Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2009, o 22:48 
Przyjaciel forum

O ciuchach trudno mówić bo są ich wielorakie ilości ale z techniką zawsze robię tak:
szukam długo w internecie i spisuję ceny. Potem idę do miejscowego handlowca
i proszę o ofertę na podstawie tych cen. Zwykle kupuję podobnie lub niewiele drożej, przy pełnej,
transparentnej gwarancji, transporcie itp. Tak kupiłem całą technikę do kuchni, duży TV, komp i wiele innych.

Oczywiście niejeden towar sprzedawany w internecie jest sprowadzany do Polski na drodze
"prywatnego" importu i zwykle tych cen nikt nie przebije, ale wiąże się to z kłopotami
gwarancyjnymi i serwisowymi.

Towarów którymi ja handluję, raczej w internecie nie polecał bym nabywać. Za to mogę z pełną
odpowiedzialnością stwierdzić że w większych miastach jest on na pewno dużo droższy.
Pomijam oczywiście jakieś okazjonalne wyprzedaże i promocje. Na to już nie ma rady.

Duże sieci handlowe mają zwyczaj wymuszać od dystrybutorów jakiś artykuł po cenach
dumpingowych i oni muszą się na to godzić. Taki jednostkowy towar jest tańszy w detalu
niż hurtem u dystrybutora. Ale to już jest znana cecha dużych sieci handlowych. Z tym
nikt nie jest w stanie powalczyć.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2009, o 23:40 

Oki44, akurat twoja działalność należy do wąskiego grona - kupuj w Kwidzynie. Gdańsk jest cholernie drogi jeżeli chodzi o biżuterię. Nie wiem jak zegarki, ale zapewne jest podobnie. Myślę, że nie musisz się martwić o swoich klientów.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, o 00:23 
Zbanowany

chester napisał(a):
Nie wiem jak zegarki, ale zapewne jest podobnie.
Pierwszy przykład z brzegu - zegarki Casio - zdaje mi się, że nadal jedynym dystrybutorem w PL jest Zibi - firma ta także prowadzi sprzedaż indywidualną przez internet - czyli mają drożej niż sklep w Kwidzynie? Zakupy w sieci są najtańszym sposobem, jeśli dokładnie wiesz czego szukasz i zamawiasz znany ci model. A jeśli chodzi o biżuterię - pierścionek robiony w Poznaniu kosztował jakieś 1000zł mniej niż wycenił to Kwidzyński jubiler. A jeśli chodzi o ceny w Gdańsku - znajomy zaopatruje się w towar właśnie w Gdańsku - twierdząc, że ma najlepsze ceny w stosunku do jakości oferowanego surowca.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, o 12:47 

kolejny przyklad Wam daje:
zegarek zakupiony w necie pare lat temu.

model to CASIO PROTREK PRG - 50 wersja tytanowa.
dowiadywalem sie o cene u magika od zegarkow naprzeciwko sklepu plus gsm.
facet podal oficjalna cene 1199 lub 1299, oczywiscie przy zamowieniu od dystrybutora chcial z miejsca ok 20% zaliczki. ja bylem totalnie pewny ze chce akurat ten model.

pogrzebalem pare dni w necie, znalazlem, miejsce zakupu to nowy york.
dogadalem sie ze sprzedawca odnosnie paczki listownej lotniczej (pomijalo sie wtedy clo zaporowe) nie wiem jak jest teraz.

szmal wyslalem na polskie konto w mbanku.
po 4 dniach moj wymazony zegarek byl juz u mnie w domu.
zapytacie sie pewnie czy oplacalna jest taka inwestycja?
oczywiscie, za sprzeta + kartonik i dokumenty dalem 405zl + 20zl za przesylke listowna lotnicza.
jak z gwarancja? podobno towar zza oceanu nie jest honorowany u nas w europie. zaryzykowalem, oplacalo sie.
sprzet chodzi juz jakies 6 lat, laduje sie energia sloneczna i wszystko jest git.
pozostala jeszcze kwestia instr. polskiej do skonfigurowania go pod wycieczki gorskie. (w necie niestety nie znalazlem)
pojechalem znowu do magika, on zalapal totalna ku..... jak mu pokazalem protreka i powiedzialem za ile kupilem w USA, oczywiscie o instrukcji juz nie chcial gadac i dal do zrozumienia aby sie oddalil.
nastepnie udalem sie do sklepu na targowa, tam mila pani blondynka zalatwila mi instrukcje z bydgoszczy w ciagu tygodnia.
takze przy zegarkach tez mozna duzo zaoszczedzic, wystarczy troche poszukac.
lakoc

Obrazek

Ostatnio edytowano 4 października 2009, o 12:56 przez lakoc, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, o 12:54 
Przyjaciel forum

lakoc napisał(a):
tam mila pani blondynka zalatwila mi instrukcje z bydgoszczy w ciagu tygodnia

Znam tą panią, rzeczywiście bardzo miła :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, o 13:27 
Darek napisał(a):
Znam tą panią
Ja też znam. Nawet miewam z nią schadzki, w pewnym sensie artystyczne. Jeszcze nie wiem, co o tym sądzi Marian, ale liczę na to, że zwiodę go tymi cyferkami pod swoim awatarem. :-|

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, o 20:05 

lakoc napisał(a):
pogrzebalem pare dni w necie, znalazlem, miejsce zakupu to nowy york.

Tu chyba ameryki nie odkryłeś. Zakupy w Polsce w porównaniu z USA zawsze wypadają niekorzystnie. Sam kilkakrotnie korzystałem z możliwości zakupu sprzętu elektronicznego zza oceanu. Zawsze było to 2-3 razy taniej niż w Polsce czy w Europie w ogóle. I nie ma tu znaczenia, czy kupujesz w Warszawie, Kwidzynie czy na aukcjach internetowych. Sprzęt sprowadzony i oclony przez dystrybutora zawsze będzie droższy.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2009, o 21:40 
Przyjaciel forum

Tak zawsze można. Ja podam przykład inny, jeszcze z naszego okresu przed unijnego.

Jadę sobie z Lozanny na naszą granicę z kuzynem - dużym dystrybutorów zegarków.
Byliśmy na targach zegarkowych. Po drodze wpadł do producenta i zapakował
do bagażnika sporą porcję zamówionych wcześniej ROAMERÓW. Na granicy, miły celnik
mówi: OK - jechać. Kuzyn: nie jechać - clić. I tą metodą zegarki były już droższe... :grinka:

Tytuł: Po co ta akcja?
PostNapisane: 6 października 2009, o 15:19 

Slay napisał(a):
Ehh sklepy internetowe... gdyby jeszcze paczki były tańsze to było by pięknie.

Z większych zakupów to ostatnio kupowałem 4 opony.. w Kwidzynie lekko zleżałe "Dębice" były przy 4 szt. o ok 100 zł droższe (mimo wliczonego w cene montażu) od "nówek" Barum (zawsze trochę lepsze) z wliczoną wysyłką, które kupiłem w internecie...

Z zakupów internetowych małym minusem są przesyłki, mam na myśli powolną pocztę i nie zawsze uprzejmych kurierów i ceny tych przesyłek. Ale i tak zazwyczaj jest to tańsza opcja niż sklep w Kwidzynie i tą formę zakupów zazwyczaj wybieram.

Nie specjalnie podoba mi się akcja namawiająca do kupowania w Kwidzynie, raczej potrzebna jest akcja żeby to handlowcy obniżali ceny i przyciągali klientów..

Ta akcja jest właśnie po to aby powstał dialog między, kupującymi a sprzedającymi. Na stronie www.kupujwkwidzynie.pl jest dość szeroko opisane jakie działania mają pomóc w osiągnięciu celów akcji. Zgadzam się medal ma dwie strony, i właśnie takie działania mają otworzyć wszystkim oczy. Pozdrawiam Organizator Akcji

raster napisał(a):
tak sobie tu czytam i czytam przejzałem tez stronke www.kupujwkw... i w pewnym momencie przyszło olsnienie chwila ? czemu ma sluzyc ta akcja ,przeplacaniu w kwidzynskich sklepach ?? czy kolejnej wielkiej promocji firmy siedem??

Myśl co chcesz o tej akcji, interpretuj sobie dowolnie. Mój kolega powiedział mi kiedyś, co zapamiętam do końca życia " Są tacy, którym podarujesz pieniądze do ręki, a oni i tak powiedzą że za mało" My spodziewaliśmy się takich reakcji, ale całe szcęście jest 98% zwolenników akcji Kupuj w Kwidzynie. Druga sprawa, to my jako firma reklamowo-marketingowa żyjemy z takich działań, a jeśli jeszcze możemy zrobić coś pożytecznego między innymi dla Ciebie szanowny forumowiczu, to sprawia nam taka praca wiele satysfakcji. Zgadzam się również, ze to nie jest łatwa sprawa, bo to wymaga działań z dwóch stron przysłowiowego medalu. Ale jak napisałem na naszej stronie nie zamierzamy siedzieć i narzekać. Pozdrawiam - organizator Akcji STUDIO SIEDEM

Ostatnio edytowano 6 października 2009, o 17:35 przez siedem, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 15:41 
Sukces akcji byłby pewniejszy, gdyby dotyczyła ona hasła: Kupuj w Kwidzynie, bo tu towary są tańsze i solidniejsze, niż gdzie indziej.
A jeśli tak nie jest, to dlaczego mamy rezygnować z okazji zakupu towarów lepszych i tańszych niż w Kwidzynie, które znajdujemy w sklepach Grudziądza i Trójmiasta ?
Jeśli klienci tego nie odczują, to oczywiście będą popierać takie akcje nosząc stosowne koszulki, ale logika i tak skieruje ich na zakupy poza Kwidzyn.
Coś mi kołaczą w głowie nieudane hasła z przedwojennej Polski: "Swój do swego po swoje", "Nie kupuj u Żyda" itd.
Może niech każdy towar wybiera sobie klienta. :-|
A marketing oczywiście jest potrzebny.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 15:47 

Darek napisał(a):
megi napisał(a):
w Kwidzynie w Koperniku tyle że każda o 100zł droższa. :-D

Bo to był początek akcji kupuj w Kwidzynie :grinka: :grinka: :grinka:

Przepraszam, chciałbym sprostować ten wasz dziwny tok myślenia. Ta akcja nie jest zorganizowana przez kilku "cwanych handlowców" którzy chcą pod pretekstem idei akcji "skroić" Kwidzyniaków . Ta akcja ma właśnie temu zaradzić, dać do myślenia handlowcom o ich polityce cenowej, w przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie z przedstawicielami urzędu miasta, prasy, finansów, handlu po to, aby właśnie Wasze komentarze były wysłuchane. My jako organizatorzy nie liczymy pieniędzy teraz, myślimy perspektywicznie. Jeśli będziemy w stanie coś zmienić to w przyszłości wszyscy zyskamy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 16:18 
To niech jeszcze sprzedawcy przestaną łamać prawo i zaczną respektować gwarancję. Obecnie jest tak, że jeśli ma dobrą wolę to przyjmie, a jeśli złą to oleje.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 16:40 

raster napisał(a):
tak sobie tu czytam i czytam przejzałem tez stronke www.kupujwkw... i w pewnym momencie przyszło olsnienie chwila ? czemu ma sluzyc ta akcja ,przeplacaniu w kwidzynskich sklepach ?? czy kolejnej wielkiej promocji firmy siedem??

Jak się bliżej przyjżałem , to kolega prowadzi konkurencyją działalność, więc nie mogę spodziewać się pozytywnych komentarzy, ale cóż tego też się spodziewaliśmy. Pozdrawiam serdecznie. Studio SIEDEM Organizator Akcji www.kupujwkwidzynie.pl

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 17:11 

Budslavsky napisał(a):
siedem napisał(a):
Darek, ... Mam doczynienia z jakimś politykiem ? ...Jak się bliżej przyjżałem ...
Radzę Ci, dobrze przyjżyj się Darkowi, bo jeśli nie wiedziałeś, ze masz do czynienia z jakimś politykiem, to on Ci się jeszcze doczyni i skończysz propagując zakupy w Rozpędzinach. Dopóki tam nie ma sklepu.

Jak napisałen na naszej stronie w zakładce Organizator, nie jesteśmy z Kwidzyna. Mieszkam i pracuję tutaj 9 lat i może dlatego hasło, które ma w swoim profilu Oki44 "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.." jak dobrze pamiętam to EINSTEIN. Właśnie dlatego, że nie znam tak dobrze Kwidzyna i mieszkańców ani "układów" które są w każdym mieście, to działam bez kompleksów, strachu przed politykami ani businesmanami, ze świeżym spojrzeniem na sytuację rynkową. I może nie wiem, że tego nie da się zrobić, dlatego właśnie to robię. Pozdrawiam Darka i Budlslavskyego i mam nadzieję, że też wesprzecie tę Akcję.

Ostatnio edytowano 6 października 2009, o 22:28 przez siedem, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2009, o 17:19 
Przyjaciel forum

siedem napisał(a):
Pozdrawiam Darka i Budlslavskiego i mam nadzieję, że też wesprzecie tę Akcję.

Ja również gorąco Cię pozdrawiam życząc sukcesów na niwie :grinka:
Niestety pożytek ze mnie marny bywając w Kwidzynie dokonuję zakupów w postaci napojów uważanych za szkodliwe i co gorsza nie rodzimej produkcji :grinka: :grinka: :grinka:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 795 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1