Potrzebuję tylko Twoją zgodę na dysponowanie treścią.Ogólnie bardzo mi się podoba.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, o 14:20 
a co z moją ulotką? Grzegorz Gniew- wysłałeś ją do druku? Może mi ktoś ją podesłać na maila? nowm@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2009, o 15:30 
aha, i jeszcze jedno, jakby ktoś mi podesłał moją ulotkę(maila podałem wcześniej), zdążyłbym ją jakoś edytować(poprawić jedno zdanie, o którym wspominał Grzegorz)..

Chyba, że poczekacie aż wrócę, to poprawię je w domu(w odpowiednim programie, którego przy sobie niestety nie mam) i będą one wydrukowane na happening, który będzie pod koniec sierpnia?? To jak robimy?

Postaram się być jeszcze dzisiaj na forum wieczorem, ale nie obiecuję.

Pozdrawiam, u mnie ciągle gorąco ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 21:31 

Grzegorz Gniew napisał(a):
poniedziałek się wszystko rozstrzygnie

Rozstrzygnie się w najbliższym tygodniu, bo liczy się data stempla pocztowego. Jeżeli jakiś wniosek został nadany przed 17-08 to możemy mieć kolejny problemik.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 21:38 
drosik napisał(a):
główny inicjator akcji

i tutaj pojawia się pytanie, kto jest tym głównym INICJATOREM..? pałeczkę nad wszystkim przejął Grzegorz; nie wiem, czy były jakieś wybory tam po stronie gniewskiej, dotyczące przewodnictwa całej akcji, ale uważam, że strona kwidzyńska została pominięta na całej linii.. Podobnie jak inni odczułem wrażenie, że to głównie Gniew, a nie Kwidzyn, stara się o budowę mostu po wczorajszej emisji programu w tv. Władzę nad prowadzeniem akcji przejęło stowarzyszenie Grzegorza. A Kwidzyn zapytano o zdanie? Sorry, że tak teraz z siebie to wywalam. Jestem za tym, aby przewodnictwo było obustronne, tj. Stowarzyszenie Promocji Medialnej e-Kwidzyn+ stowarzyszenie, do którego należy Grzegorz.

Tworząc całą stronę, bannery reklamowe, przewodnie hasła; Chcemy mostu! Stop gadaniu, manifest, etc, które teraz są powielane w wielu formach na portalach i w gazetach, czuję jakbym był jedynie wykorzystany do "wylansowania" co niektórych. Ja nikogo nie pytałem o pomoc, pomysł i zdanie, robiłem to dla siebie i mostu, a nie dla lansu innych. Przykro mi to pisać. Nie miałem zamiaru nikogo wylansować, nawet siebie.. Miałem inne intencje, gdy uruchamiałem stronę. Zrobić szum w mediach. Tylko tyle. Wymyśliłem całą tę akcję, która zwie sie Chcemy Mostu. Ja dałem jej nazwę, rzuciłem hasła, ruszyłem stronę z petycją, by coś się w końcu zaczęło dziać. Co innego jest zaprosić telewizję, a o gazetach dużo nie muszę pisać, bo oni sami szukają materiału na artykuły.. Tak pewnie bysmy siedzieli nadal bezczynnie, jak to chciał Porcellus.

Wiem, że Grzegorz dużo zrobił, by akcja zaistniała w mediach, ale ja chcę sprawiedliwego podziału "pałeczek", i niech kwidzyńska strona też ma w tym udział.
Podział w inicjatorach też musi być :roll: Muszę się spotkać z niektórymi osobami po powrocie, żeby sobie co nieco wyjaśnić..

P.S

Dzialanie petycji poprawione, nicki pousuwane, litery i polskie znaki poprawione :-)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 21:44 
Przyjaciel forum

nowm,
muszę poczytać wątek jeszcze raz i zobaczyć kiedy wpadłeś na te wszystkie pomysły, bo chyba się pogubiłem :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, o 21:48 

nowm napisał(a):
Tak pewnie bysmy siedzieli nadal bezczynnie, jak to chciał Porcellus.

Chciał, ale już nie chce. :-P
Udziela się, i to bardzo.
Zaangażował się w akcję i to, z ogromną siłą i energią.
Kto by pomyślał. :-D
Brawo! Porcellusku! ;) :-D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1