Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, o 22:18 

Niestety temat drażliwy to i reakcje adekwatne....

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, o 22:38 

Großvater napisał(a):
Miało być ciekawie a wyszło jak zawsze

"Permanentnie złotoustych spostponować,
Zawsze jest lepsze niż jakoby,
Szambo granatem potraktować.
Takie są na trolle najlepsze sposoby"

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 25 czerwca 2009, o 23:01 
Zbanowany

GSXR napisał(a):
Jeżeli twierdzisz, że wybory w Polsce Ludowej były demokratyczne i naród za nie odpowiada no to już za wiele mi tłumaczyć nie musisz.

Tak twierdzę? Zdawało mi się, że spytałem co miałeś na myśli bo napisałeś tak niezrozumiale, że można wyciągnąć z tego zdania jakiekolwiek wnioski sobie życzysz.

GSXR napisał(a):
Więc zajrzyjmy w to czego Ty oczywiście nie widzisz:
Pierwsze wydanie Mein Kampf było w........ 18 lipca 1925 mam Ci pisać co tam jest ?
Ja oczywiście tego nie widzę, ale czy w tym dziele jest opisany cały aparat Himmlera i pomysły Eichmanna? Czy robotnik w przerwach w pracy zaczytywał się w twórczości wąsacza z ADHD?

GSXR napisał(a):
Taaak oczywiście, naziści z Bawarii też nic nie wiedzieli, nic nie widzieli a około 12 tys obozów w całej Europie założyli kosmici i na domiar złego zmontowali je jako niewidzialne.
Prosiłem Cię o argumenty a nie absurdalne urojenia. Dachau - jak zapewne wiesz - pierwszy obiekt tego typu - kiedy powstał - zaskoczenie 33, więc gdy już władza była w rękach NSDAP. Wątpię, czy bawarscy wyborcy szli do urn myśląc - w tej starej fabryczce zbudujemy sobie obóz i wybijemy komunistów.

GSXR napisał(a):
O Ukraińcach w Katyniu pokutuje pogląd za wschodnią granicą. Tego też nie wiedziałeś?

to może założysz takie wątek - "Czego nie wie magzeust" i tam będziesz błyskał swoją wiedzą. Ja wątek zignoruję a Ty będziesz świecił tryumfy - gra?

GSXR napisał(a):
I tutaj mamy najlepszą kwestię, grupujesz ludzi wg brzmienia nazwiska?
Już raz Ci udowodniłem, że to bzdura przy von dem Bachu, a tu dalej swoje.

GSXR napisał(a):
Nazwiska :) tak Grzechu np Erich von dem Bach-Zelewski przypomnieć Ci kto to był?

Czy to w tym momencie udowodniłeś kim był ów oficer czy już na innym forum, bo na tym zadałem pytanie:

Cytuj:
a chętnie usłyszę Twoją wersję - kim w końcu był ten pan.

Ale jedyne odpowiedzi jakie padły z Twojej strony to coś o Trollach i krzyżakach... A może to ja źle zrozumiałem znaczenie słowa "udowodniłem?". Zresztą pan Berman i towarzyszka Wolińska na pewno z Judaizmem za wiele wspólnego nie mieli. No, może jedynie kilka słów które wyrwały się przypadkowo poczciwej Helence - W Polsce panuje antysemityzm i dlatego boję się tam wrócić na proces - zamykając tym samym szansę na ekstradycję.

GSXR napisał(a):
Nie wiem o co Ci chodzi, gdyż ja nigdy nie porównywałem tamtych lat z "dzisiejszymi".
A jak inaczej nazwiesz wymagania wobec społeczeństwa z lat 20-30 stawiając przeciw możliwościom społeczeństwa w latach 70-80?
GSXR napisał(a):
Nie uważasz, że 40 lat to troszkę dużo?

Dokładnie.
Zauważ, że społeczeństwo, jego zachowania, reakcje na różne zjawiska, edukacja, dostęp do informacji i choćby komunikacja było troszkę inna niż w PRL. Nie możesz wymagać od Niemców w 33 roku 10 mln Solidarności - zanim większa grupa zdążyłaby się zawiązać władza byłaby kilkanaście długości przed nimi. Zarzucasz Niemcom, że nie było żadnego masowego oporu wobec reżimu - PRL sadzało w więzieniach z których można było wyjść i zostać po kilkunastu latach ministrem, z Hitlerowskiego obozu wyjście było trochę trudniejsze.

GSXR napisał(a):
A czy w latach 40 i 50 Polacy nie walczyli z komunizmem?
Wtedy Polacy byli bardziej zajęci obroną przed tym komunizmem i odbudowywaniem domów.

GSXR napisał(a):
Co do Twojego OT tak oczywiście dyskutować tak, a le z poważnymi ludźmi o jakiejś wiedzy nie w wydumanych poglądach.
Jeżeli chcesz mnie sprawdzić, to jak zjedziesz ze zmywaka z Fisch & Chips to zapraszam.
Zadziwiające - a często spotykasz tych "poważnych ludzi"? Jeśli chodzi o sprawdzenie, to chyba będziesz musiał długo czekać, bo ani F&C ani nawet zmywak - choć kto wie jak się moje losy potoczą. W każdym razie jeśli kiedyś wyląduję w takeaway`u to szybko dam Ci znać - 2 tygodnie wystarczą na przygotowanie sobie kilku trudnych wyrazów?

Grzechu napisał(a):
Nie do końca.
Pamiętaj, że Niemcom pod koniec lat 20-tych całkowicie darowano spłatę reparacji wojennych. Kwota była astronomiczna, rozłożona na ponad 50 lat, jeśli dobrze pamiętam.
Stąd zarówno Republika Weimarska, jak i potem Niemcy pod wodzą Hitlera były dość stabilne ekonomicznie i gospodarczo. Chociaż światowy kryzys oczywiście także ich nie ominął.
Faktycznie, trochę źle to wszystko poskładałem. Sam kryzys w Rzeszy to prawie 50% spadek produkcji, i przez historyków jest uważany za główny powód upadku Republiki. Jeśli chodzi o udział aliantów w wyborze Hitlera i upadku republiki - jak wszyscy wiedzą, NSDAP była partią silnie populistyczną - populista jak wiadomo musi wskazać winnego. W latach 30 w okresie najgorszego kryzysu tymi winnymi byli przede wszystkim obcy. Stąd też taka popularność haseł nacjonalistycznych. Obcy to oczywiście Brytyjczycy próbujący ograniczyć produkcje Niemiec i w ten sposób zapewnić sobie dobrobyt - oczywiście kosztem Niemców - a pozwolili na to - wg społeczeństwa - skompromitowani sygnatariusze kapitulacji z roku 18. Jeśli chodzi o reparacje - Niemieckie długi były umarzane, zmniejszane, ale nie zrezygnowano z nich do końca. w latach 24-30 Niemcy spłacili ponad 10 mld marek (bodajże 20-25 % zakładanej sumy, ale głowy za liczby teraz nie daję) uzyskując jednocześnie w ramach pożyczek od USA ponad 2,5 razy tyle! Więc mechanizm w skrócie wyglądał tak:
Niemcy pożyczają pieniądze od USA - część inwestują u siebie - aby wyjść z kryzysu, resztę spłacają GB i Francji - oni z kolei część inwestują na walkę z kryzysem i odbudowę gospodarki po wojnie a resztę oddają USA spłacając długi zaciągnięte na prowadzenie wojny (między innymi). Robotnik z fabryki w Monachium nie wie o tych skomplikowanych zależnościach finansowych. On słyszy przy piwie, że Kryzysowi są winni Alianci i Żydowscy bankierzy wysysający każdą markę ze skarbu państwa. Władze republiki nie potrafią zadbać o gospodarkę kraju kolejny raz udowadniając swoją nieudolność w walce o interesy prostego zjadacza chleba. Każdy słyszy jedynie, że Niemcy muszą płacić ogromne sumy Aliantom za wojnę która nie powinna się tak skończyć i że nadal zadłużają się tym razem w USA. Jeśli chodzi o stabilizację gospodarki - to jeśli dobrze pamiętam następowało dopiero wraz z końcem lat 20 - znaczący wzrost koniunktury + pożyczki strukturalne + inwestycje w przemysł. Później zbrojeniówka. Ale mimo wszystko - naród nie był w komfortowej sytuacji psychicznej skoro słuchał radykałów.

Edit :)
@Großvater - Ale winę zapewne ja ponoszę, bo to ja nie potrafię trzymać nerwów na wodzy?

Tytuł:
PostNapisane: 26 czerwca 2009, o 17:04 

Tak twierdzisz porównując jedno i drugie.

Skąd wiesz, że Adolf miał ADHD :?: Psychiatrą/psychologiem też jesteś?
Z tego co mi wiadomo to AH miał Parkinsona...

Czytałeś? To przeczytaj się dowiesz.

To nie urojenia (może Ty je masz) to przerysowanie, co byś sobie coś uświadomił.

Tak źle rozumiesz i to nie tylko definicję słowa udowodnić.

Dalej do Ciebie nie dociera? Czy Polacy walczyli z komunizmem tylko w latach 70?
Sam ograniczasz walkę z komuną tylko do lat 70 i do tego wmawiasz mi, że porównuje społeczeństwo lat 70 z tym z lat 30? Ty masz jakieś urojenia?
Pisałem już o wyborach z 47 czy muszę opisać Ci walkę (zbrojną) z komuną w latach 50.
Tak sławetna biała róża ... 5 gierojów w walce z systemem. Tak wyglądał ten opór.
W porównaniu do polskiej walki ma się nijak.

Tak byli zajęci ... likwidacją posterunków milicji, eliminowaniem ubeków itd itp.
Oczywiście o tym zapomniałeś.

OT:
Wbrew Twojej opinii na tym forum jest zadziwiająco wielu bardzo ciekawych i poważnych ludzi,
niestety marnują swoją energię na takich jak Ty.
Niektórzy już po prostu to olewają (chyba to najlepszy sposób), bo to jak udowadnianie psychicznie choremu, że jest chory.
Każda "debata" z Tobą w roli głównej kończy się dementowaniem Twoich "mądrości".
Co ciekawe zawsze interpretujesz wypowiedzi innych na swoją przedziwną modłę.
To się chyba schizofrenia nazywa, ale przecież to wiesz, psychiatrą też jesteś.

Obrazek

Tytuł: Otchłań i nadzieja
PostNapisane: 26 czerwca 2009, o 20:40 
Niemieckie Muzeum Historyczne udostępniło w centrum Berlina wystawę poświęconą rocznicy września 1939: Niemcy i Polacy - 1.9.1939 - Otchłań i nadzieja.
Wystawę zorganizowano we współpracy z polskimi historykami.
Wymowa wystawy oraz ton towarzyszących jej tekstów daleki jest od wypowiedzi polityków i stanowiska organizacji ziomkowskich.
Wystawa odwołuje się do stosunków niemiecko-polskich od czasów zaborów. Otwiera ją testament króla Fryderyka rozłożony na stronie z następującym tekstem:
Cytuj:
„Polskę trzeba zjeść jak karczocha. Listek po listku. Jest to monarchia elekcyjna i każda zmiana władzy to okazja do aneksji. Trzeba zdobywać ten kraj miasto po mieście, powiat po powiecie, aż całość zostanie zjedzona”.
Wystawę zamyka symboliczny eksponat, którym są piłkarskie buty Lucasa czyli Łukasza Podolskiego.

W wystawie wydzielono działy: Ucisk i walka o wolność | Wojna i okupacja | Agresja | Praca przymusowa | Kolonizacja, wypędzenie, eksterminnacja | Ludobójstwo | Opór i walka o honor | Koniec wojny | Wypędzenie Niemców | Wypędzenie Polaków | Konflikty i zbliżenie.

Poczytać można na stronach muzeum oraz w artykule.
Przykładowo zestawiłem wprowadzenie do działu ”Wypędzenia”:

Załączniki:
Zestawienie.-2jpg.jpg
Zestawienie.-2jpg.jpg [ 109.08 KiB | Przeglądane 4158 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 15 lipca 2009, o 14:00 

Cytuj:
...Prawo i Sprawiedliwość przygotowuje ustawę chroniącą Polaków przed roszczeniami niemieckich wysiedlonych...

I już myślałem że w końcu ktoś poszedł po rozum do głowy i postanowił, raz na zawsze rozwiązać problem roszczeń ziomkostwa, ale ...

Cytuj:
...PiS chce, by powstał specjalny fundusz dla tych polskich rodzin, które w wyniku roszczeń dawnych właścicieli, stracą dach nad głową. Taka rodzina ma otrzymać kwotę pokrywającą znaczną część utraconego mienia....

Źródło

Przypomina mi to obietnice pomocy składane w poprzednich latach powodzianom, strajkującym pielęgniarką, pogorzelcom, stoczniowcom, ofiarą wichur itd. Potrzebującym obiecuję się kasę której tak naprawdę się niema albo jest jakaś symboliczna albo robi się tak "biurokratyczne schody" że ludziom ręce opadają.

Wehikuł czasu - to byłby cud

Tytuł: O wypędzonych
PostNapisane: 24 sierpnia 2009, o 23:42 
Zakończyłem właśnie czytanie trzech tomów wspomnień wypędzonych z terenów, które Niemcy utracili po wojnie.
Wspomnienia uciekinierów i prawdziwie wypędzanych przez niemieckie, a potem rosyjskie i polskie władze.
Od wydawcy polskiego:
Cytuj:
Niektóre z relacji są skrajnie subiektywne i niesprawiedliwe w ocenach Rosjan, Czechów czy Polaków. Ukazują subiektywny obraz odczuć osób, które zmuszone zostały do opuszczenia dotychczasowego miejsca zamieszkania. W większości niemieckich relacji wojna rozpoczyna się w latach 1944-1945, z chwilą wkroczenia Armii Czerwonej. Zastanawia brak szerszej refleksji na temat przyczyn tego stanu rzeczy. Wysiedlenia ludności niemieckiej były przecież następstwem wywołanej 1 września 1939 roku drugiej wojny światowej.

Od wydawcy niemieckiego:
Cytuj:
W żaden sposób nie zmienialiśmy treści dokumentów zebranych do publikacji.
Niektóre relacje zawierają ponizające, a czasami przepełnione nienawiścią, ogólne oceny Polaków, Rosjan i Czechów. Relacje te są dokumentami historycznymi, ale przepełnione cierpieniem. Dlatego nie dokonywaliśmy żadnych zmian, pozostawiając ich słowa tak, jak zostały napisane
Należy widzieć w nich także reakcje na bezsilność i wściekłość z powodu poniżającego traktowania. Byłoby nieodpowiedzialnością wyrywać je z kontekstu ich czasu i wykorzystywać do ponownego rozsiewania nienawiści.

Drastyczne opisy gwałtów i mordów na Niemkach, jakich masowo dokonywali Rosjanie, oraz rabunków niemieckiego mienia , co było "specjalizacją" naszych rodaków.
Przejmująca lektura ponad tysiąca stron.

Załączniki:
o-wypędzeniach.jpg
o-wypędzeniach.jpg [ 195.24 KiB | Przeglądane 4049 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 07:31 
Przyjaciel forum

Budslavsky napisał(a):
Drastyczne opisy gwałtów i mordów na Niemkach

Szykują pewnie już następny tom. Będą w nim drastyczne opisy opisy zbrodni jakich dopuścili się Żydzi na biednym narodzie Niemieckim. Cóż Niemcy nigdy nie mieli szczęścia, choć dobrych szos i buty im nigdy nie brakowało :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 08:05 

Darek, czemu ma służyć Twój komentarz? Czemu ma służyć naigrawanie się z gwałconych kobiet, nawet jeśli były częścią narodu, który rozpętał wojnę?

Budslavsky, dzięki za anons.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 08:07 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Czemu ma służyć naigrawanie się z gwałconych kobiet,

Powiedz mi jak Ty czytasz mój tekst czyżbyś specjalizował się w nadinterpretacji :?: :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 08:26 

Zacytowałeś tekst o gwałtach i mordach na Niemkach komentując to tekstem o "zbrodni jakich dopuścili się Żydzi na biednym narodzie Niemieckim" (to miała być ironia?) i kwitując wszystko wyszczerzonymi mordkami. Wybacz, ale takie podejście jest dziwne.
Nie zamierzam się w tej sprawie spierać. Dałem do zrozumienia, że komentarz był niesmaczny i tyle. Dla Ciebie może to być moja nadinterpretacja. Nie zamierzam z tym nic robić, a inni niech oceniają po swojemu.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sierpnia 2009, o 20:20 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Nie zamierzam z tym nic robić,

Mądre stwierdzenie, gdyby Tobie tak jak mnie 1/4 rodziny wymordowały sowieckie kałmuki a następną 1/4 dobrzy Niemcy pewnie zrozumiał byś moją ironię.
Ale pewnie jeszcze niewiele przeżyłeś więc masz prawo odczytywać to jak chcesz.
Ja też nie zamierzam nic z tym robić :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 06:57 

Darek napisał(a):
gdyby Tobie tak jak mnie 1/4 rodziny wymordowały sowieckie kałmuki a następną 1/4 dobrzy Niemcy

Nic o mnie i mojej rodzinie nie wiesz, więc wywołuj takiej licytacji, proszę.
Uważasz, że tragiczne losy przodków usprawiedliwiają niegodny ton wypowiedzi. Ja myślę inaczej.
Sądziłem, że kto, jak kto, ale Ty na moja uwagę zareagujesz jakąś refleksją i wycofasz się podśmiechujek w takim temacie, a tymczasem idziesz zaparte. Smutne to.
Darek napisał(a):
Ale pewnie jeszcze niewiele przeżyłeś więc masz prawo odczytywać to jak chcesz.

Masz rację, zarówno w pierwszej, jaki i drugiej części zdania.

Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2009, o 07:00 przez Corzano, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 08:16 
Przyjaciel forum

Corzano napisał(a):
Ja myślę inaczej.

Widzę, że chcesz się kłócić nie dyskutować znajdź partnera godnego siebie.
Ahoj. :grinka:

PS. Wierz nadal we wszystko co w książkach napiszą będziesz miał spokojne i proste życie :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2009, o 09:03 

Darek napisał(a):
Widzę, że chcesz się kłócić nie dyskutować

I kto to pisze? :sad: Chcę dyskutować, dlatego na wstępie zadałem pytanie, na które odpowiedziałeś pytaniem, a potem próbowałeś mnie wciągnąć w jakąś niepojętą licytację rodzinnych ofiar wojen.
Przykre jest to, że pod płaszczykiem grzecznych odpowiedzi w bardzo niemiły sposób mnie dyskredytujesz, a nawet obrażasz. Więcej empatii wykazujesz dla drzew na Jezioraku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1